péntek, április 03, 2009

NATO csúcs Strassbourg-Kehlben

A NATO csúcs elkezdődött, néhány szerencsés barátom személyesen is ott van. A találkozó alkalmával dömpingszerűen jönnek ki a a különböző szerveztek, NGO-k, think thankek ajánlásai, értékelései, javaslatai. Ja miről? Elsősorban Afganisztánól és a NATO jövőjéről.

Legelőször is azonban a Barack Obama Afganisztán-Pakisztán stratégiájának full textes eredeti verziója itt. (köszönöm)

Mivel számolhatunk a NATO csúcs kapcsán?
- új NATP főtitkár,
- Az 1999-es stratégiai koncepció helyett egy új koncepció kidolgozásának kezdete,
- Obama elnök Af-Pak stratégiájának bemutatása és megvitatása,
- új felajánlások Afganisztánba?
- Horvátország és Albánia csatlakozása,
- Franciaország visszatér a NATO katonai szervezetébe,
- Lépések a NATO-orosz kapcsolatok enyhtésére, javítására.

Ha kihagytam valamit, akkor is elég impresszív program a szervezet hatvanadik születésnapjára. E blog kínálta lehetőségeknél részletesebben foglalkozik a témával a NATO Monitor és az ott idézet NATO szóvivői értekezlet átirata.

Lássuk az írásműveket:
- A NATO Afghanistan Report 2009 44 oldalon összegzi az 20008-as év eredményeit. Felhívom a figyelmet, hogy az utolsó 10 oldal csak a fejlesztésekkel foglakozik. Ez a terület, amely egyébként kulcs a sikerhez és amelyről gyakran megfeledkezünk, egyre nagyobb szerepet fog kapni a közbeszédben (nem itthon). A NATO misszióra is, amelyet hajlamosak vagyunk tisztán katonai műveletnek tekinteni, változás vár ebben az értelemben.

- A neves Asia Society saját 5x oldalas elemzése és javaslatai a jelenlegi helyzet megoldására. A Back from the Brink c. tanulmány helyett el lehet olvasni az összefoglalót is, főleg azoknak, akiket csak a javaslatok érdekelnek. Ebből is csak egy párat kiragadva: Kábszer: kézi munkaerőt igénylő projektek növelése, más afgán termékek piacrajutásának segítése, laborok rombolása, Pakisztán: FATA és PATA területek közigazgatásai reformja, az ország gazdasági fejlesztése tervek alapján, ellenőrzött budget support, Katonai tevékenység: Fókusz az al-Káidára, Tartós Szabadaság hadművelet különállásának megszüntetése/ISAF alá integrálása, afganisztáni háború finanszírozásának leválasztása az iraki háborúról.

- A most publikált Caught in the Conflict c. Oxfam tanulmány 14 NGO javaslatait foglalja össze nemzetközi közösség afganisztáni feladatait illetően. Az írás célja, hogy a ISAF tevékenysége miként módosuljon, hogy minnél kevesebb civil áldozata legyen a konfliktusnak, illetve, hogy az NGO- fejlesztési és humanitárius tevékenysége minnél kevésbé sérüljön/kerüljön veszélybe e akciók hatására. 2008-ban majdnem kétszer annyian haltak meg légicsapásokban, mint 2007-ben. Külön rész foglalkozik a PRT-k szerepével és a PRT civil tevékenységével. Van benne bírálat és csak remélem, hogy a magyar PRT-nak nincs fehér Toyotája.

-A Oxfamnek egy másik jelentése Smart Development in Practice: Field report from Afghanistan címmel. Ha jól futom át, akkor ez elsősorban a USA és a USAID segélyezési tevékenységével foglalkozik. Valamelyik másik jelentésben olvastam, hogy a USAID Afganisztánban elköltött dollár számillióinak 70 százaléka négy for-profit cégen kerül lesz elköltve (hogy pontosan mi ezzel a probléma itt és itt), s gy a pénz egy része is a részvényesek nyeresége lett.

- Végül egy tanulmány kötet Afghanistan's Other Neighbors címel amely azokkal az afgán szomszédokkal foglalkozik, akik ritkábban kerülnek szóba a konfliktus regionális jellegének emlegetésekor. Itt elsősorban a közép-ázsiai tagköztársaságokra gondolok, és csak másodsorban Iránra. Az USA-Irán kapcsolatok még érdekes dolgokon fognak keresztülmenni az elkövetkező négy évben, ebben biztos vagyok.

Nincsenek megjegyzések: