vasárnap, január 20, 2008

Musa Qala update III. - törzsek

Ezt találtam egy IWPR cikkben (Making Musa Qala Work)

Egy idegesítő részlet van azért az egyébként a nagyon hosszú cikkben. Az új körzeti vezetőről úgy beszélnek, mintha a karrierje a tálibokkal kezdődött volna és előtt nem is élt volna. Hogy előtte melyik szervezet tagja volt, arról nem is hallunk.

Törzsiség ügyben ott tartunk, hogy Abdul Szalam a
- Durrani szövetség
- annak Panjpai ágához
- azon belül az Alikozai törzshöz
- azon belül a Pirzai klánhoz tartozik (a másik kettő a Hassanzai és a Khalozai)

Under the Taleban, Abdul Salaam served as governor of Uruzgan province, then moved to Helmand, where he was district governor of Kajaki. He had a reputation for being a harsh leader, but people who remember his time in Kajaki recall that Mullah Omar would not hear a word said against him.

“Mullah Abdul Salaam treated his own people very badly,” said Din Mohammad, a resident of Kajaki. “He especially abused the Hassanzai.”

The Hassanzai are one of the three major branches of the Alizai tribe, which largely controls northern Helmand. Abdul Salaam is from the Pirzai sub-tribe; the other major branch of the tribe being the Khalozai.
The sub-tribes have historical disputes going back decades, and according to residents, Abdul Salaam used his position to attack his Hassanzai enemies.
One of the Hassanzai, however, Sher Mohammad Akhundzada, became governor of Helmand after the fall of the Taleban regime in late 2001.

During Sher Mohammad’s tenure, Abdul Salaam was briefly imprisoned and badly beaten.
Despite this, he left the Taleban and eventually joined the government. He even served as head of Sher Mohammad’s security detail.
However, his fellow-tribesmen never forgot the past affront. “They said, ‘this day will pass, our turn will come’,” said Din Mohammad.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szerintem ez itt még nem került említésre: Salaam a tálibok idejében az 1. Hadtest (Corps) parancsnoka volt Nangarharban, Jalalabad székhellyel.

Itt egy gyönyörű idézet tőle abból az időszakból:
http://www.afghanistannewscenter.com/news/2000/september/sep18b2000.htm

Az Abdul Kalam név persze sajtóhiba.

Névtelen írta...

látom a link nem jól látható, két sorba törve:
http://www.afghanistannewscenter.com/
news/2000/september/sep18b2000.htm

wape írta...

ábel,

Köszi a linket. Ha a Kalam név említése valóban sajtóhiba, akkor azért kellene nekem még legalább két forrás erről, mert bemondásra ezt még nem tudom elhinni.
Küldesz?
üdv
Péter

Névtelen írta...

Nos, úgy látszik némi zavar van itt az identitásokkal kapcsolatban, amibe én is belekeveredtem...

Az 1. Corps parancsnoka tényleg Abdul Salaam volt, nade nem a mi emberünk, hanem a rakétás Abdual Salaam Rocketi... lásd:

http://findarticles.com/p/articles/mi_m0WDQ/
is_2002_May_20/ai_86028151

http://www.khyber.org/people/pol/
MullahAbdulSalamRocketi.shtml

http://www.nytimes.com/2005/10/09/
magazine/09afghan.html?pagewanted=2

Az elsőben az is szerepel, hogy valóban az első hadtest az, ami Jalalabad központtal működött. Azt hiszem ezzel a Kalam dolog tisztázódott.

Ez eddig OK lenne, és az én tévedésem két Abdul Salaam között. Azonban több forrás alapján a Musa Qala-i Salaam "is" corps commander volt. Pl:

http://www.afgha.com/?q=node/4729

http://www.telegraph.co.uk/news/
main.jhtml?xml=/news/2007/10/30/wtaliban130.xml

Ráadásul az utóbbi cikk alapján még herati kormányzó is. Esetleg a herati IV. Corps parancsnoka lehetett… De itt valami nem tiszta, nekem legalábbis.

wape írta...

Na és a rocketivel olvashatsz egy interjút is amit épn csináltam. Azt megtaláltad már?
péter

Névtelen írta...

Ááh, látom ez az 1. hadtest dolog ott is előjön.. Akkor ez tiszta.

Ami nekem viszont még mindig ködös az a herati dolog, meg Salaam hadtestparancsnoksága. Az afgha.com szerint Mullah Berader:

"During the Taliban era of the late 1990’s, Berader briefly served as the governor of Herat and a Corps commander for the Taliban army."

Ez kb egyezik a telegraph-féle leirással Abdul Salaam karrierjéről:

"He is a former Taliban corps commander and governor of Herat province under the government that fell in 2001."

Nekem ez elég gyanús, hogy arról már ne is beszéljek, hogy 2 különböző, Abdul Salaam nevű hadtestparancsnok az 5 darabos összlétszámból magában nem túl esélyes.

Aztán ki tudja :)

p.s. Egyébként egy forrás szerint egy az ország nyugati részében aktiv tálib hadtest (értelmezésem szerint ez a herati IV. Corps lehetett) parancsnoka egy időben a később pont Musa Qalában levadászott Mullah Ghafour volt.

wape írta...

ezeket a hadtest dolgokat nem kell azért teljesen komolan venni. A tálibok nem rendelkeztek formális hierarchiával, viszont mint minden afgán vezető adtak a rangra. ezek a hadtestek még a felpumpált Nadzsibullah hadsereg korszakából voltak és már akkor is jó részük (egységek, alegységek) csak névleg léteztek, mert nem tudták őket feltölteni se emberrel se technikával. A pre tálib mudzsahede, tálibok és poszt tálib hadurak mind használták ezeket a címeket miközben szedett vedett harcosaik kb ugyanazt tudtak mint a mai tálibok.

Névtelen írta...

Igen, ez természetesen igaz, emellett viszont én több ponton is fontosnak érzem a régi struktúrát.

Egyrészt a hadtestparancsnokok kivétel nélkül a katonai top káderek voltak, és sokan az új struktúrába is átmentették a hatalmukat (Osmani, Berader, Ghafour, Faruqi, egyes források szerint Dadullah is volt hdtpcs.). Belegondolva, a még ennél a szintén is feljebb pozicionált Obaidullahon kívül csupa volt hdtpcs. maradt a legfelsőbb katonai parancsnokságban 2001 után (plusz kormányzók).

Másrészt a hadtestek székhelyei egyben a regionális katonai központok is voltak, ezért parancsnokuk helyi szinten valóban a főnök volt. A legfontosabb városokban (Kabul, Kandahar, Jalalabad, Herat) katonai parancsnoknak lenni pedig nyilván picivel több, mint üres titulus. Ha jól tudom, Mullah Omar szökése előtt a hatalmat Mullah Osmani-nak adta át, aki pedig a kandahári II. Corps parancsnoka volt éppen. Ez sem véletlen.

Az északiak is megtartották a régi hadtestek szerinti felosztást, sőt ha jól tudom még a hadosztályok neveit is (amelyekben általában 1000-2000 ember szolgálhatott becsléseim alapján). A tálibok pedig hadtest-szinten gyűjtöttek csapatokat az offenziváikhoz. Például:
„On May 8 [2001], fresh troops from Kabul's central corps were airlifted to Takhar by 20 flights.” (Afghanistan news centerből).

Szóval azt gondolom, hogy bár ezek már csak nevükben voltak hadtestek, azért még mindig ez a felosztás mutatta a katonai hatalmat és nem csak hangzatos pozíció volt.

Ezért is forszírozom hogy vajon ez az Abdul Salaam volt-e vagy sem bárhol parancsnok. Egész más szintű „fogás” egy volt top parancsnok, mint egy talán-volt-kormányzó átállása.

Bocs ha hosszú voltam! a.

wape írta...

Abel,

Abszolút nem vagy hosszú, csak nyugodtan engedd el magad. Szerintem csak úgy mint a hadtest esetében a kaotnai top káder is félrevisz. Ezek a mollál előbb voltak politikai emberek és csak utána katonák. Annyiban voltak képzettek, amennyire a pakik még a 80-as években megtanítottak nekik basic skilleket és amennyire tehetségesek voltak és ráéreztek ezekre a dolgokra. Az lehetett parancsnok, aki jó és megbízható tálib volt, volt katonai vezető tapasztalata (de nem hadtestek mozgatásában, hanem inkább kisebb parancsnokok és egy saját egység mozgatásában) és jóban volt Omárral (ismerték egymást régről)
Professzionális (kommunista és royalista) tisztek lehetettek és voltak a tálib hadseregben, de nem engedték őket emelkedni egy bizonyos szinten túl. Ideológiailag nem voltak megbízhatók.

Északi parancsnokok. Pont ezt mondtam, ezeket elnevezéseket mindenki megtartotta és használta.

A parancsnokságok szerintem az afgán hadsereg léterjötte óta ott vannak, hiszen ezek regionális központok. Term. ilyen regionális parancsnokságot megcsípni megtizsteltetést, karriert jelentett. A furcsa az, hogy nem halottam a tálib idők alatt arról, hogy bármiféle önkormányzatiság lett volna, ezért úgy képzelem, hogy ezek a parancsnokok egyszerre voltak mindenért felelősek, kormányzók és parancsnokok is voltak. De ház azt Rashid is megírja, hogy a Kabulba kinevezett miniszterek a nyári offenzívák idején elmentek egységeket vezetni a különböző frontokra, és olyankor leállt az adminisztráció. Aztán bisszajöttek és nyomták civilben. Szerintem ez ragadja meg a lényeget. Egyébként emlékezetem szerint omar molla gyakran váltogatta ezeket a kormányzókat/ hadtestparancsnokokat

Névtelen írta...

Ami azt illeti, top káder esetben nem is arra gondoltam, hogy ezek valami hű de nagy katonák lennének. Sőt! Mint azt irod, a katonai vezetők azokból lettek, akiknek volt valamiféle tapasztalata, meg némi (vélhetőleg ISI-szponzorált) képzettsége. Tehát inkább szűkösség volt tapasztalt/képzett felsővezetőkből, ami a mai napig kitart. Pont ezért is „mentek rá” a koaliciós erők tavaly a néhány elérhető, tapasztalt vezető kiiktatására (Osmanit, Dadullaht, Obaidullahot kifejezetten levadászták, Beradert is csaknem). Épp az afgha.com úgy jellemezte Osmaniék kiiktatását, mint „blow to the leadership capability”, tehát nem kimondottan a vezetők, hanem egyre inkább a képesség elvesztése a fontos. Nyilván vannak „jó” helyi parancsnokok, és maradt még pár nagy öreg is (mint mondjuk Saifullah Mansoor), de egyre kevesebb olyan emberük van, akinek még volt tapasztalata nagyobb tömegek mozgatásában, vagy mondjuk van legalább valami képzettsége. Szóval azt gondolom, hogy oda kellene figyelni erre a megmaradt pár hadtestparancsnokra.

Én is olvastam már olyanról, hogy a deputy minister fogta magát és harccsoportot vezetett (rá is faragott). Az én olvasatomban ez is csak a káderhiányt mutatja, meg persze azt, hogy ezek nem profik, hanem ilyen törzsi-hadúri-mindenes-parancsnokok voltak. Ez meg csak kidomborítja a fontosságukat.

Amúgy a kormányzó=hadtestparancsnok felvetésed alapján a kormányzók közül is ők lennének a legfontosabbak, mert nemcsak hogy a legjobb helyeket kapták, hanem még a katonai hatalmuk is nagy volt.

Tehát értelmezésemben ha Abdul Salaam valóban parancsnok volt valahol, akkor a tálibok legfelső katonai vezetői között lehetett. Ilyen szintű átállás pedig még nem nagyon volt 2001 óta.