csütörtök, június 26, 2008

Magyar származású áldozat?

A cím alapján lettem figyelmes erre a hírre: US forces face spike in deadly violence in Iraq, olvasom az új trendet, majd hátul a történtek még kategóriában először át is futottam az alábbi néven: The bombing in Nineveh occurred a day after a bombing in a district council office in the Baghdad Shiite district of Sadr City killed four Americans — two soldiers and two government employees. The government employees were identified as Steven L. Farley of Guthrie, Oklahoma, a member of a provincial reconstruction team, and Nicole Suveges, a 38-year-old political scientist from Wauconda, Illinois, who was working with the military.

Nicole Suveges? Süveges? Igazából az akkor kezdett szirénázni a fejemben, amikor a neve mellett olvastam, hogy Wauconda, Illinois. Nem mintha tudnék erről a helyről bármit is, de Illinoisban annak idején rengeted magyar kivándorló telepedett le. Sőt talán a legtöbb igen. Gyors további keresék utaltak még arra, hogy Wauconda esetleg élnek magyarok. Itt van a Bolchazy-Carducci Publishers, Illionoisban van például kuvasz, nem egy gyakori fajta Amerikában.

Nicole Suveges egyébként a Human Terreain System tagjaként dolgozott a hadseregnek. Politológus volt, 38 éves, doktori tanulmányainak befejezéséhez közeledett. Korábban már dolgozott Irakban és Boszniában is, még mint tartalékos. Itt a munkáltató megemlékezése.

Ő volt a második társadalom tudós, aki katonai cselekmények áldozata lett munkavégzése során. Az elsőről, a Khost környéként elesett Michael Bhatiaról itt írtam.

Egyébként most jut eszembe, Nicole Suveges lehet nem is volt magyar származású, lehet hogy a férje nevét vette fel, bár nem derül ki a hírekből, hogy férjezett volt e.

Nincsenek megjegyzések: