péntek, július 25, 2008

Robbantási jelentésről linkekkel updatelve

Még egy bekezdés erejéig a félreolvasott MTI hírekről. AZ MTI július 23-án kiadott egy ilyet: Defence-Afghanistan CORRECTION Budapest, July 23 (MTI) - In July 20's item on Hungary's participation in NATO's Afghanistan mission, please read the title correctly as follows:Hungarian foreign policy expert on Hungary's mission in Afghanistan
The full corrected version:
ezután jött maga a hír. Biztos fent van a neten is csak gondolom ez már senkit nem érdekel.

Ismét rátaláltam a HM sajtószemléjére, és itt jön az anyag ami igen hasznos és időtspóroló olvasmány. Ráadásul megteszik a netes változattal késve jelentkező Magyar Nemzettel, amire nekem nincs erőm: összefoglalják.

Itt van a kezemben a sajtótájékoztatón a HM által körbeadott: Háttéranyag a sajtó számára c. dokumentum. Összehasonlítva, ami a médiában megjelent és ami benne benne van, szerintem jó lenne feltenni a netre. Az újságírók értelemszerűen éppen csak szemezgettek ebből. A hm.gov.hu-n nem leltem, és egy gyors keresés a neten... A első 20-ban találtam "háttéranyag a sajtó számára" című anyagot a szoptatás hetéről, a depresszió kezelhetőségéről, a holland-magyar kapcsolatokról. (update: Megtaláltam közben a neten, gratulálhatok magamnak a bölcs tanácsért, meg hogy ilyen okos vagyok).

Amíg felkerül összefoglalom az eseményeket és a papírt: Szekeres beszédét (és a háttéranyag is) azzal kezdte, hogy mit is keresünk Afganisztánban. Ezt mindig jó olvasni, hallani egy politikus szájából. Két dologra szűkített: terrorizmus és kábítószer. A terrorizmusba felvette az európai eseményeket és magyar-nato szövetség kölcsönösségét (nemcsak kapunk, adnunk is kell). 1. oldal

Igazából nem emlékszem miket mondott, nem jegyzeteltem, de azt hiszem ő beszélt arról, hogy milyen további vállalások lesznek és mikor.

A merényletekről, a vizsgálóbizottság munkájáról és örömteli meglepetésemre az általános afganisztáni biztonsági helyzetről Havril András vezérezredes beszélt. A legutolsóval kezdte és arra gondoltam az újságírók isszák a szavát és nekik talán most jön le csak, hogy Afganisztánban romlik a helyzet. A kép korrekt volt, mondjuk azt nem értettem, hogy mit jelent, hogy a tálibok tartalékképzésre használják/vonulnak vissza Észak-Afganisztánt/Észak-Afganisztánba. A tartalék képzés szó biztos elhangzott.

Ezután történt meg a jelentés nyilvános részeinek ismertetése. Júni 10-én:
- afgánok értesítenek
- magyarok USA-val közösen biztosítanak
- robotnak nehéz a bomba
- a vizsgálat szerint "a legmodernebb technikai távírányítással hajtották végre a merényletet. A végrehajtás módja folyamatos megfigyelést, aktív beavatkozást feltételez, ahol a tűzsszerész volt a célpont". Az újságírók a tűzsszerész volt a célpont részt emelték ki, én inkább a: végrehajtás módja folyamatos megfigyelést, aktív beavatkozást feltételez
- a vizsgálat szerint "a másodlagos robbanószerkezet földalatti részén volt egy másodlagos gyújtószerkezet, amelyet távirányítással indítottak el."
- a helyszíni robbantásra azért nem kerül sor, mert a tűzszerészek nem tudták megbecsülni a robbanószerkezet tömegét.

júli 12-én:
- afgánok értesítenek
-fokozott elővigyázatosság
- Németh Krisztián részt vett az előző merénylet kivizsgálásában!
- biztosítás a német erőkkel közösen
- felvezetés a terepre afgán rendőr+Németh Krisztián
- cél a mesterlövész puskával kilövés
- mivel nem szándékozott megközelíteni a robbanó testet, nem volt rajta védőfelszerelés
- Idézem: "a halálát okozó robbantást egy primitív, mechanikusan indított, taposóakna-szerűen működő eszközzel követték el, mielőtt megkezdte volna a tűzszerészi feladatokat"
- A bizottság szerint csapda volt.

Nos ez innen messziről nekem is úgy tűnik. A kérdés, hogy mi van a rendőrrel, aki odavezette.
A másik kívánkozó kérdés, hogy ez most milyen rendőr volt. Amerikai mentorált ANCOP rendőr (az első esetben még biztosan azok voltak), vagy már Mazarból hazaengedett és elvileg újraképzett, megtisztított, reményteli ANP rendőr.

Az háttéranyagban még szó van a tűzszerészek felkészítéséről, illetve az intézkedésekről.
1. Nemzeti Katonai Stratégia tervezet elkészült és ebben középtávra van meghatározza a honvédség alkalmazásának, fejlesztésének irányai. Hát sok konkrétumot nem tudunk meg belőle. A lényeget itt már leírtam az NKS-ről. Én csak egyetlen mondatra szorítottam a vágyakozásomat az NKS-vel kapcsolatban, hogy vegyék benne észre a végső döntéshozók az expedíciós képesség mondatot és csináljanak vele valamit.
2. Létrejön egy munkacsoport, amely a vizsgálat tapasztalatai bedolgozza a afganisztáni felkészítés tematikájába. A bizottság tagja Domján László és Hajd Gábor ezredes.
3. Szekeres miniszter javasolja a kormánynak, hogy 2009-re fél milliárd forintos miniszteri tartalékkeret jöjjön létre a honvédelmi költségvetésben azonnali beszerzésekre, amennyiben ezt az afganisztáni biztonsági helyzet megköveteli. A bizottság elnöke mindenről tájékoztatva volt és lesz.
4. A miniszter szükségesnek tartja a Nemzetbiztonsági Bizottság tájékoztatását is.

7. oldal a háttéranyag. A jelentést 10 évre titkosították. Az órámat beállítottam, bár jó lenne tudni, hogy kinél kell jelentkeznem 2018 júliúsában. A minisztériumnál? A levéltárban?

Nem hiszem, hogy olyan földrengető titkok lesznek majd benne és alapvetően a nyilvánosság híve vagyok, úgyhogy ami lehet nyilvános, az legyen az. Örüljünk, hogy nem 25 évre titkosították, nem?

Volt egy levél is, amit a PRT kollektívája írt állítólag (a sajtótájékoztatón így hangzott el és fel is lett olvasva a levél az újságíróknak) a megbízott parancsnok tolmácsolásában (update: ez is meglett közben a neten). Egy levél volt, amiben cáfolták az itthon felröppent híreket, és hogy a morál jó, a katonák összetartanak és feldolgozzák két katonatársuk halálát. Egyetlen egy mondat volt benne, amit emlékezetből vagyok kénytelen kiemelni. Ez a mondatban két szó összetétel szerepelt, amit ha összekötnek, az zavarba hoz: Nyilvános források használata, és a misszió biztonságának veszélyeztetése. Ne már... (most hogy meg van a neten szó szerint tudom idézni: Szeretném hangsúlyozni, hogy a magyar médiában megjelent nyílt forrásként használható adatok, elferdített tények alapvető biztonsági kockázatot jelenthetnek a táborra és a teljes állományra nézve.)


Az emberek akkor kezdenek el okoskodni, amikor nincs elég információjuk. Nyilvános információjuk. Nehogy már ezekkel is lehessen veszélyeztetni egy katonai egység biztonságát. Az ilyen ötletekre tényleg nem tudok mást javasolni, mint a külföldi újságok és újságírók tudósításainak olvasását Afganisztánról és a nemzeti részvételről. Annyi információ látott már napvilágot kanadai, holland, brit és amerikai katonákról, műveletekről, felszerelésről (és hiányosságairól), bázisokról, járművekről, tolmácsokról és még nem tudom miről, hogy nekik már tényleg annyi kellene hogy legyen.

Tudom, hogy Magyarországon nem vagyunk ehhez szokva és nem értjük és megijedünk. Amíg valaki nem győz meg észérvekkel, hogy tévedek, addig kénytelen vagyok azt gondolni, hogy rosszul látjuk és nem lehet abból baj, ha nyilvános információk alapján az ember gondolkodik (persze, nem hiszterizál, spekulál stb.)

A fenti levél a biztonsági kockázatos mondattól eltekintve egyébként szép, megragadja a dolgokat. Ez tetszik a legjobban, erre ráéreztek: Afganisztán nem a pokol. Emberek - pastuk, hazarák, tádzsikok, üzbégek - élnek itt, harcolva a szegénységgel, nélkülözéssel, és a 30 éven át tartott háború következményeivel. Óriási erőfeszítéseket tesznek, hogy talpra állítsák ezt az országot, amelyhez a MH PRT nyújt segítséget. A katonák áldozatkész munkája nélkül a tartománynak nem sok esélye lenne a fejlődésre, amelyet a lakosság nagy többsége hálával fogad el. Ezekért az emberekért, a gyerekekért érdemes és kell tudásunk legjavát adva, lehetőségeinket teljes mértékben kihasználva feladatainkat végrehajtani.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már megint csak a katonák . Van még ott néhány ember a katonákon kivül akik ugyanazért dolgoznak kevesebb hisztériával és nyilvánosággal de sokkal nagyobb hatékonysággal.