csütörtök, március 20, 2008

Iraki törvények és a cseh PRT beindítása

A tegnapi posztban sikerült a címben három helyesírási hibát ejtenem. Hiába, figyelmetlen vagyok.

Ma találtam egy cikket, ami mégis megerősíti az általam emlékezett (és ilyen formán nm 100%-an biztos) infokat.

Konkrétan a törvények állapotára gondolok:

...The government's passage of a general amnesty law last month was a huge step towards reconciliation. Already, more than 3,000 Iraqis have been released from Iraqi detention.

The Accountability and Justice Law, which serves as a revision of the Coalition Provisional Authority-era de-Ba'athification law, is another step forward. It paves the way for thousands of Ba'athists dismissed from their jobs and from the army, to be reinstated. Though the Shi'ite-led government is moving slowly toward implementing the law, the pressure continues, and progress is being made. The move may be less one of political accommodation and more a need for qualified technocrats. As time goes on, and development takes off, that need for qualified technocrats will only rise. Incorporating awakening forces into the security apparatus has met more resistance from the government. Should the awakening councils not be merged into the police and army, the potential for a breakdown on the security front rises considerably.

Other controversial issues remain. The draft oil law has yet to be passed, obstructing development of the dilapidated oil infrastructure.

Másrészt a cseh PRT hivatalosan is elkezdte működését. Egyszerűen nem értem, hogy hogyan van az, hogy ezekről az eseményekről beszámol a cseh sajtó angol része. Hogy csinálják? Igaz nálunk még angol nyelvű sajtó sincs nagyon. Ami ebben új info, hogy három civil szakértő van kint (hehe ennyi lett a 30 ból. Itt megmondtam, hogy ez lesz, a poszt legalján). Egy vízügyi, mezőgazdasági és egy építési szakember megy ki. Nem derül ki, hogy ezek katonai szakértők, vagy full mezei civilek.

Logarról két gondolat, hogy megismerjük a csehek tartományát is:

The coalition units still do not have some parts of the province under control, Strecha said.

"Taliban still has some space to pursue its activities," Strecha added.

Logar is inhabited by about 350,000 people.

Jó ez három volt. Lesznek ott még kalandok. Nekik talán nem lesz annyira könnyű, mint nekünk. Katonák kedvéért idézőjelbe teszem a "könnyűt". Persze, tudom, nem könnyű.

Még ide kívánkozik a gondolat, amelyet 2006-ban hallottam több helyről. Ha nem döntünk sürgősen Baghlan ügyében mondták akkor, még bejönnek a csehek a helyünkre és akkor mehetünk mi délre, vagy keletre. Most lehet mi mennénk Logarba, figyeljük így a híreket szegény csehekről.

Egyébként most 14:57 magasságában elkezdett havazni a Gellért-hegyen. Pul-i Kumriban árnyékban 20, napon 30 fok mondja egyik barátom. Hát akkor mindenkinek jó munkát kívánok odakint.

Nincsenek megjegyzések: