hétfő, május 18, 2009

4000 fős tartalékos önkétens haderő - és ami kiderült erről

Olvasom a Magyar Nemzetet és két hírt is találok benne, amivel a blog is foglalkozik.

Az egyik, hogy Szekeres Imre bejelentette 4000 fős önkéntes tartalékos haderő kialakítását tervezi a HM. Ez a Fidesz/KDNP-nek és Simicskó István régi elvárása, amelyet a MNO cikk szerint (de nekem is rémlik) idáig a parlament MSZP többsége mindig leszavazott. Ugye itt jön a probléma, hogy nem tudom mit is szavazott le pontosan a többség. Lehet a törvényjavaslat fent van a neten?

Fent van a neten. Itt egy 2008-as: Önkéntes, tartalékos területvédelmi erő létrehozásáról. 2 oldal és egy oldal hozzá, amiből kiderül, hogy a javaslat mikor hol tartott a bonyolult parlamenti dokumentum hierarchiában (nem is nagyon értem). Mint a címéből kiderül ez az elképzelés nem hasonlít a mostanira.

Ez egy másik önálló indítvány: Honi Gárda tartalékos védelmi erő létrehozásáról. önálló. ez a javaslat 2007-es és ahogy átfutottam kb ugyanazt tartalmazza. Bár nem tudom. ezt írja Simicskó István: "Elsőként azt kell biztosítani, hogy bármely önként jelentkező magyar fiatal olyan katonai kiképzésben részesülhessen, amely alkalmassá teszi arra, hogy veszély esetén megvédhesse szűkebb pátriáját, családját, vagyonát és ezen keresztül hazáját . Ezt a célt kívánja szolgálni egy új szervezeti elem felállítása."

Ez már nagyobb hasonlóságot mutat a mostani elképzeléssel.

Itt vannak a 2002-2006-os indítványai (interpellációi) a képviselőnek. Ennek a rendszernek az a hibája, hogy nincs odalinkelve, hogy milyen válaszok születtek a kérdésekre, pedig nagyon kíváncsi lennék.

Tehát Szekeres miniszter az MTI szerint egy országgyűlési módosító javaslatban arra tett javaslatot, hogy a létrejöjjön egy 4000 fős önkéntesekből álló tartalékos haderő, amely és ez a lényeg szerintem, a honvédség missziós erőforráshiányait segítene pótolni. Ez lehet nincs benne az MTI hírben, csak én olvasom ki.

Az ember hiány visszatérő a HM-ben, HM kapcsán. Csak szeretnék utalni a Állami Számvevőszék jelentésére, amely részben megállapította, hogy egyes területeken komoly létszámhiány van. Jellemző, hogy ez a jelentés mennyire elsikkadt a hazai médiában. Egy origo cikk, egy HM közlemény (amiből következtetni lehet, hogy volt egy MNO cikk is :), egy ÁSZ rezümé, egy Jogi Fórum rezümé (ez egész jó). És itt van maga az írásmű.

Visszatérve a Szekeres féle MTI hírre, itt az eredeti dokumentum (H/9711 OGYK hat. jav. a Magyar Honvédség részletes bontású létszámáról szóló 106/2007. (XII. 6.) határozat módosításáról), amelyre az MTI is hivatkozik.

A javaslat hivatkozik erre a javaslatra is: a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének felülvizsgálatáról szóló 80/2008. (VI. 13.) OGY határozat alapján elvégzett vizsgálat elfogadásáról és a kapcsolódó feladatokról. Ha valakit ennyire érdekelne a dolog.

Szóval a fenti (a mostani H/9711 számú) dokuban minimális extra info van: Határozat jelenleg nem tartalmaz önkéntes tartalékos státuszokat, abban csak a békében feltölthet állandó beosztások száma szerepel, amely a Magyar Honvédség békefeladatainak ellátásához szükséges.

Az önkéntes tartalékosok alkalmazására békében vagy minsített idszakban kerülhet sor, felkészítésük azonban értelemszeren békében történik, így szükséges ennek a létszámkeret oldalról történ lehetvé tétele...

A létszámkeret nagyságát a kormányjelentés – hadmveleti, alkalmazási és
kiképzési követelmények elemzése alapján – 4000 fben javasolta meghatározni.
Figyelemmel az önkéntes tartalékos rendszer jellegére, nem célszer a 4000 státusz
állománykategória szerinti bontása, mert ez szükségtelenül merevvé tenné a rendszert,
és nem biztosítja hosszú távon a státuszok szakmai összetételével történ gazdálkodást
és rugalmasságot, amely a tartalékképzés alapvetéseként jelentkezik.

Határidő 2012.
(bizonyos ékezetek kimaradtak a PDFből másolás során)

Úgy látom még a Figyelőnet foglalkozott a témával, bár az őket az egész a sorkötelezettség visszaállítása kapcsán kezdte el érdekelni. De legalább utána mentek és rátapintottak egy egyik alapkérdésre. Ki fizet, ha az önkéntes lelép egy időre, és mit mondanak a jogszabályok:
A munka törvénykönyve szerint a munkavállaló részére távolléti díj jár arra az időtartamra, amíg állampolgári kötelezettségét teljesíti. A tartalékos katonai szolgálat a honvédelemről szóló törvény alapján ilyen kötelezettség, még az Alkotmányban is így szerepel. Ám ennek ellenére nem a munkaadótól kapja a fizetést, ha a dolgozóját épp behívják egy-két hétre gyakorlatozni vagy továbbképzésre.

Indoklásként az áll a törvénykönyvben (a 107. paragrafusban) hogy a távolléti díj csak a munkából való rövidebb – néhány órás – távollét esetén jár. A tartalékos katonai szolgálat viszont ennél hosszabb, így ez már a munkaviszony szünetelésének számít. A joggyakorlat ezen olyan időszakot ért, amely alatt a munkavállaló nem végez munkát, a munkáltatónak pedig nincs bérfizetési kötelezettsége.

A honvédelmi törvény rögzíti, hogy katonai szolgálata idejére a tartalékos szolgálatot teljesítő hadköteles részére pénzilletmény jár. Ez az állam által biztosított összeg szolgálja a sorkatonai szolgálatot teljesítő személy megélhetését. Sipos Márta munkajogász a FigyelőNetnek elmondta, hogy a munkaadónak kötelező elengednie az alkalmazottat. Ez ugyanúgy munkavégzés alóli mentesülést jelent, mint a szülési szabadság vagy a táppénz.

Szép. Ja és hogy a végül a saját véleményemet se felejtsem e. nekem úgy tűnik egy végre valami lépéskényszer, hogy a missziók kapcsán nyilvánvalóvá váló emberhiányt, valamilyen módon kompenzálja a rendszer. Missziók 2012-ben is lesznek és még lehet, hogy több katonát kell majd külföldre küldenünk, miközben az ország helyzete nem lesz sokkal jobb, azaz nem lesz több pénz a HM-nek, azaz nem lesz több katona, jobb feltöltöttség.

Most hallani, hogy sokan jelentkeznek, tele vannak a toborzó irodák, de szerintem ez nem lesz hosszútávú megoldása a problémának. 4000 fő kicsi, de ha feláll könnyíthet a szűkös utánpótláson. Vannak szerintem annyian bőven, akár érdeklődő fiatalok, akár már nyugdíjas katonák, akár kalandvágyó személyek, akár csak a katonaságot kedvelő emberek, akiket ez érdekel annyira, hogy részt vegyenek egy-két-három évente egy-egy misszióban fél évre.

Ez az egész rendszer, ha megvalósul, akár a magja lehet később egy komolyabb és a FIDESZ/KDNP által szorgalmazott nagyobb tartalékos önkéntes egységnek, szervezetnek. Kis létszám, bő idő a felállásra, tanulás az elkövetett hibákból, ezek így szerintem alkalmasak, hogy a végén működőképes dolog szülessen.

Már csak olyan gyakorlati problémákat kell majd leküzdeni, mint hogy a munkáltató ne tegyen lapátra valamilyen jogi kiskapuval (erős képzavar), ha az akarata ellenére kilépsz egy fél évre.

(Már csak zárójelben: Ugye egy misszióra fel is kell készülni, összetartás egyebek, meg utána pihenni. Azaz egy önkéntesnek sem hat hónap, hanem 8-9. ennek alapján hülyeségnek ítélem a fenti "tartalékos önkéntesek a misszióba" ötletemet. Inkább talán arra használják majd őket, hogy itthon váltsák ki velük azokat, akiket így el lehet küldeni.) Uff.

3 megjegyzés:

munder.wordpress.com írta...

Többször volt szerencsém már e témában hozzászólnom, sőt írnom is. Beszéltem politikusokkal, döntéshozókkal is minden lehetséges fórumon, ahol értem őket. A posztodon említetteken kívül nagy gondnak találom, hogy mindenki másképp gondolja el a dolgot. Simicskó sokat engedett már az elképzeléséből, ahogy az a sok civil szervezet is, akik nem a Honvédség keretein belül képzelték volna el ezt az új rendszert. Az önkéntes tartalékos rendszer a jelenlegi kormány szüleménye, élén Vadai Ágnessel. Sajnos nehéz röviden erről írnom: a lényeg, hogy önkéntesek most is vannak néhányan, ugyanakkor röhögnek (vagy bosszúsak) a toborzáson, amikor rákérdezek erre a témára. A HM oldaláról tehát nagyon nincs még tisztázva ez a rendszer. Pénzügyi részről pedig óriási megterhelést fog jelenteni. No nem az önkéntes tartalékosok fizetése, ellátmánya, hanem azok az intézkedések, amelyekkel a munkáltatókat ösztönözni akarják (pl. adókedvezmények). Szakmai szempontból pedig a harcértékük megkérdőjelezhető, ahogy a tervezetben meg is említik (csak azokra vonatkozik a misszió, akik alkalmasnak bizonyulnak a feladatra). MO. anyagi csődje nem kedvez ennek és ha sikerül is végigvinni a tervezetet a megvalósulásig, nagyon sok hátulütője lesz még.

Névtelen írta...

Hello Plaszeb vagy PlasZeb

Engem érdekelnének ez az írások, amit témában elkövettél. Lehetn őket valahol olvasni?

Én igazából nem tartom kivitelezhetőnek önkéntes tartalékosok külfölre vitelét. Nem tartom valószínűnek, hogy ilyen hosszú időre nélkülözni tudja a munkahely az alkalmazottat. Itt 8-10 hónapra gondolok.
üdv
wp

Névtelen írta...

A Honvédelmi Közlöny 2009/6. számában megjelent az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztését irányzó kormányhatározat. (27. oldal) http://www.hm.gov.hu/files/9/11437/hk_2009_6.pdf

Itt már pontokba szedve, határidőkkel együtt szerepelnek a feladatok, valóban 2012-es végső határidővel...hmm..

Egyébként jelenleg, ha jól tudom a Magyar Honvédségben 38 önkéntes tartalékos van nyilvántartva. Az önkéntes tartalékos rendszert 2002-ben kidolgozták a HM-ben, de 8 év kellett, hogy fontosnak érezzék a rendszer bevezetését. Többen publikáltak és vitáztak a témában az Új Honvédségi Szemlében is. Az alábbi linken Kladek András cikkei találhatók, amelyek alapján megismerhető az önkéntes tartalékos rendszer sajátos magyar története.
http://www.kladek.hu/andras/cikkeim/
Emellett a munkáltatói támogató programról már 2005-ben írt Kladek András Ujházy Lászlóval. A munkáltatói támogató program a kulcskérdés, mivel csak valamilyen anyagi ösztönzéssel lehet megszerezni a tartalékosokat.

Kverusz