szerda, június 25, 2008

Al-Kaida és az üzbég kapcsolat

KIHAGYTAM: A tegnapi posztból kihagytam ezt a jó cikket, ami az öreg Dzs. Haqqanit köti össze a üzbég IJU-val: The attack was little reported at the time. A suicide bombing on March 3 killed two NATO soldiers and two Afghan civilians and wounded 19 others in an American military base... It was only weeks later, when Taliban militants put out a propaganda DVD, that the implications of the attack became clear. The DVD shows an enormous explosion, with shock waves rippling out far beyond the base. As a thick cloud of dust rises, the face of Maulavi Jalaluddin Haqqani, a Taliban commander who presents one of the biggest threats to NATO and United States forces, appears. He taunts his opponents and derides rumors of his demise... The bomber in the March attack, for instance, turned out to be a German citizen of Turkish origin who was trained in Pakistan, according to European officials in Kabul.

Utána azért szerintem túlzásba esik a szerző. A Serena hotel támadást és a Karzai merényletet is az ő nevéhez írja a szerző.

Megjelent néhány friss dolog az al-Kaida és az üzbég iszlamisták kapcsolatáról. Ez már egy régóta élő szál volt, valamikor az 1990-es évek közepén kezdődött, amikor üzbég iszlamisták Afganisztánban kötöttek ki. Nekik előbb Üzbgisztánból kellett távozniuk (1990-91), majd a Tádzsikisztánból, az ottani polgárháború lezárásakor. Amikor a tálibok (és velük az al-Kaida megjelent) Észak-Afganisztánban, egymásra leltek. A fő partner a tálibok voltak, akik kiképzést és menedéket adtak az Üzbég Iszlamista Mozgalomnak (angolosan IMU), az IM 1999 és 2001 között kis 50-100 fős egységgel betört a Üzbegisztánba (a földrajzi viszonyok miatt tádzsik és kirgiz területeken keresztül).

2001 után az IMU vezetése és jó néhány tag eljutott Pakisztánba és azóta ugyanazona területen bújkál mint az al-Kaida. Most már nem is kell annyira nagyon bujkálni, akkora úr a helyi Tálibán

Tavaly felbukkant a Islamic Jihad Union (IJU) Németországban, ez állítólag egy IMU-ból kivált csoport volt, de sokan kétségbe vonták a létezését is. Én is. Akkor ezt írtam róluk itt a blogon.

Kb. egy hónapja volt egy hír, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget. Kelet-Afganisztánban egy török öngyilkos merénylő robbantott. Most olvastam, hogy ez az IJU első akciója volt. Az lehet a háttérben, hogy az IMU nem volt hajlandó beállni az al-Kaida globális terrorkampányába és továbbra is Üzbegisztánra, az ottani iszlám állam megteremtésére fokuszálna (2001 óta nem sok sikerrel).

A szakadás eredménye az IJU és velük az első lehetőség, hogy a török nyelvű népcsoportok felé történjen nyitás. Azaz az al-Kaida túllépjen arab domináns jellegét.

Ami az újdonságot szolgáltatta az Guido Steinberg rövid commentje négy oldalon idén áprilisban. Ebből kiderül a robbantás kommunikálása valamint, hogy Abu Laith al-Libi al-Kaida vezető januári kilövésének IJU áldozatai is voltak. Al-Libit az amerikaiak lőtték ki, úgy hogy berepültek egy UAV-vel a FATA-ba (szép mondat!) és egy rakétával elintézték. A cikk szerint ő volt a fő összekötő az üzbégek és az al-Kaida között. Az eset Mir Ali-ban történt és azt kell mondjam ez valami fő logisztikai központ lehet, mert pl. Dzs. Haqqaninak is itt van a központja.

Aztán teljesen véletlenül (hisszük vagy sem) találtam egy hírt, amiből kiderül az hogy az IJU vezetője Najmiddin Jalolov (36), helyettese Suhayl Buranov (24). A korukból ítélve Buranov mindenképpen frissen csatlakozott a mozgalomhoz valamikor 2001 után. Jalalov a tálibok megjelenésekor volt 26, 90 ben 18 éves, úgyhogy ő lehet valami eredeti IMU tag is, de persze az is lehet, hogy csak később csatlakozott.

Steinberg még írt két tanulmányt tavaly az al-Kaidáról. Az egyik 2007 márciusban az észak-afrikai fejleményekről szól Al-Kaida in the Maghreb címmel. A másik 2007 decemberében Return of the al-Kaida címmel, nyolc oldalon. A belső elit alakulásáról, az iraki al-Kaidáról, Észak-Afrikáról és az EU-ról van szó. Tisztára az a tematika, amit én is írtam az Egyenlítő folyóiratban és amit a szerkesztő példátlan módon (ááá, biztos nem volt példátlan, mással is előfordulhatott már) szétszerkesztette. Szóval megnyugtató, ha mások is azt tartják fontosnak amit én :)

Még egy kicsit az al-Kaidánál maradva van egy nagyon jó cikk, amely azokkal az emberekkel foglalkozik, akik megtapasztalták Guantanamót: A McClatchy Newspapers investigation found that instead of confining terrorists, Guantánamo often produced more of them by rounding up common criminals, conscripts, low-level foot soldiers and men with no allegiance to radical Islam — thus inspiring a deep hatred of the United States in them — and then housing them in cells next to radical Islamists.

• Extremists recruited new detainees by offering to help them memorize the Quran and study Arabic.

• Taliban and al-Qaida leaders appointed cellblock leaders. When there was a problem with guards, such as allegations of Quran abuse or rough searches of detainees, these "local" leaders reported up their chains of command whether the men in their block had fought back with hunger strikes or by throwing cups of urine and feces at guards. Senior leaders then decided whether to call for large-scale hunger strikes or other protests.

• Al-Qaida and Taliban leaders at Guantánamo issued rulings that governed detainees' behavior. Shaking hands with female guards was haram — forbidden — men should pray five times a day and talking with U.S. soldiers should be kept to a minimum.

Ez biztos csak annak új, aki nem foglalkozik börtön kultúrával. De azért meglepő, hogy még egy ilyen szigorúan őrzött börtönben is megszerveződtek a rabok.

Abdul Zuhoor, an Afghan detainee who spent time in Camp Four, said radical detainees used the system to their full advantage. Zuhoor said he remembered watching groups of senior Taliban and Arab detainees meet in the exercise yard.

"They considered themselves the elders of Guantánamo," Zuhoor said in the Afghan town of Charikar. "They met as a shura [religious] council." In June 2006, Zuhoor said, a Taliban member at Guantánamo bragged to him that there soon would be three "martyrs."

"The Arabs and some Taliban sat together and issued a verdict," Zuhoor said. "Three of the men volunteered to kill themselves to get more freedom for the other detainees." The next morning, Zuhoor said, the news spread across Guantánamo: Three Arabs had committed suicide.

Öhm. Kemény.

Nincsenek megjegyzések: