hétfő, július 07, 2008

Megtalált államfő és más apróságok

A videót megtaláltam, csak nem sikerült még feltöltenem :(

Megtalálták Daúd herceg a sírját. Ez kb. olyan mintha Nagy Imre maradványait találták volna most meg. Daúd az uralkodó Zahir sah testvére volt. A politikacsinálásban a második vh-óta benne volt apja, rokonai révén. Míg a király nem folyt bele az ország irányításába apja testvérei és azok fiai igen. 1953 és 63 között ő volt a miniszterelnök, után 73-ig visszavonult, mert a király által kihozott alkotmány megtiltotta a királyi család tagjainak a politizálást. Ez volt a alkotmányos reform egyik eleme Afganisztánban együtt az új liberálisabb választási törvénnyel, a parlament szélesedő jogköreivel a végrehajtó hatalom rovására stb.

1973-ban aztán puccsal visszatért, Zahir sah Rómában maradt száműzetésben, őt meg 78-ban a kommunisták ölték meg családjával együtt a hatalomátvétel során. Most találták, de úgy tűnik nem kellett sokáig keresni. Az afgán őrnagy, aki eltemette még él valahol Kelet-Afganisztánban, (jellemző, hogy megy a háború arrafelé, ő meg csak úgy él valahol), ő is lelépett az afgán hadseregből néhány nappal később, mert úgy hallotta, hogy a kommunisták őt is ki akarják végezni. Még egy Afganisztánra jellemző sztori a cikkből. Az őrnagy onnan jött rá, hogy kiket kell eltemetnie, hogy az egyik holtat megnézte. És mi történt: “Seconds later I realised that it was Nezam Ghazi, Daoud's son-in-law, whom I had known for a long time." Hogy egy ezredes régóta ismeri az uralkodó egyik sógorát régóta, ez annyira Afganisztán. Itt mindenkinek van valaki ismerőse mindenhol, a minisztériumban, a parlamentben, táliboknál stb.

Úgy látom újságírók együtt utaznak, mert két újságban egyszerre jelent meg interjú Abdul Szalam mollával. A Musza Kalai kormányzó kapcsán legutóbb az jelent meg, hogy komoly feszültségek vannak közte és a britek között, most azt mondja egész jól kijönnek.

Egy apró hír: rárobbantottak a német EUPOL-os rendőrökre Kunduzban, ha jól veszem ki a hírt. Öngyilkos merénylő, civil és német sérültek.

Nincsenek megjegyzések: