szerda, április 22, 2009

Eduardó a Kepes műsorban

Nekem teljesen hiteles volt Eduardo mondanivalója, nem őrült meg, teljesen normális volt a videon és igazából azt az ellentmondást sem érzem nála, amit az előző posztban felvetettem. Hogy miért nem Moralesék oldalára állt. Mivel idealista volt, forradalmár volt a szó klasszikus értelmében, és mivel santa cruzinak született, nem is volt választása, hogy ebben a konfliktusban melyik oldalra álljon. Az előző posztom ebből a szempontból csak távoli okoskodás volt. Bocs Edu.
Eduardo végül is megfogalmazta, hogy alapvetően azzal céllal ment oda, hogy megszervezze a tartomány önvédelmét, és ha kell ez az egység aztán a magját képviselje egy önállóvá váló Santa Cruz államnak. Inkognitóban utazott be Bolíviába, és olyanra készült, amelyet egyetlen állam sem tolerál. Balszerencséjére egy olyan országba ment, ahol egy ilyen lépésre kivégzéssel válaszoltak. Egy rendes demokráciában letartóztatták és elítélték volna. Itt túl veszélyesnek tartották és inkább bevállalva a anti-demokratikus eszközöket lelőtték kérdezés nélkül.

Az interjút hallgatva rosszul mérte fel a helyzetet Santra Cruzban. Mikor elmondta, hogy a la pazi kormánynak nincs befolyása a tartományban, igazából akkor nyerte el értelmét az a hír, hogy a fővárosból egy Herkules géppel ment egy elit egység, és rohanta le őket. Se helyi rendőrök, se helyi ügyészség, senki azok közül akik valószínűleg tudtak róluk és figyelmeztethették volna őket. De a kormánynak mégiscsak voltak besúgói, és mégiscsak le tudtak csapni rájuk. Ezért nem volt kec-mec.

Eduardo példátlan post-mortem interjúja jellemző romantikus, idealista természetére. Egy felvétel, amit csak a halála után lehet nyilvánosságra hozni. Melyik zsoldos vagy terrorista tenne ilyet? Egyik sem. Sajnos ezzel a santa cruzi ellenzéket is nehéz helyzetbe hozta, mert ezt lehet úgy facsarni, hogy megbízói az alkotmányos rend megváltoztatására készültek, ami egyenlő a hazaárulással. Bár hozzáteszem, aki az életét is hajlandó feláldozni, az nyugodtan megtehet ilyet is.

Nincsenek megjegyzések: