szerda, október 29, 2008

A következtetések a robbantásról, amelyek lemaradtak tegnapelőtt

Először is ma PRT KB ülés 13 órától, sajtótájékoztató utána, én írok róla pénteken.

Másodszor is köszönöm a linkeket. Ez itt a TV2 riportja a helyszínről. A tv társaság munkatársa Való Gábor volt a helyszínen, már jelentkezett egyszer Kabulból. itt jön gondolom össze az Ökumenikusok kommünikéje, akik a közelben tárgyaltak. Velük lehetett a riporter, aki gondolom kirohant a robbantásra.

Ami még új az előző poszthoz képest, hogy a robbantás a Criminal Investigation Departmentben történt (ha van ilyen) illetve a felvételek szerint ennek udvarán. Maga az épület egy uctában található, amely néha le van zárva néha nem, a túloldalon van ugyanis a valódi rendőr főkapitányság, a Sayed Khail (Sayedkhili) főparancsnokkal benne. (köszi L.P.)

Opció 1.: A merénylő nem besétált, hanem bent volt. Valamelyik rendőri egység (járási kapitányoké, vagy Pul-i Humrii) rendes tagja volt és az egyenruhát saját jogán hordta. Ez egyszer jelenti, hogy az rendőrség infiltrálható (mi is a magyar szó?), de ez nem újdonság. Ami egy fokkal idegesítőbb ennél, hogy akkor viszont ez az ember bármikor felrobbanthatta volna már magát. Gondolom ha szabad bejárása volt a szervezetbe akkor robbanthatta volna a rendőrfőnököt, a magyar parancsnokot vagy helyetteseit, magyar katonákat, tartományi tisztviselőket. Hátborzongató arra gondolni, hogy már vannak olyan tálib merénylők, akik ennyire hidegvérűek, hogy várnak a megfelelő célpontra. (az afgán öngyilkos merénylők elég amatőrök és többnyire paki vagy más külföldiek, úgyhogy itt kivételről van szó)

Azt tudjuk, hogy a tálibok vállalták az akciót, ebből feltételezhetem, hogy valamennyi beleszólásuk is volt a célpontot illetően. És itt jöhet a jó hír. Nem a magyarokat célozták, nem a helyi rendőri és civil tisztviselőket, hanem az amerikaiakat. Ha ez az opció igaz

Opció 2. Besétált a nagy kavarodást kihasználva, mert mindenki azt hitte, hogy valamelyik másik csoport rendőri egységéhez tartozik, majd az első külföldi katonákat meglátva, melléjül oldalgott és felrobbantotta magát. Ebben az esetben lehettünk volna mi is célpontok, lehet csak az első idegent látta meg. Az volt a szerencsénk, hogy az amerikaiak közelebb voltak hozzá.

A TV2 újdonságai. Olyan jó ezt leírni, hogy egy magyar kereskedelmi tévé hozzátehet valamit bárminek a megértéséhez.

- A TV2 felvételén levő képeken látni, hogy a HUMWEE szélvédője sok apró golyó nyommal (annak tűnővel van roncsolva, csak úgy mint a mellette álló két fehér Toyota is. A ponyvás Toyotán (egy másik képen) látni szintén ezeket a golyónyomokat, a kocsi hátsó kereke leeresztődött. Az amerikai elhunytak és a sebesültek a HUMWEE előtt, az öngyilkos merénylő lábszára tőlük 4-5 méterre, és egy sebesült afgánt ápolnak ismét két három méterrel arrébb.

A lényeg itt a golyócskák, és a talán nem is olyan véletlen egybeesés. A cukorgyári robbantásnál 2007-ben Baglán Dzsadidban ugyanezzel a technikával robbantotta magát a merénylő.) A nagyobb hatás kedvéért a robbanószer fölé sok száz-ezer apró golyó kerül rögzítésre (micsoda szakszó, de tényleg hogyan rögzítik? szikszalaggal?), amelyek aztán a robbanáskor szétröpülnek.

Mekkora egy ilyen golyó? A képek alapján nekem olyan 2 cm-es átmérőjűnek tűnnek.

- A HM szóvivő két sérült Mazarba szállításáról beszél, holott csak egy magyar katona sérült? Hogy lehet? Nem tudom, de az egyetlen ami kikövetkeztethető, hogy az egyik amerikai katona nem halt meg azonnal. Ezt erősíti, hogy a helyszíni felvételek elején két amerikai katonát ápolnak, a vége felvételeken meg csak egy katona letakart holteste van a képeken. Akkor gondolom az orvosoknak más dolguk is akadt a táborban, mint a magyar katona ellátása és nekik kellett stabilizálni a nagyon súlyos életveszélyes állapotban levő amerikai katonát is. Hát, nem folytatom.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szervusz Péter!

A "srapnelek" használata az öngyilkos merényleteknél sajnos bevett szokás. Ezek nem feltétlenül golyók. Lehetnek mindenféle fémhulladék, szögek, csavarok, stb. Az egyik olvtrásunk jóvoltából éppen tegnap kaptam egy nagyon praktikus ppt-anyagot az öngyilkos merénylőkkel szembeni védelem témakörében. Noha ca. egy hónapja egy ugyanilyen témájú NATO-tanfolyamon vehettem részt Ankarában, mégis azt mondom, hogy az ott "összeszedett" anyagokhoz képest a tegnapi sokkal "praktikusabb" egy magyar katona számára. Nem hiába, az angoloknak (az anyag angol katonák kiképzését hivatott segíteni.)is van tapasztalata a témában.

Pofátlan leszek és a most folyó PRT-felkészítésbe be fogjuk építeni. Az eddigi anyagokhoz képest újszerű benne, hogy itt konkrétan és ábrákkal illusztráltan foglalkoznak a csoportok (4 fő) tevékenységével öngyilkos merénylő azonosítása esetén több verziót is felvázolva.

Az eddigi ISAF-anyagaink se voltak rosszak, de azok csak elmondták a ROE-t és max. szóban ecsetelték a teendőket. Az ábrák itt sokkal szemléletesebbek.

Üdv: Lippai Péter

Névtelen írta...

Konkrétan csapágygolyókról lehet szó talán. Ilyeneket használtak nem csak a cukorgyárnál, hanem például a Benazir Bhutto elleni robbantásnál is. És még néhány helyen Pakisztánban, a múlt év vége felé.
MP

Névtelen írta...

Csak arról egy cinikus megjegyzést, mennyire fontos az átvizsgálás, ha már ismerősökről vagy "nagy emberekről" van szó :P

http://medeq.blog.hu/2008/09/14/eselyegyenloseg_a_honvedsegnel