hétfő, október 27, 2008

Robbanás Pul-i Humriban

Az ilyen hírekről mindig csak késve értesülök. Magyarul MTI hír és az azzal majdnem megegyező HM-es hírből, annyi derül ki, hogy a ISAF delegációt kísért a magyar PRT egy rendőrségi épületbe (egyik helyen rendőr őrs, másik helyen parancsnokság, na akkor melyik?).

Az egyik hír szerint a delegáció érdeklődött a kiképzésről, a másik hír szerint afgán tisztviselők amerikai katonákkal folytattak eszmecserét a kiképzésről. Akkor Az ISAF delegáció amerikai katonákból állt? Amerikai katonákból is?

Az HM szerint a robbanás idején az afgán rendőrök kiképzésével egy nemzetközi civil csoport foglalkozott? Kik? A Dynacorp? Vagy valami újabb kiképzés indult?

A magyar hírekben is szerepel hogy a tálibok szóvivője elismerte a támadást és nyilatkozott az APnek. Mi jött le az AP-ben?

Separately, a suicide bomber wearing a police uniform blew himself up inside a police station in northern Afghanistan on Monday, killing two American soldiers and wounding five other people, officials said.

The bomber entered a police station in Pul-e-Khumri, the capital of Baghlan province, while Afghan officials were meeting with U.S. troops advising a police training program, provincial police chief Gen. Abdul Rahman Sayed Kheil said.

The blast killed two American soldiers, a U.S. military spokesman said.

Four Afghan security officers were wounded, Kheil said.

It was not immediately clear if the bomber was a policeman or just wearing the police uniform.

Zabiullah Mujahid, a Taliban spokesman, claimed responsibility for the blast in a phone call to an Associated Press reporter. Mujahid said the bomber's name was Abdul Had and that he was from Baghlan province.

Ez ugye megint egy kicsit más. A merénylő belépett a helyszínre, nem a kiképzett rendőrök között volt. Afgán tisztviselők amerikai katonákkal találkoztak, akik képezték a rendőröket.

Semmi ISAF, semmi civil kiképzők. Úgy tűnik itt mindenkinek csak félinformációi vannak az eseményekről. Mondanám ez természetes, de nem érzem magam jobban.

Mindenesetre egy sor kérdést felvet az eset. Azt nem, hogy miért nem motoztak. hüléyn nézne ki, ha a rendőrök egymást motoznák a saját rendőrőrsükön. Idegen volt az elkövető, nem tűnt fent fel senkinek? Tényleg mi van azzal a rendőrrel, aki a második magyar tűzszerész halálakor sebesült meg. Jól van?

Milyen amerikai katonák képezték az afgán rendőröket? Erről idáig nem is hallottam. Baglán Dzsadidban ott képezték a helyi rendőri erőket amerikaiak, de itt?

Végül időrendben itt a legfrissebb (hétfő du 4 óra) a New York Times-tól:

American personnel are involved in police training and mentoring and work closely with Afghan security officials in many provinces in Afghanistan.

Afghan officials said the attack happened as American police trainers were inside the building talking with Afghan police officials and their guards were in the yard where the bomber detonated the explosives on his body.

“Two American soldiers and a child were killed and one American and five Afghan soldiers were wounded,” said Abdul Rahman Sayedkhili, the police chief of Baghlan.

He said the attacker managed to infiltrate the compound by wearing a police uniform during a large meeting of district chiefs, who arrived with many bodyguards.

A végeredmény két halott amerikai katona, egy nyolc éves gyerek (mit keresett ott?), egy amerikai, egy magyar katona és öt afgán rendőr rendőr megsebesült. Legalábbis e hírek szerint.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

http://tenyek.hu/Kulfold/TenyekCikkek/2008-10-27-afganisztan



Itt megnézhető a TV2 témában készített riportja néhány helyszíni felvétellel egyetemben.



Nekem a helyszín nem a rendőrség központi parancsnokságának tűnik - bár lehet, hogy rosszul azonosítom helyszínt. Inkább az azzal szemközti rendőrségi objektumnak. (Azt tudni kell, hogy a kettő között egy "normál" utca fut, amelyet csak két jelképes sorompó zár le időnként, de azok szinte folyamatosan nyitva vannak.



Elvileg a robbanás az egyik Hemvee előtt történhetett, amelyik az utcán (nagy udvaron?) állt. Legalábbis az áldozatokat és a merénylő maradványait nézve nekem ez jön le.



Azt már említetted, hogy az adott időpontban az objektumban több járási rendfőrfőnök is ott volt a saját "kíséretével", ami megkönnyíti, hogy valaki rendőr ruhában idegenként se tűnjön fel. Ahogy elnéztem a bejátszás végét, a tartományi rendőrfőnök hamar a helyszínen volt. (Tulképp kiment az utcára a csaknem szemközti épületéből.)


Meglátásom szerint a támadás egyértelműen az éppen kiképzést folytató amerikaiak ellen irányult, nem a magyarok és az általuk kísért delegáció ellen. (OMLT készülj!!!!) Az afgán rendőrök kiképzésével foglalkozó, nemzetközi csoport Police Mentoring Team -ként azonosítja a www.hm.gov.hu Nekem nagyon Dynacorp-nak tűnnek.

A tévedés jogát minden részletben fenntartom!!! :)

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

Gyerek ügyben:

Provincial governor Abdul Jabar Haqbine earlier told AFP that one foreign soldier and a child, the son of a cleaner, had died in the attack.

Forrás: http://afp.google.com/article/ALeqM5goUKQR64MfyF0Rr9lkepOxg6ZSuA

szpet