szerda, július 16, 2008

Hülyeségek a köbön - újabb "hírek" a robbantásról

Kitérő: Balogh Zoltánról idáig ennyit kaptam: balogh zoltan erdekes kerdes, igazabol senki nem tudja, kicsoda, a magyar nemzet asta elo nemregen, es botranyt csapott, mert nagyon lehuzta az mh felszereleset afganisztanban. a magyar tartalekosok szovetsegenek tagjakent jelent meg a ficko a lapokban, de a matasz elhatarolodott tole, nyilvan azert, mert jo kapcsolatokat akarnak fenntartani a hm-mel. jo arcnak tunik egyebkent, nem vilagos, h honnan ert ezekhez a dolgokhoz, mert nem mondta el. de vannak katona ismerosei, akik kint szolgaltak, meg ilyenek. Itt a cikke a Nemzetből. Majd még visszatérek rá, mert több szempontból is tanulságos.

Visszatérve a címben kifejtett gondolathoz: Egyrészt valahol dicséretes, hogy a magyar média még kitart és a foglalkozik Afganisztánnal, a magyar PRT-val. Másrészt, ahogy haladunk előre az időben, távolodunk a konkrét eseményektől, úgy csökken az írások színvonala, úgy bukik ki az újságírók riporterek felkészületlensége, pontatlansága. Na jó, ennyire nem kritikus a helyzet talán, csak az utolsó két hír, amit olvastam, borított ki.

De mégis hétfővel kezdem. A TV2 Tények ezzel a címmel foglalkozott az eseményekkel. NEM A MAGYAROKAT, HANEM A NATOT CÉLOZTA A TÁMADÁS (vagy valami hasonló). Ki mást? Újdonság ez? A LEPKE A SZÁRNYCSAPÁSAINAK KÖSZÖNHETŐEN TUD REPÜLNI. Sokszor érzem azt, hogy mintha debileknek címeznék a címeket a tényekben. De lehet ők ismerik jobban milyen az átlag magyar. Hozzáteszem kevesebben nézik őket, mint a rtl híradót, ahol nem ilyen debil jellegűek a címek, viszont néha pontatlanabbak.

Mielőtt még rátérek a mai két kedvencemre, itt egy mai Magyar Hírlap cikk: "Afganisztán szovjet megszállásával szemben az amerikaiak segítették az afgánokat, ma azonban az Egyesült Államok és szövetségesei váltak a tálibok ellenfeleivé" – mondta lapunknak Horváth Pál katonai szakértő. A támadások nem újszerűek, Irakban is hasonlók, és szinte kivédhetetlenek. Gyakori, hogy a páncélosok megsemmisítésére telepített aknákra, amely kilencszáz kilogrammos terhelésnél lép működésbe, egy taposóaknát is raknak, amelyet már egy ember súlya is felrobbant. Horváth Pált sem ismerem még sajnos, róla ki tud valamit?

Lencsés Károly Népszabi A vizsgálóbizottság elindult Afganisztánba c. cikkének lényege számomra.: Szekeres Imre megállapodott az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökével, Lázár Jánossal (Fidesz) arról, hogy a testület a jelentésről tájékoztatást kap. Ezt azért is fontosnak tartja, mert a tartományi újjáépítési csoport működéséről ötpárti konszenzussal döntöttek.

A cikkben szerepel kép egy beöltözött magyar katonáról. Vagy azért öltözött be így (napszemüveg, nem látható arc) hogy ne legyen felismerhető és akkor csak az alkalomnak szólt. Amit nem akarok elképzelni, hogy járőrbe is így járkál. Aki katonával beszéltem, mint azt mondta hogy napszemüveget nem hordanak. Ha barátságosak akarunk lenni, ha COIN akarunk lenni, akkor a napszemüveg ebben csak akadályoz.

Van még egy Népszabis cikk: Válsághelyzetek: közösségben könnyebb. Morál, összetartás kohézió. Van egy kétértelmű rész: Műveleti területeken meghatározó, hogy sikerül-e az egyénekből katonaközösséget kovácsolni, amelynek Kuti szerint előfeltétele, hogy a tisztek - az elöljárók és az őket támogató személyek - "lélegezzenek együtt" az állománnyal. Vagyis: alakítsanak ki a szokásosnál mélyebb és bensőségesebb kapcsolatot, hogy ne lehessenek kibeszéletlen problémák, feszültségek. (Más források szerint viszont előfordult, hogy a missziós egységeknél végzett szociometriai vizsgálatok arra figyelmeztettek: a közösség csupán látszólagos.)

Ez utóbbi mondat vonatkozhat általában vagy a magyar missziókra!!! Kuti Ferencet ismerem, de a cikkből annyi kiderül egyébként is róla, hogy az iraki misszióban szolgált. Annyi nekem is elég lenne, ha a műsorvezetők csak egy mondattal vezetnék be a szakérőiket (szolgált itt, könyvet írt erről, itt dolgozik). De hát nem tanultak ilyet, maguktól meg nem jut eszükbe.

Na és itt a két gyöngyszem. RTL/Független Hírügynökség: Vérdíj a tűzszerészekre Afganisztánba? Jézusom. először csak a tartalmi tévedések. Busztin György, nem Gusztin. Nem kabuli ügyvivő, hanem a PRT politikai tanácsadója (POLAD) Puli-Humriban, a magyar táborban.

És ezek az állítják magukról, hogy hírügynökség? A Reuters már tízszer bocsánatot kért volna. Ha csak ennyit látok, vajon a többi állításuk is ennyire pontos lesz?

Ez meg itt a hét vicce: A Havaria Press hírügynökség információi szerint ilyen vérdíjat - 10 ezer dollárt - már a tűzszerészekre is kitűztek Afganisztánban. Nincsenek is információi. vagy kitalálta, vagy lopta, vagy egy magyar katona, diplomata mondta neki, de akkor azt meg nem lehet tényként kezelnie.

És akkor jön az index, ami hülyeségben rádupláz, az alap itt is Havária ügynökség: Csütörtökön hozzák haza a tűzszerész holttestét. ...A minisztérium nem kommentálta érdemben a Havariapress hírügynökség hírét, ami szerint vérdíjat tűztek ki a tálib lázadók a magyar tűzszerészekre Afganisztánban. A hírügynökség úgy tudja, hogy az ázsiai ország tálib felkelői körében külön-külön fejkvótája van a tolmácsoknak, orvosoknak és tűzszerészeknek, utóbbiak "tarifája" például kereken tízezer dollár.

A tűzszerészek likvidálására bevett módszer a tálibok részéről, hogy csapdaként kihelyeznek egy kisebb robbanószerkezetet egy út mellett, jól látható helyen, a közelben pedig egy másik, nagyobb hatóerejű bombát rejtenek el, és ezt robbantják fel, mikor megérkezik a tűzszerész járőr. Nem kizárt, hogy ilyen merényletben halt meg a két magyar tűzszerész is.

Hol kezdjem? Én mindig onnan indulok ki, hogy egy felkelő/ellenálló/terrorista célja mi a legkisebb veszély mellett a legnagyobb kárt okozni a kormánynak. A kár nem feltétlenül fizikai, anyagi, a morális legalább olyan jó. A kormány mindenki, aki azt képviseli hadsereg/rendőrség,/követségek/ISAF katonák. (Ezért volt gyerekes a Tények beharangozója).

Azt feltételezni a tálibokról, hogy ők speciálisan vadásznak a tűzszerészekre szerintem hülyeség. Érveim: 1. Külföldön még sehol sem olvastam. (komparatív eszközök, mindig hasznosak)
2. A tálibok sok dologban szofisztikáltak, sok dologban nem. Nagy koordináltságot, nagy földrajzi területeket átívelő műveltekre képtelenek. Nincs központi policy making. Nem dönt senki központilag, vagy ha igen azt nem fogja végrehajtani mindenki.
3. Azért is hülyeség hír, mert nem ez az első és az elözőekből sem lett semmi. Tavaly előtt a eü-sökre vadásztak. Akkor a magyarok komolyan vették ezt és levették a vöröskeresztes paszományaikat. A hollandok nem vették komolyan. De ez most mindegy. Amennyiben titkos jelentések nem számoltak be arról, hogy ez alatt az időszak alatt tömegesen támadták volna tálib merénylők az eü-s NATO katonákat, úgy ez csak egy pletyka maradt. Nyilvános infok ilyen esetekről nem adtak számot.
4. Irakban is hallhattunk ilyen vérdíjas dolgot, meg bin Laden szájából is. Érkezett bármikor hír arról, hogy valakit megjutalmaztak volna bárhol? Valaki szakított volna 10.000 dollárt?
5. A kedvencem ez. Ha tudok bombát csinálni, csinálok. Ha nem tudok, nem csinálok. 10.000 dollár ide vagy oda. Szerintem ez logikus. Ha bombát tudok csinálni, akkor az vagy felrobban vagy felszedik. Ha felrobban akkor civileket öl meg vagy biztonságiakat. Ha nem robban fel, akkor 100 százalék, hogy tűzszerészek szedik fel.
Szerintem ez paraszti logika, de a riporterek, újságírók nem parasztok, ez is tény. És itt elértünk oda, hogy miért hülyeség az index cikk? Mert szerinte nem azért rakják le a bombákat, hogy felrobbantsanak vele minél több embert, hanem hogy egy darab tűzszerészt levadásszanak. És ezért még pénzdíjat is kitűznek.

A cikk vegyíti a tényeket a spekulációval:
A hírügynökség úgy tudja, [ez csak akkor lenne igaz, ha egy tálib mondta volna nekik] hogy az ázsiai ország tálib felkelői körében külön-külön fejkvótája van a tolmácsoknak, orvosoknak és tűzszerészeknek, utóbbiak "tarifája" például kereken tízezer dollár.

A tálibok időről időre nyomnak ilyen infokat, és a tolmácsokra mindenhol vadásznak. Délen ezek mind komolyanveendő információk. Északon nem.
Amennyiben egy-egy merényletet videóra tud felvenni az elkövető, még több pénzt kaphat. A tálibok pszichikai hadviselésének ugyanis komoly részét képezi a speciális szaktudású katonák és szakemberek likvidálása, illetve az, hogy ezek felvételeit egymás közt terjesztik, hiszen az ilyen esetek növelik a harci moráljukat, miközben a szövetségesek számára demoralizálóan hatnak.


A táliboknak pszichikai hadviselésé? És melyik hadosztályban, parancsnokságon folyik ez a tervezés? Hány speciális szaktudású katona és szakember likvidálása történt meg idáig? Ezeket, hogyan választották ki és azonosították vajon a tálibok? Mennyiben növeli a bagláni robbantás annak a nurisztáni, helmandi akármilyen törzshöz tartozó írástudatlan tálibnak a morálját, aki nem is hallott róla, mert a rádió/tv nem mondja be, és ha internet hozzáférése lenne, akkor se tudná elolvasni mert nincs benne a hírekben (kivéve ha ezt a blogot olvassa, hehe) vagy nem tud olvasni.

Egy-egy tűzszerész halála csak a katonákat demoralizálja, ez persze épp elég, legalább annyira fontos a táliboknak. Az ő moráljukat az emeli, ha délen, meg keleten felrobbantanak civileket, afgán biztonságiakat, meg ISAFosokat.

A tűzszerészek likvidálására bevett módszer a tálibok részéről, hogy csapdaként kihelyeznek egy kisebb robbanószerkezetet egy út mellett, jól látható helyen, a közelben pedig egy másik, nagyobb hatóerejű bombát rejtenek el, és ezt robbantják fel, mikor megérkezik a tűzszerész járőr.


Tényleg, akkor még hogy hogy nem hallottam ezekről? Itt megint a valóságot keveri a spekulációval. Igen a bombákat így rakják le, kettőt, néha hármat. De ez így megy évek óta, nincs benne semmi új. Elvileg nekünk se volt új.

A Havariapress értesüléseit a Honvédelmi Minisztérium a további vizsgálatok lezárultáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánták.

Elszomorító a HM-nek ez az állandó nem-kommunikálom álláspontja. Ezt a vérdíjas hülyeséget sem kommentálták, pedig annyit elmondhattak volna, amennyit most én is leírtam, hogy ilyen hírek mindig lábra kaptak, még nem számolt be a sajtó soha sikeres kifizetésről, ennek inkább mora romboló/megfélemlítő célja van. Ezzel a nem kommentálommal csak hitelt adnak a hírnek.

Szerintem a HM a katonák biztonságát szerintem túlértelmezi. Mindent erre hivatkozva tagadnak meg. A vasárnapi sajótájékoztatón megkérdezték a riporterek, hogy mi az a 360 fokos zárás (érdekesen hangzik tényleg), és hogy miből áll a terület biztosítása. És nem kaptak választ, mert a katonák biztonsági helyzete. Nem a procedúrára, meg a NATO eljárásokra voltak kiváncsiak, hane, valami megfogható mesére. Pl. Megnézzük a magaslati pontokat, ahonnan belátni a terepet, oda mesterlövészeket küldünk. Járőr párok kordont alakítanak ki több száz méteres sugarú körben, úgy hogy végig szemkontaktusban maradjanak egymással. Civileket eltávolítjuk a helyszínről. - Most kitaláltam valamit, ami úgy általában igaz lehet és tuti jobban hangzott volna annál, hogy a katonák biztonsága érdekében erre a kérdésre nem válaszolhatok.

Ha ilyen egyszerű kérdésekre is összezárással reagál a HM, akkor persze, hogy nem akar senki foglalkozni a misszióval, mert tudják, hogy az HM a kérdéseikre nem felel és csak azt lehet írni amit tálalnak nekik. Pedig a kettő között még óriási lenne a bejátszható tér. Kecske és káposzta is!

Most kezd megmutatkozni, amire én is meg mások is már sokszor felhívták a figyelmet. Az afganisztáni szerepvállalás kommunikációja elégtelen, egyoldalú. Az újságírók felkészületlenek (bocs az üdítő kivételektől), ami egyébként nem baj, de igénytelenek is (a szerkesztőikkel együtt) és nem nagyon tesznek, kezdeményeznek, olvasnak semmit. Ez baj. Így nem is érdemes tőlük várni bármit. Vinni kell őket, információkkal tömni a fejüket, sose hárítani, mindig elébe menni a dolgoknak. De így együtt. Az nem megy hogy visszük őket, de ha kérdeznek hárítunk, annak nincs értelme szerintem.

Egy valami azonban tény. A Havaria pressben egy alvó Afganisztán szakértő rejtekzik, akinek elsőrangú kapcsolatai vannak a Tálibánhoz. Érdemes lenne vele felvenni a kapcsolatot nekem is.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

ne legyél kishítű, lehet hogy a magyar médiának vannak tálib tudosítói :-)

Névtelen írta...

cenzúra itt is ? :-))

Névtelen írta...

Persze azt látnunk kell, hogy a politika, vagy a jövő "egszisztencia keresői" ostobaságokjat találnak ki, és ártalmas, kákán csomót kereső dolgokat találnak ki. Egy valamikori tartalékos, ha aktivizálja magát, lehet modern katonai gondolkodással rendelkező, de ez a Balgh Zoltán erősen konzervatív, és kitalációkra épít. A gerilla metodika a könnyen felfedhatő robbanó szerkezetet mondjuk "provokációnak" szánja, mert tudja, hogy ott hatástalanító erők, személyek jelennek meg, akik érzékenyek.Elképzelhető, illetve igen valószínű, hogy a hatástalanításra váró szerkezet közelébe rejtett bombát helyeznek el, amelyet a csoport beérkezésekor távirányítófal robbantanak, vagy mesterjövészekkel dolgoznak. Ez harcászaqti felderítés kérdése, a tűzszerész megjelenése előtt helikopterrel, műszeresen, akár kifejezetten erre képes csoportokkal át kellene vizygálni a terepet.

Névtelen írta...

balogh zoltan az mtv-ben:
http://www.mtv.hu/magazin/cikk.php?id=290002

Névtelen írta...

elolvastam balogh zoltan interjut az mn-en, amit belinkeltel
tenyleg erdmes lenne ki/visszaterni ra (meg a hm reagalasara)