vasárnap, március 30, 2008

Katonai folyóiratok és hírek Afganisztánról

Időről időre rátalálok a Military Review és Parameters katonai folyóiratokra és mindíg elámulok, hogy hol tartanak az amerikaik. Nem technikában, hanem gondolkodásban és írás. Irakról, Afganisztánról úgy születnek a kritikus elemzések és beszámolok olyan katonáktól, akik megjárták azt, hogy elképesztő. És a legdurvább, hogy ezek az anyagok mentesek a tévképzetektől, a hiedelmektől, a leegyszerűsített félrevezető eszmefuttatásoktól (lásd pl. iszlám és terrorizmus, arab és terrorista, nyomor és terrorizmus.)

Még mielőtt ezekbe belekezdenék egy pozitív hír, ezekből olyan keveset hallani (bár szerintem több is van belőlük). Kabul áramellátása javulni fog, Világbank finanszírozza majd. Ősz végére ígérik, hogy az Üzbegisztánból húzott távvezeték befejeződik, beüzemelésre kerül és ez várhatóan dob majd az ország áram ellátottságán. Baghlanban, ami egy jobb helynek számit, van hogy egész nap nincs áram, de az átlag is a napi pár órás áramkimaradás.

Az első írás a Mountain Lion hadműveletről szól. Ennek a hadműveletnek volt az egyik eleme, amiről az előző posztomban a Korengal völgyi eseményekről szóltam, akkor építették a KOP bázist, amiről az újságírók cikkei szóltak. Ebből kiderül, hogy az ott történtek miként passzoltak a nagyobb képbe. Valahol találtam egy linket erre a youtube anyagra, amit a helyi tálibok készíttek vagy a velük forgató valamelyik tévétársaság és állítólag a Korengal-völgyben játszódik.


Kunar mellett a másik kelet-afganisztáni hot-pot Khost tartomány. Vagy talán csak volt? R. Holbrooke, neves amerikai külügyér sikertörténetnek könyveli el az ott történteket, és úgy látszik volt aki gondoskodott arról, hogy oda vigye és ott összehozza pár tucat emberrel. Valami, amiről magyar kutató csak álmodik...

Van még itt egy cikk a lengyel katonai rendőri különleges erőkről, vagy nem tudom hogy hívják őket hivatalosan magyarul. Műveleti egység? Úgy olvasom ők azok, akik az OEF keretében harcolnak, harcoltak a tálibok ellen Dél-Afganisztánban.

Itt meg arról van hír, hogy a lengyelek a meglevő 1200 fő fölötti kontingensüket tovább növelik, 1600 főre és további nyolc helikoptert is ki akarnak küldeni. A cikkből az is kiderül, hogy szeretnék egy tartományra koncentrálni az erőiket. Hát akkor előbb utóbb nekik is lesz egy PRT-juk délen vagy keleten?

A csehek is bejelentették, hogy megemelik a saját csapataik létszámát újabb száz fővel. Lehet, hogy ez ugyanaz, amit egyszer bejelentettek március elején és amiről írtam már egyszer. A mostani hír szerint meglevő 4xx katona mellé küldenek újabb száz főnyi különleges katonát. De miből áll ez a mostani 400 fő? Ki tudja?

Ritkán találni hosszabb elemzést észak-kelet Afganisztánról, de most rábukkantam valamire. Bagdhis tartomány és környékéről csak a hírek jönnek, ezt megölték, azt lelőtték, NGI-t megtámadták stb, de kevés az olyan anyag, mi összeköti ezeket a híreket. 2007 decemberéből egy írás az addig történt tálib offenzívát, majd az arra adott spanyol (ISAF) és ANA választ mutatja be. Talán ide jöhetne az a hír, hogy megtámadták a norvég PRT-t Maymanában, azaz megrakétázták őket. Nekem csak most derült ki, hogy itt ötven litván katona is van!

A második cikk pedig egy fontos tálib parancsnok márciusi letartóztatása kapcsán nyújt egy updatet minden érdeklődőnek. hehe. A szitu részben itt is hasonló, mint Baglanban. Pastu zárványok, politikai és gazdasági marginalizálódás 2001 óta, tálibok visszaszivárognak, kapcsolatokat felveszik, kész a baj.

Egy megbújó kis hír, ami egy két éve elkezdett folyamat újabb eredménye: US-Afghan-Pakistan military center opens on volatile border. Nyolc hírszerzési állomást állítanak fel, ahol a három ország katonái nézhetik, figyelhetik, hallgathatják az tálibokat és az al-Kaidát. Akkor állt fel egy afgán-paki-usa katonai bizottság a tálibok pakisztáni tevékenységének monitorozása. Erről ritkán hallani, mert állandóan csak azt olvashatjuk, hogy milyen szabadon működnek NFWP-ben a tálibok és milyen kétértelmű a pakisztáni hadsereg ellenük folytatott harca. Ok, az mainstream, itt meg az apróságok

3 megjegyzés:

gibli írta...

"Baghlanban, ami egy jobb helynek számit, van hogy egész nap nincs áram, de az átlag is a napi pár órás áramkimaradás."

Igazából most az átlag a HETI pár órás áram. Általában három naponta jut a lakosság esténként pár óra elektromossághoz, de van, hogy csak pár percre jön meg, mintha véletlen volna... Áram szempontjából Baghlan egyáltalán nem számít jobb helynek, sőt.

Névtelen írta...

A pakisztáni fronton - "frontier"-en, hehe - érdekes dolgok zajlanak. A CIA állítólag röptet UAV-ket már Pesávárból is. Legalábbis Szjed Szalím Sáhzád ezt állítja.

Névtelen írta...

Baghdis=Badghis