kedd, május 12, 2009

Elnökválasztási előkészületek Afganisztánban

Augusztusra mindenki a biztonsági helyzet romlását várja, miért is? Jön az afgán elnökválasztás. A tálibok Kvettából már bejelentették, hogy nem fogják elismerni az eredményt, és mindent meg fognak tenni azért, hogy ellehetetlenítsék az eseményt.


A elnökjelöltek mostantól kezdve regisztrálhatták magukat, de Karzai elnök amolyan megelőző csapásként máris lépeseket tett újraválasztása érdekében. Egyrészt bejelentette, hogy alelnök jelöltje Mohamed Fahim marsall lesz, akit a nyugat nagyon nem szeret.

Fahim az Északi Szövetség katonai vezetője volt azután, hogy al-Kaidások felrobbantották főnökét Ahmed Sah Maszúdot, a korábbi polgárháború leghíresebb parancsnokát. Fahimnak így nemcsak a vezetői poszt hullott az ölébe, hanem mindjárt a győztesek oldalán is találta magát (Maszúdot 2001. szeptember 9-én ölték meg. Szeptember 11. mindenki számára ismert, októberben meg már jöttek az amerikai kommandósok és CIA ügynökök)


A rendszerváltást követően hadügyminiszter lett, emberei mindenhol ott voltak a belügy, a hadsereg és titkosszolgálatokban. Évekbe telt mire sikerül háttérbe szorítani, amiben az is szerepet játszott, hogy az elfogott tálibok ezreivel nem éppen kesztyűskézzel bánt.

Karzai tegnapi (vagy azelőtti) bejelentése pedig az volt, hogy hajlandó tárgyalni, esetleg pozíciót ajánlani Gulbuddin Hekmatyarnak, aki 1979 óta mindenki ellensége volt már, mert a hatalmat sosem sikerült megszereznie. Háborúzott az oroszokkal, Maszúddal, a tálibokkal, most az afgán kormánnyal és a nemzetközi erőkkel (most a tálibokkal szövetségben). Nagy húzás lenne ez Karzai részéről, sikerülne bebizonyítani, hogy ügyes és megkerülhetetlen játékossá vált az elmúlt években.


De kik a kihívók?


Ashraf Ghani pastu származású amerikai-afgán állampolgárságú gazdaságpolitikus. Pedigréje olyan mint a Karzai családé, nagy és befolyásos törzsi háttér, apu, nagyapu már régen is notabilitás volt. Ghani a polgárháború alatt az USA-ba emigrált, majd a Világbanknál dolgozott. 2001 után visszatért Karzai szövetségeseként és pénzügyminiszter lett. Nem lopott, hatékony volt, jó programokat indított el, majd amikor elege lett a kormánya tehetetlenségéből, a korrupcióból, lemondott. Nagyon jó kapcsolatai vannak az USA-val.


Aztán itt van Abdul Szalam Rocketi. Igen a politikus akivel én is készítettem interjút kabuli utunk során. Félelmetes nagydarab szakállas ember, van fellépése az biztos. Ő is pastu, de egy egyszerű család leszármazottja, semmit elit múlt. Harcolt a szovjetek ellen, majd… nem mondom el, ott van minden az interjúban. Szerintem esélytelen.


Shahnawaz Tanai az utolsó kommunista kormányban hadügyminiszter volt. Helmatyarral közösen akartak puccsot csinálni, de nem sikerült és az ellenreakciók vezettek végül a Nadzsibullah rezsim bukásához. Pakisztánba menekült majd 2001 után visszatért. Ő is pastu egy kis törzsből (Tanai). Esélytelen.


Abdul Jabar Sabet volt főügyész. Afgán-kanadai állampolgár, borzasztó éveket hagyott maga után mint főügyész, állítólag teljesen korrupt volt, ő alkalmazta azt a bagláni hadurat aki a Highway Police (igen, autópálya) rendőrség utolsó parancsnoka volt Észak-Kelet Afganisztánban. Mikor a szervezetet feloszlatták, emberestül, autóstul lelépett a parancsnok és később mint Sabet verőembere tért vissza. Arthur Kent sokat foglalkozott vele, ő az a kanadai riporter aki az 1980-as években dokumentum filmet készített Afganisztánban bujkálva az ellenálókkal.

Bejátszásai bekerültek a Charlie Wilson élete című filmbe (be is perelte a hollywoodi stúdiót, és nyert). Esélytelen.


Abullah Abdullah az egyik igazi kérdőjel. Maszúd, majd a Karzai kormány külügyminisztere volt. Ellen szól, hogy tádzsik származású, amire kapásból rávágná mindenki, hogy olyat a lakosság pastu fele nem választana meg. Hát nem tudom, lehet, hogy összefog majd Ghanival?


A választási bizottságnak egy hete van megvizsgálni a jelöltek alkalmasságát, a jelölés pénteken zárul, eddig 24 jelölt van, közük két nő. Nem tudom lesznek e nemzetközi megfigyelők, de az Economist már most arról ír, a csalás esélyes. Áprilisig folyt a választók regisztrációja és már történtek furcsa dolgok.


Ha az EU megy megfigyelni én jelentkezem. Csak el nem felejtsem.

Nincsenek megjegyzések: