szombat, május 17, 2008

ANA állapot néhány friss uruzgáni tapasztalattal II

Ami az ANA negatívumait illeti, az az, hogy egyelőre képtelen teljesen önállóan hadműveleteket megtervezni és végrehajtani. Gyakorlatilag hiányt szenved infrastruktúrában, szellemi kapacitásban (kiképzés) és haditechnikában. Nincs légierő, tüzérség, logisztika, semmi. Gyalogosok vannak, kalasnyikovval, egyenruhában, Ford és Toyota pickup-ok meg egy-egy vízszállító teherautó

Hosszas aggódás után úgy döntöttem, talán ezt a fotómat egy ANA tankerről Tarin Kowtban (magyarosan Tarinkót) feltehetem a blogra.

Zsír. Nekem annyira tehát nem negaítív, hogy még nem nagyon önálló a hadsereg. Képzeljük el, hogy egy olyan országban toborozzák az katonákat, a tiszteket, ahol 10 emberből 7 irástudatlan. Mi van akkor ha a jelölt jó képességű de nem tud írni. Lehet tiszt? Aki írástudó az lehet tiszt, de mi van ha alkalmatlan. Afganisztánban még egyelőre ilyen alapproblémákkal kell szembesülni.

Egyébként itt egy friss hír: Afghan army conducts first artillery live-fire exercise. Így folytatódik: Afghan National Army (ANA) has accomplished its first artillery live-fire exercise backed by mentors from the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF), an ISAF statement issued here Tuesday said.

The exercise, conducted by the 207th ANA Corps Combat Support Battalion at a firing range close to the corps' barracks, "taught soldiers the skills to use manual wind speed measuring devices and calculators to check fire data," it said, without giving the exact exercising date and place.

A 207-es Corps az Herát, ha jól emlékszem, a tüzér OMLT meg... izé..., aki tudja mondja meg.

És hogy a ISAF katonák miért szeretik a afgán katonákat? Jó az első válasz talán nyilvánvaló (nem nekik kell menni), de mi a második érv?
Hát ez: Afghan army units ready for bigger security role: commander. : Canada's painfully patient strategy of letting the fledgling Afghan army take the lead in the field is paying dividends and could soon expand to include more troops and territory, said the outgoing commander of Canadian troops in the region.

Brig.-Gen. Guy Laroche said the development of Afghan National Army units has come along quicker than he expected during his 10-month tour.

Although a long way from being the equal of a western fighting force, Afghan army troops are now in charge of “the most difficult piece of ground in southern Afghanistan,” Brig.-Gen. Laroche said in an interview before handing over command to Brig.-Gen. Denis Thompson on Wednesday.

One Afghan army battalion, or kandak, has been responsible for security in the Zhari district west of Kandahar since January.

“What we have seen the past four months is remarkable,” Brig.-Gen. Laroche said. “They are taking the initiative. They are very proactive.” At this rate, Brig.-Gen. Laroche said, another battalion of roughly 650 Afghan soldiers could be ready by the fall to take over in Panjwaii district

Nos, majd a magyar katonák is ezeket az afgán katonákat fogják képezni Uruzgánban. Ahogy így elképzelem, az első dolog ami megtanulnak majd az a szép magyar káromkodások lesznek.

Még egyszer visszatérve Giustozzi cikkére, még az ANA csapatok etnikai összetételében lát veszélyeket.
-Problémát jelenthet, hogy szerinte a ANA-ban nincs reprezentálva az ország etnikai összetétele, mert pastukat alig toboroznak,
-USA és ANA féltett titka az etnikai arányok, nem publikálnak róla semmit.
-Egy forrás szerint a zászlóalj parancsnokok 70 százaléka tádzsikok
- Csökkentheti egy egység hatékonyságát, ha etnikailag idegen területre küldik be. Pl. tádzsikokat pastu terültre. Nekünk ezt nem erősítették meg, sőt.

Ami nekem új volt, hogy zászlóaljak etnikailag homogének. Ennek van jó és rossz oldala, de most ez hagyjuk. Ami a leendő uruzgani magyar OMLT illeti mindenképpen érdemes lenne tudni mielőbb, hogy akkor a magyar katonák milyen etnikumú katonákkal fognak együtt dolgozni. Amúgy is nagy stressz lesz ez a honvédoknak, együtt lakni az afgánokkal, türelmesen, nem ordítva, nem anyázva gesztikulálva egymás között, kialakítani valami munka kapcsolatot. Képzeljük el mekkorát néznének például az afgánok, ha megtudnák, hogy a magyar katonákat úgy képzik itthon, hogy minden kézfogás után fertőtleníteni kell a kezüket. Barátnak, bajtársnak fogják tekinteni majd a magyar tiszteket?

Úgy érzem csak a bizalom és a tapasztalat hiányzik a leendő magyar OMLT-ből.

De nekem van rá javaslatom. Két hetes kiscsoportos, low budget túrázás Ciszjordániában, vagy Iránban egy magyar vezetővel. Alvás olcsó szállásokon, háztetőkön. Étkezés a helyi teaházakban. Utazás stoppal, helyi buszokkal, taxikkal. Egy ilyen kirándulás olyan cultural reorientation-nel érne fel, hogy aki ezek után egy kicsit is megérti a keleti emberek lelkivilágát, a valláshoz való viszonyát (lásd jelenleg mindenki fundamentalista, azaz mindenki potenciális terrorista), hétköznapjait, problémáit, értően tud majd nyúlni az afgán katonákhoz is.

Emlékszem mikor először találkoztam katonákkal Kabulban, teljesen ki voltak akadva, hogy hogy vezetnek az afgánok, hogy mennyire veszélyesek. Ez a kultúrális felsőbbrendűség, anélkül, hogy a honvédek tisztába lettek volna vele. Nem rosszindulat volt ez, hanem tapasztalatlanság. Ha egyszer egy hétre is elutaztak volna Törökországba, Jordániába, Egyiptomba bárhova távol a nyugati kontinentális civilizációtól, akkor láthatták volna, hogy ez nem afgán sajátosság, hanem valami más. És ki számit furcsának 1 milliárd ember, aki indexel vagy az a 4 milliárd aki kaotikusan közlekedik?

De a magyar katona olyan mint a magyar ember. Horvátországban és Görögországban nyaral. Ha akarna se tudna magyarul tájékozódni, hogy mi történik poros határainkon túl, így nem is nagyon tájékozódik. Jó könyveket nem olvas magyarul a külvilágról, mert ide csak összeesküvés elméletek jutnak el, azok is szar, magyartalan fordításban. A kevés szakkönyv öt-tíz év késéssel kerül lefordításra. Ha véletlenül mindezek nem igazak, akkor annyit dolgozik és robotol és jobb életért, hogy az önművelésre nem marad ideje.

Most kicsit pesszimista voltam? Lehet. A OMLT-kel nem lehet megcsinálni azt, amit a magyar lövészekkel Kabulban. Itt gyorsan kell tanulni és gyorsan lehet elszúrni a dolgokat. Ráadásul az egész a magyar katona bőrére megy majd a végén, amikor az általa kiképzett afgán zászlóaljjal harcba is kell indulnia a tálibok ellen. Ha a kulturális felsőbbrendűségét nem tudta leküzdeni, nem-éreztetni az afgánokkal, ha nem volt képes elnyerni a bizalmukat az együtt végzett munka során, akkor nem tudom mire számíthat, mikor jön a lövöldözés és az afgán katonára kell bíznia a hátát.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem ez az etnikailag homogén egységszervezési elv egy időzített bombává teszi az ANA-t. Egy hadsereg amit jól elhatárolható vonalak mentén szét lehet választani remek táptalaj a hatalmi harcokhoz. Persze ha azt mondom ez a hadsereg átpolitizálása az nem azt jelenti amit itthon értenénk alatta.
Egy dologra igazán kíváncsi vagyok: a kiképzési tervre amit meg akarnak valósítani a mieink az afgánokkal. Egyfelől érdekelne mik azok a pontok amikre a hangsúlyt helyezik, mit tartanak fontosnak, másrészről a dolog etnikai allokációja érdemel figyelmet.
Amúgy az említett ANA logisztikai hiányosságok (finoman fogalmaztam)egyben jó lehetőség is lehetne. Ezen a területen könnyebben lehetne babérokat aratni mint a harcoló lakulatoknál.

Névtelen írta...

én szívesen elviszek kis csoportokat afganisztánba vagy pakisztánba hátizsákozni. Soha többé nem akarnak majd katonáskodni, ha látják, hogy fegyver nélkül mennyivel biztonságosabb:-)

Névtelen írta...

meg vannak hummerjaik is

wape írta...

Igen Dani, nekem is te jutottal eszembe potencialis turavezetonek.

eaven: A kérdés persze az, hogy homogen alakulatok nem e a kisebbik rosszat jelentik. persze a legidealisabb az lenne, ha mindenki nagy vegyesben lenne kepezve, de lehet ez mukodeskeptelenne tenne az egeszet.

Szerintem a nyugati strategak is tisztaban vannak a homogen egysegek veszelyeivel. Vagy felretettek a rossz erzeseiket, vagy azt mondtak, eloszor provaljuk emg igy, mert mar nagyon kell valami mukodo. Aztan majd egyre aprobb szintre toljuk le a homogenitas szintjet.

Nem egeszen ertem mire gondolsz ezek a logisztikai dologgal? Mi adjunk nekik terepjarot? teherautot? (csak ilyenek jutnak eszembe bocs)

Névtelen írta...

Magyar tisztek... Rendet kell tenni a fejükben, itt nem lehet "okoskodni", ahogy szokták és szeretik.