péntek, július 11, 2008

Magyar ember találkozása a világpolitikával

Tegnap nézem az M1 Híradót. Az egyik hír szerint magyar turistákat nem engedtek be Szerbiába, mert koszovói pecsét volt az útlevelükben. Ez logikusnak tűnik a szerbek részéről, nagyon egyébként nem tudnak mit tenni, lenyomták a torkukon ezt a dolgot. És itt jön a magyar ember, dől betűvel, mert itt most arról a típusról beszélek, akit nem érdekel/nem foglalkozik kicsit sem külpolitikával.

Ez volt tehát a magyar ember pillanata, amikor szembe jött vele világ, amikor egy külpolitikai fordulat következményeivel találkozott személyesen. Mi történt? A riportban megszólaltatott magyar turista (arcát nem vállalta! vajon mitől félt?) ártatlanul adta elő, hogy bizony ő a GPS utasításait követve Nisnél letért jobbra, aztán úgy ment görögbe. Nem tűnt fel neki semmi, meg hogy új határátkelők. Visszafele jövet Szerbiának ment és ott tudatosult benne, hogy valami nincs rendben és a szerbek nem engedik be.

Az egészben az volt a legszebb, hogy a magyar ember - aki mellett elszaladt a történelem - szabályosan fel volt háborodva, hogy ez vele miért történt meg, hogy a szerbek miért szórakoznak vele. Láthatólag fel sem tűnt neki, hogy az elmúlt hónapokban Magyarország határaitól néhány száz kilométerre egy új állam van megszületőben, és hogy ez igen nagyon fáj az egyik szomszédországunknak.

A láthatósági válságban szenvedő magyar Külügyminisztérium bejelentkezése a riportba volt a hab a tortán. Kiderült, hogy ők már talán tucatnyi ilyen esetet ismernek, amikor turistákat, kamionsofőröket fordítottak vissza koszovói pecsét miatt. Ha már ők erről rég tudtak, akkor istenem miért nem tartottak erről egy sajtótájékoztatót, miért nem csináltak ebből egy hírt valamelyik TV híradóban, miért nem csináltak valamit úgy általában, hogy a szegény magyar emberekkel ne essen meg máskor ilyen csúfság? Mire vártak?

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy qrva jó bejegyzés volt a külügyi láthatóság megítélésével egyetemben. A két helyszin után még nyomozok.

Névtelen írta...

én néha megrémülök, hogy milyen a külügy, de nem csak attól...

Névtelen írta...

mióta van koszovói pecsét a határon? Két hónapja voltam, akkor még nem adtak, csak az unmikes papírt, amit el is vettek kilépéskor...

üdv, Dani