hétfő, október 27, 2008

Újabb online könyv Afganisztánról

Egy újabb könyv Afganisztánról a neten. Shah Mahmoud Hanafi: Connecting Histories in Afghanistan: Market Relations and State Formation on a Colonial Frontier című könyve teljes egészében letölthető a netről, fejezetenként PDF-ben van feltéve. Persze tudom a témája nem a legkurrensebbek közé tartozik. A brit afgán gyarmati viszonyrendszer térképezi fel elsősorban a kereskedelmi kapcsolatok alapján. Igen ez a 19 század.

Anélkül hogy olvastam volna, biztos rengeted tanulság van benne napjainkra nézve is. A könyv második része Abdul Rahman emír uralkodásának idejével foglalkozik (1880-1901). A "Vasemír"t a britek hívták haza Taskentből és tették Kabul emírjévé először. Aztán az évi pénz és fegyver apanázson keresztül, az emír nekilátott Afganisztán modernizálásához. Nem elsősorban népfelvilágosító célokkal, hanem hogy hatalmát stabilan és biztosan megtartsa. Addig az uralkodó család különböző ágai, testvérek, unokatestvérek marakodtak rendszeresen a hatalmon, a mindenkori király nem az egész ország ura volt, hanem csak Kabulé. A testvérek, unokatestvérek irányították a nagyobb régiókat, a törzsek kisebb nagyobb függettlenséget élveztek. Névleg mindenki elismerte persze a király fennhatóságát, a gyakorlat azonban más volt.

Abdul Rahman emír ezzel a tendenciával akart szakítani, és külföldi (brit) segítséggel jelentős eredményeket ért el. Az alapprobléma neki ugyan az volt mint a mostani elitnek. Miből?

Most is külföldi segélyből megy szinten minden, akkor is.

Nincsenek megjegyzések: