kedd, október 14, 2008

Kabinet átalakítás Kabulban

Karzai államfő négy minisztert cserélt le a múlt héten és kétség kívül a legnagyobb jelentőségű ezek közül a belügyminiszter cseréje. Ahmad Moqbel Zarar belügyminisztert, sokak szerint végre, elmozdította az államfő.

Ahogy ez lenni szokott ilyenkor, csak most látnak napvilágot a különböző rossz hírek a leváltott emberről. Eddig biztos tudott mindenki mindent, nem volt illendő beszélni róla. Nem kérdés, Zarar is felelős, vagy a fő felelős azért mert az rendőrség kiképzése ilyen rossz állapotban van. Persze csak az a kérdés, hog miért kellett akkor három évet várni a leváltásával.

A nemzetközi közösség külön pénzügyi alapot hozott létre LOTFA néven azzal a céllal, hogy legalább a rendőrök fizetése ne legyen probléma ott ahol nincsenek bankok, ahol az állami alkalmazottak hónapos késésekkel kapják meg a fizetésüket, ahol elsikkasztják az állami költségvetés egy részét.

Ezt a Világbank és a ENSZ közösen kezeli, de az afgán belügyminisztérium egy-egy tisztviselőjének is sikerült sikkasztania. Arthur Kent szerint (30 éve tudósít Afganisztánból):

Neither Karzai’s office nor the office of Canadian Prime Minister Stephen Harper would comment on the charges at the time (Canada is a leading donor to the police salaries and training program, known as LOTFA). As much as 30% of international funds earmarked for salaries have vanished into the Interior Ministry’s graft-ridden corridors of power.

As is sadly the norm within the Karzai regime, Zarar has retained high office despite widespread knowledge of his character and performance.

One former government minister, who has known Zarar for more than 20 years, tells skyreporter: “In the early 1990’s, he and his family owned a shop in Charikar and a few gardens in Parwan province. Now, after a number of years in the Interior Ministry, he has property holdings that really deserve to be fully investigated.

“In the top levels of power today in Afghanistan, perhaps only the president’s brothers, Qayum and Mahmood, have taken possession of more land with no understandable way to pay for it.

Kent blogját egyébként érdemes olvasni, sok jó információ van benne, bár a csávó szerintem egy kicsit elfogult/megfáradt. A rendőrségi korrupcióról és a Karzai testvérekről még itt, itt, itt és itt.

Ki lesz az új belügyér? Muhammad Hanif Atmar a jelenlegi oktatási miniszter, a korábbi vidékfejlesztési miniszter. Már Afganisztánban is és most a Külügyi Intézet konferenciáján is dicsérték nekem ezt az embert, mint a kevesek egyikét, aki hatékony, megbízható rátermett ember. A vidékfejlesztési minisztérium (MRRD) az egyik legjobban működő szervezet volt 2006-ban az biztos. Atmarról azt írja a New York Times, hogy:

Mr. Atmar is regarded in Western embassies as well prepared for the challenge. He is a Pashtun, the ethnic group from which the Taliban draw most of their fighters. His background during his youth as a member of the Khad secret police — a bulwark of the Kabul government during the Soviet occupation of the 1980s — gives him ties to a period under President Najibullah, the last Afghan ruler of that era, which is regarded by many Afghans as a time of relative security in cities like Kabul.

In 1988, Mr. Atmar lost one of his legs fighting with a Khad special-operations unit against mujahedeen fighters besieging the eastern city of Jalalabad. When the mujahedeen captured Kabul, he joined an exodus of Communist-era officials and went to Britain, where he gained a college degree in postwar recovery.

Érdekes karrier.

Tekintve, hogy lassan már mindenkinek a fő baja a kábszer termelés és kereskedelem lesz, és ebben a rendőrségnek kell főszerepet játszania, Atmar kinevezése talán részben a mostani NATO döntéshez is kapcsolódik miszerint a szervezet részt fog venni a kábszer kereskedelem elleni küzdelemben. Közben szintén NYT újabb cikket hozott le Ahmed Wali Karzairól, akit számos washingtoni forrás is az afgán kábszer biznisz egyik főirányítójának tart.

Nincsenek megjegyzések: