péntek, március 07, 2008

A csádi polgárháború update

Még január végén írtam egy poszot (vagy kettőt) a Csádban folyó harcokról, ahogy a lázadó csoportok egy nagy sivatai menetben lerohanták a fővárost, a külföldieket evauálták és kitörtek a harcok. (itt van az pár poszt amit írtam)

Aztán a hírek elhaltak (leglábbi s nekem mint egyszerű olvasónak) és nem igazán derült már ki, hogy a kaotikus állapotoknak ki lett a győztese. A Le Monde diplomatiqeu legfrisebb számában van egy rövidebb elemzés, hogy mi történt azóta. Csak röviden foglalom össze mert az írás (angolul) lebilincselő és összetett. Állítólag a szudáni védelmi miniszter által koordinált támadás két nap után kifulladdt, ukrán pilóás Mi-24-esek és öreg T-55 ösök helyreállították a rendet, a lázadók, ugyanis könnyű győzelemre számítottak és nem volt velük elég nehézfegyverzet.

Visszavounultak és egy újabb 2500 fős erősítésre vártak. Mivel Debynek (csádi államfő) nem volt egyéb katonája, rábeszélte (lefizette, leboltolt) a szudáni kormány ellen működő egyik lázadó csoportot, hogy jöjjön át Csádba, és állítsa meg az erősítést. ezt at erőt viszont a szudáni légierő támadta meg és próbálta megállítani (szintén belépve a csádi légtérbe). Mindezek ellenére - figyeljünk - a szudáni lázadóknak sikerült megállítani a csádi lázadókat és győzelmet aratniuk.

Nem tudom ez miféle elméleti keretbe fér bele, vagy a nemzetközi kapcsolatok elmélete (i) miként magyarázzák ezt. Biztos látott már ilyet a világ, de biztos nem gyakran. Egy minimum négyszereplős játék, ahol mindenki nyíltan vállalja, hogy melyik oldalon áll. Hogy hogy jutottak ide a konliktus szereplői arról szól a cikk második része, mert ha úgy tetszik a konliktus dinamizmusa 2003-ban kapott "gellert" és mindezek háta mögött az etnikai/törzsi hovatartozás áll. Elképesztően érdekes.

Van még egy harmadik rész, ott a Sarközy és a francia politikáról van szó Csád és régió kapcsán.

Külön felhívom a figyelmet a cikkre, mint a ismeretterjesztő újságírás egy szép darabjára. Ha így írnának az átlagolvasónak, lenne kedve külpolitikai témákról olvasnia.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Helyszíni tapasztalataim szerint tévedés, hogy a szudániak, kínai gyártmányú (lasd Kína afrikai nyomulása!)MIG-jeit ukran pilóták vezetnék. Született, jól képzett szudáni pilóták hajtják bravúrosan ezeket a gépeket. Igaz, nem zárható ki, hogy a kínai kiképzés és a helyszínen tartózkodó kínai katonai tanácsadók hatása érzékelhető mozdulataikon.

wape írta...

Kedves Szerző,

A cikk szerzője és én is azt állítottuk, hogy a csádi oldalon repülték ukrán pilóták a Mi-24-es helikoptereket. Nem volt róla szó, hogy a szudáni MIG-eket ukrán pilóták vezették volna.

Mindenesetre azért meghallgatnám élményeit Szudánról ha megkeres a waape@yahoo.com -on.
üdv
wp

Ha csak félreérthetően fogalmazott