kedd, november 06, 2007

Robbantás Baglán városban

Mit lehet idáig (nov 6. éjjeléig) tudni a nyílvános forrásokból?
- Az áldozatok pontos számát nem, 30 körül lehet akiket a korházba bevittek, de sokan egyből hazavitték a halottaikat. Sebesültek száma nyolcvan felett, felül gyerek. Mindenképpen Észak-Afganisztán egyik legsúlyosabb akciójáról van szó 2001 óta.
- Még nem tisztázott, hogy öngyilkos merénylő vagy bomba okozta a halált.
- Az apropót azt kínálta, hogy Baglán városban átadták a cukorgyárat (befejezték a rekonstrukcióját), amelynek megnyitójára leutazott az alsóház gazdasági bizottsága (minimum ők), ezért volt a sok parlamenti képviselő,
- A cukorgyárral a város ipar övezetében van, állítólag szembe vele, néhány száz méterre működik az a sajtgyár, amit a hollandok segítségével újítottak fel, s amelynek jelenlegi igazgatója állítólag itthon tanult. A sajtgyár működését segíti közvetetten az FVM idén elindított fejlesztési tevékenysége. Itt van a Ökumenikusok által idén épített téglagyár is.
- A cukorgyár magánkézben van, felújítása vagy működtetésének elindítása a USAID segítségével történt.
- Azért volt ekkora szenzáció az átadás (hogy leutazott 18 parlamenti képviselő), mert ritka Afganisztánban az gyárátadás és a magánvállalat beindulása jó alkalmat kínált, hogy az ország privatizációs törekvései is hangsúlyt kapjanak.
- A 18 képviselőből 13 halt meg vagy sebesült meg. Köztük van Shukria Barakzai, akivel volt szerencsém találkozni 2006 tavaszán. Arról volt híres, hogy állítólag elsőként vette le burkáját Kabulban, mikor elmentek a tálibok, az uralmuk alatt pedig titokban működő iskolát szervezett a nők számára (ez ugye be volt tiltva). Mindjárt keresek egy fényképet.
- A halottak között van 5 parlamenti képviselő, a legismertebb Mostafa Kazemi, akiről az írtam egy pár hónapja: síita, talán hazara politikus. Korábban mudzsahed (Hizb-i Wahdat), a tálibok alatt az Északi Szövetség tagja, Maszúd barát, 2003 környékén, az átmeneti (interim) kormányban kereskedelmi miniszter. A parlamentben 4-12 (becslés) képviselővel van jelen saját pártjával, a Eqtedar Milli-vel. Multi -etnikus, ahogy az angol mondja, a párt összetétele. Kazemi 2007 szeptemberében csatlakozott egy új pártszövetséghez, amelynek vezetésében a legjelentősebb ex-hadurak és mudzsahedek voltak benne. Részletek a fenti posztban.
-
A másik négy: Abdul Mateen, a former communist engineer from the southern province of Helmand; Quadratullah Zaki, from the northern province of Takhar; and Said Rahman Hehmat, from Kunar Province in the east. The fifth was Muhammad Arif Zarif, from Kabul...
- A halottak között van Amir Gul, aki korábban dzsamiat parancsnok volt, tálib ellenes hadúr. 2004-ben nem engedték elindulni a választásokon múltja miatt (ezt csak kevés hadúrral tették meg), emiatt valószínűleg nem szerette annyira a kormányt és a nemzetközi erőket. 2006 nyarán amerikai különleges erők betörtek a házába és letartóztatták, majd átadták az afgánoknak, akik később szabadon engedték. Hollandok magyarok gondolom szemmel tartották, tartottak tőle. Baghlan tartományon belül pont Baghlan járásban élt.
- A tálibok nem vállaltak felelősséget a támadásért.
- A Külügyminisztérium 5 millió forintos gyorssegélyt nyújt a sérülteknek, amit az Ökumenikusok saját milliókkal is kiegészítenek (a kommünikéből kimaradt, hogy mennyit) fognak eljutattni.

A baglani biztonsági helyzet immár nyilvánvalóan rosszabbodik. A magyar média jelentett két robbantást a magyarok ellen, amelyről a végén kiderült, hogy három volt. Ebből kettő IED, egy rakétatámadás a tábor ellen (vagy a távolabbi cementgyár ellen). Volt tűzharc Nárinban a rendőrség és lázadók között, de ez is csak utólag a rakétatámadás kapcsán derült ki (és kik azok a lázadók????) Itthon nem kapott nyilvánosságot, hogy megölték a baglan körzeti rendőrfőnököt három társával együtt (ezt a tálibok maguknak vindikálták) és most az öngyilkos merénylet.

Nem vagyok biztos benne, hogy ez mind ugyanaz a csoport volt, főleg ha elfogadom azt a feltételezést, hogy a rakétatámadás kiváltó oka volt a néhány nappal korábbi Nahrinban (Nárin) történt fegyverlefoglalás. Ha elfogadom a több csoport elképzelést, akkor lehet, hogy a magyarokat ért támadások elsősorban a bűnözői csoportok és/vagy hadurak tevékenységére irhatók, ez a merénylet célzott tálib akció volt, miután kiszivárgott számukra Kabulban, hogy ide jön egy delegáció és külön erre ideküldtek egy öngyilkos merénylőt Dél-Afganisztánból. A járási parancsnok két esélyes, valószínűbb, hogy helyi alvilágnak volt vele problémája, de lehet, hogy a mostani akció első lépéseként kellett likvidálni, hogy egy kis konfúzió legyen a szervezetben mire eljön a látogatás ideje. Egyébként ha tálib lennék, biztos nem csinálnék egy ilyen öngyilkos merénylet előtt más támadást, mert azzal csökkentem a meglepetés erejét hiszem óhatatlanul felhívom a figyelmet magamra.

Hogy a magyarok parancsnok vagy a POLAD (ott lehetett volna a helyük a meghívottak között) miért nem voltak ott nem fogjuk megtudni, de jól tették, akár óvatosságból tették, akár nem.

Innen jöttek a hírek: Bombing kills Afghan lawmakers, Dozens Die in Afghanistan Blast, 26 dead in Afghan suicide blast, Foreign forces arrest former Jihadi commander, Afghan Development Continues Amid Violent, Indiscriminate Attacks, Four Afghan police killed by bomb in Afghanistan (1st Lead), Öt rakétával akarták támadni az afganisztáni magyar tábort,

14.22 kor lejött egy hír az MTI-n, most 0:51-van. A kettő között semmi (kivéve a KüM segélye).
Állítólag a magyar híradókba is bekerült robbantás híre, bár például a Duna Tv híradójában elfelejtették megemlíteni, hogy ebben a tartományban vannak a magyarok is. Felhívták az újságírók a tartományi kormányzót, a kórházat, megpróbál itt valaki is támaszkodni alternatív hírforrásokra? Erről beszélek mindíg, mikor a médiát ostorozom. A TV2 Híradóját nem láttam, de ami a fent van az kész röhej. Nekik ez volt ma a hír: Horváth Ágnes magával vitte a férjét Afganisztánba. Jogos felvetés én azonban inkább a TV2 hozzáállásával szeretnék foglalkozni. Igazán tűrtöztetnem kell magam, hogy valami ki ne szaladjon a számon ilyen fokú idiotizmus, amatőrség és nem tudom mi kapcsán. Ott volt a riporterük 3 napig a delegációval! És a csatorna csak akkor csinál hírt ebből, amikor a a Fidesz beszól? Maguktól ezt nem érezték hírértékű dolognak? Talán lekötelezve érezték magukat a HM-nek? Jézusom még mi mindenről nem számoltak be akkor, ha már ezt is túl érzékenynek tartották? ******!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

tényleg, miért nem voltak ott magyrok?