kedd, október 14, 2008

Néhány érdekes apró hír Afganisztánból

Egy hír szerint a végre konkrét bizonyítékokkal rendelkezik a nemzetközi közösség, arról ami csak köztudott volt idáig. Nem teljesen értem, mert újságírók már sokszor megírták különböző példákat hozva, hogy a paki hadsereg milyen szerepet játszik a neo-tálibok támogatásában. A Times beszámolója szerint, amikor tavaly (!!!) egy SAS/SBS egység rajtaütött egy tálib parancsnokon, kiderült, hogy a paki hadsereg tisztje volt korábban:
The commander, targeted in a compound in the Sangin valley, was one of six killed in the past year by SAS and SBS forces. When the British soldiers entered the compound they discovered a Pakistani military ID on the body.

Szép. Jellemző, hogy ezt annyira bizalmasan kezelték, hogy csak idén tudódott ki és nem is a szokott módon (diplomaták kiszivárogtatása) hanem egy afgán tisztviselő mondta el.

Ez egy rövid hír arról, hogy az ISAF (jelen esteben amerikai egységek) feladtak egy körzetet Nurisztán tartományban, és elálltak attól, hogy ott is felhúzzanak egy előretolt bázist (FOB).

Miként már írtam korábban Nurisztán és Kunár az a két tartomány, ahol szinte klasszikus front alakult ki a két fél között és ahol egyelőre a tálibok képesek feltartóztatni (a lakosság jelentős támogatásával) az amerikai/afgán központi kormány jelenlétét. Az itt működő ISAF katonai bázisok igen komoly és állandó katonai nyomás alatt vannak, amit néhány amerikai újságíró már igen plasztikusan megörökített.

Végül néhány hasznos információ az afganisztáni német jelenlét költségeiről itt:
- katonai költségek: 3 milliárd EURO
- fejlesztési költségek: 830 millió EURO

A németek most jelentették be, hogy 1000 fővel megemelik a csapataik létszámát (hova fognak menni ezek északon?), a parlament a héten szavaz a misszió újabb 14 hónapos meghosszabbításáról.

3 megjegyzés:

Trau írta...

Napsugarast!

Szép dolog a német szerepvállalás, de a kibukott infók szerint a KSK most megy haza farokbehúzva, 3 év bázisról ki nem mozdulás, műveletben nemdolgozás után.


Üdv!

Trau

wape írta...

Hello Trau

Nem tudom, hogy ez az info hol bukott ki (a farokbehúzva kicsit populista), de küld át kérlek.

Én legalább egy esetről tudok amikor kimozdultak és berúgtak néhány ajtót. Az eset Baglán tartományban volt, talán én is írtam róla, de a Spiegel biztosan.
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,554033,00.html

Úgy látom nem írtam meg. Szóval a magyar források szerint a németek egy pár napig a táborban laktak, majd elmentek elkapni a feltételezett cukornyári merénylet szervezőjét de rossz címre mentek (más forrás szerint nem otthon volt otthon, a német cikk szerint otthon volt de elmenekült).

Berúgtak néhány ajtót, megvertek/ütöttek néhány embert és távoztak.

A magyarok erről ne tudtak, és utána az afgánok azt hitték, hogy a magyarok voltak, és rájuk voltak idegesek. Azok meg a németekre.
üdv
péter

Névtelen írta...

Szia Wape!

"Szokásos" balhé a "fegyvertársakkal". Jellemző volt nálunk is, hogy bármilyen szigorúan is próbáltuk behatárolni a hozzánk érkező "spec" erők tevékenységét, ők mindig túlmentek raja, minek következtében aztán "szívhattunk". Könnyű volt nekik. Ők elhúztak MeS irányába, de mi maradtunk és folytatnunk kellett a nem katonai tevékenységet! No, pont az ilyen esetek tapasztlatai alapján mondom azt, hogy nálam logikailag nem igazán fér össze a katonai erő alkalmazása és a PRT. Ezt a saját bőrünkön megtapasztalva kezdtem megérteni az NGO-kat is, amikor a katonákra panaszkodtak. :)

A német TF nem is egyszer járt az elmúlt fél évben Baghlbanban. Nem hivatalos (!!!) forrásból úgy tudom, hogy nem csak verés volt a "számlájukon". A magyar PRT nagyon nem örült a következményeknek!

Lippai Péter