péntek, május 15, 2009

A nyár északon és Baghlanban

Írtam a HVG-Online.nak egy cikket (motorbiciklis info innen), amiben arra a következtetésre jutottam, hogy a magyar katonák, a következő PRT váltás, nehéz nyárnak néz elébe, mert több olyan szál fog összeérni a nyáron, amely a tovább destabilizációhoz vezethet:

- elnökválasztás augusztusban. A Tálibán bejelentette, hogy igyekszik azt diszruptálni (bocsánat)
- Folyamatban levő német katonai akciók Badakshanban és Kunduzban, amelyek ide szoríthatnak egy tálib csoportokat
- Német csapaterősítés Kunduzban és Mazarban. (köszi Péter). A 600 katonából 200 csak a választásokra jön, 400 marad. Más forrásból azt hallottam, hogy a Mazarban levő német gyorsreagálású (QRF) erőket zászlóalj szintre fejlesztik fel. (Ha talál bárki a neten erről infot, illetve számokat külön a mazari és kunduzi misszióhoz, az megköszönöm). A létszámnövelés egyenlő (talán) állandóbb jelenléttel vidéken egyenlő onnan elmegyünk (mi rosszak) oda ahol nincs akkora ISAF jelenlét (pl. Baghlan)
- Magyar-amerikai OMLT és ANA zászlóalj letelepült Kil Agaj vagy Kilagaj bázisra Baghlan tartományba. Ez plusz 400-600 katona. A jelenlétük zavarni fogja a helyi tálibokat és a helyi hadurakat is. Az első időszak, amíg kialakulnak az új erőviszonyok, megint csak veszélyesebb lesz.

A következő posztot megpróbálom a németekről írni, összegyűlt itt néhány info északról.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha már németekről szeretnél írni, akkor ajánlom a www.bundeswehr.de -t. Érdekes táblázataik vannak. Eddig 13 katonájuk esett el Afg-ban. Tegnapelőtt és tegnap is megtámadták a kunduzi német QRF oszlopát. RPG-vel is lőtték őket, de szerencsére most nem találták el őket.

LP