hétfő, március 10, 2008

Ismét a cseh katonai szerepvállalásról Afganisztánban

Csád kapcsán kaptam egy kommentet. Ha annak szerzője megint erre jár, nézzen oda megint, mert írtam neki.

Nem tudom ki csinálja ilyen jól, de a cseh afgán részvételről mindig lehet olvasni, a magyarról meg soha. Valami nem jó.

Itt ez a cikk: Talks on Czech elite unit's Afghan mission to be closed in month újabb információkkal szolgál a cseh részvételről. Valszeg a miniszterelnök legutóbbi amerikai látogatásának köszönhetően Csehország újabb 100 SF katonát küldene délre (gondolom váltásokban összesen 100).

Ha jól értem eddig kint van egy 100 fős egység a kabuli ISAF kórházban és van a most beindult 200 fős logari PRT. Meg talán egyéni beosztásokban is ott vannak néhány helyen. Ami ebből a cikkből hiányzik, de egy korábbiban olvastam az az, hogy volt egy kb 65 fős egységük a badakshani német PRT-ban (talán ez kivonásra kerül most a logari PRT kapcsán). Ez mondjuk megmagyarázná, hogy korábban miért írtak a cseh részvételre 165 főt (akkor még nem volt szó a PRT-ról). A cikk szerint még van egy kisebb katonai rendőr egység Helmandban is a briteknél. Military police's special unit, na ez mit jelenthet? Valami különleges alakulat, amely egyébként katonai rendőr is?

A csapatnövelés keretében menne egy ABC egység a holland PRT-ba. Tőlük ezt masszírozhatták ki a hollandok/amerikaiak korábban - ahogy tőlünk az OMLT-t. Persze egyelőre nem tudom nagyon elképzelni, hogy egy vegyvédelmi egység mit tud hozzátenni az ottani PRT-hoz. Ez 62 fő.

És hát a cikkben említett plusz 100 fős műveleti egység, amely a Tartós Szabadság vagy az ISAF misszió keretében menne délre.

Ami feltűnő azért a cikkben, hogy Csehországban politikai szinten valamennyire téma Afganisztán és nem teljesen egyetértő (és semmit mondó) álláspontot képviselnek az egyes pártok. A média foglalkozik a témával (a hír apropója egy TV beszélgetés ha jól értettem), és hogy a cseh HM már bevállalta, amit mi nem, azaz a cseh műveleti emberek már megjárták kétszer Afganisztánt, gondolom nem cukrot osztogattak Észak-Afganisztánban.

1 megjegyzés:

Szlankó Bálint írta...

wape!
kosz a linket. az emailem bszlanko@gmail.com
egyebkent jo ez a sztori. afganisztan.
b