péntek, március 07, 2008

Megvan az ENSZ főtitkár afganisztáni főmegbizottja

Nem nem úgy értem, hogy eltünt és most meglett. Nem, hanem sikerült végre találni egy személyt, mert a kiválasztás kellemetlenül, már már tehetetlenséget sejtető időkbe került. Mint annyi más, ez is összefüggéseiben ez is rejtve maradt a magyar sajtóban. Az MTI gondolom lehozta a híreket, amit aztán nem vettünk át.


Kezdjük a friss hírnél (Mire felrakom ezt a posztot már nem lesz az). Van egy ENSZ afganisztáni főmegbizottunk. Neve Kai Eide, norvég, gyakorlott diplomata (NATO, EBESZ, ENSZ), korábban (2004-2005) koszovói ENSZ főmegbízott. Életrajza itt. Látott már problémás szituációkat, amelyek diplomácia megoldást szükségeltettek.


Mit csinál egy ENSZ-főtitkár afganisztáni főmegbizottja? A Reuters által idézett diplomata szerint: A diplomat from a Security Council member country said the Western powers wanted Koenigs replaced by someone who could coordinate the work of the United Nations, NATO and various other international, charity, and nongovernmental organizations.
The Western powers also want Eide to extend the presence of the United Nations throughout the country and to play more of an international role, communicating not only with the Afghan government but also sometimes with neighbors like Pakistan, the diplomat said.



Napjaink kritikájának egyik központi eleme, hogy Afganisztánban már annyi nagy szereplő van, annyi helyről jön a pénz, hogy a koordináció hiánya miatt, egy csomó kezdeményezés, projekt behal. Eltérő nézetek és gondolatok vitákat szülnek, néha még azt sem, hanem mindeki teszi a dolgát és ezzel csak nagyobb lesz a konfúzió, kioltják egymást stb. Plusz valóban az USA, a NATO, az EU és a millió kis NGO jelenléte és sajtója miatt elveszik a bába. Az ENSZről, az általa kifejtett tevékenységről alig hallani valamit.


A koordinációra visszatérve jelenleg van ENSZ főmegbízott EU főképviselő, NATO fő civil képviselő. A cél, hogy ezeket a posztokat egybe rakni, egy kalap alá helyezni, egy emberre testálni (bár Norvégia nem EU tag - nem teljesen értem, de lehet ez most nem szempont), hogy az ő keze alatt a policy making szinjén is legyen szinergia, együttműködés. Abba pedig csak hátborzongva gondolok bele, hogy micsoda macera lehetett találni egy közös jelöltet, amely mindhárom szervezetnek megfelel (bár EU és NATO között van átfedés)


Ezért fontos Eide kinevezése.


Ami zamatosabbá teszi a processzust és hírré a kinevezést, hogy a mindezidáig is kudarc, hogy egy igazi nagy bepirulás kísérte a jelöltkeresést. Történt ugyanis, hogy a brit Paddy Ashdown személyében már volt ilyen jelölt, akit Karzai elnök is elfogadott. Aztán a Helmand tartományban történt, Musa Qala visszafoglalását megelőző tálibok erőkkel folytatott tárgyalások kapcsán egymásnak ugrottak a britek és az afgánok.


Egy ENSZ-es és egy EU-s diplomata - állításuk szerint az afgán hatóságok tudtával - elkezdtek tárgyalni tálib parancsnokok átállításáról. Na ezt most nem írom le, mert külön is érdekes. A lényeg, hogy Helmandban, brit területen történt, a diplomaták britek voltak, és valszeg Karzai besértődött és bár már kimondta az igent, mégsem fogadta el Ashdownt, felidegesítve ezzel nemcsak a briteket, hanem az amerikaiakat is. Ez volt az a pillanat, ami még a magyar média ingerküszbét is át tudta lépni. A kapcsolatok mélyreülésben, mert persze retorikában megnyomta az egészet a régi brit megszállások, a gyarmati nagyképűség stb. felemlegetésével.


Nagy kapcskodás kezdődőtt hát, mert ez azért ciki. Felmerült John Manley neve, aki a Manley- report (innen tölthető le)kapcsán nevesült el nemrég. A jelentés is egy külön sztori, röviden annyi, hogy készült egy stratégia, hogy mégis mit keressen Kanada a jövőben Afganisztánban. Miért kellett? Mert sok kanadai katona hal meg és ezt nem szeretik hallgatni a szavazók. A kormány meg nem akarja, hoyg leváltsák, ezért kinevez egy bizottságot, amelynek az élére egy ellenzéki politikust hív meg. Így nem kétséges a tisztaság és őszinteség, viszont az ellenzék is meg van fogva amennyiben nem akar a nemzetközi világ előtt nevetségessé válni (nem írhatja, hogy jöjjünk haza azonnal, bár talán szavazóinak ez tetszene). Szóval John Manley felmerül, aztán lemerül, mert nem vállalja a feladatot.


Kelet-európaiként felmerült Jan Kubis szlovák külügyér neve is. Nem ő lett a befutó.

Nincsenek megjegyzések: