szerda, november 07, 2007

Baglán városi robbantás update II

Mi derült ki tegnap előtt óta?

Marton Péter barátom remek munkát végzett saját blogján. Itt van először az áldozatok és a sebesült képviselők is fényképe, amit vagy ő szedett össze, vagy ő talált meg. Péter a 4. updateben a külföldi reakciókat veszi számba. egyik érdekes dolog, hogy Kazemi képviselőn golyónyomokat is találtak. Ennek oka helyi források szerint, hogy a katonák és testőrök állítólag vaktában lövöldözni kezdtek a robbantás után, valószínűleg ezért is lehetett ennyi sérült. Bár úgy látom a lövöldözös tényt Péter NPR-es cikke is megemlíti.


Amir Gul egyébként nem halt meg csak megsebesült. A kormányzó ismét, csak állítólag, egy gödörbe ugrott a robbantás után. tegnap tüntetés volt Pul-i Humriban, kb. 100-200 főként egyetemista tiltakozott a kormányzó és a rendőrfőnök ellen a robbantás után, őket tartva felelősnek. A magyarok valószínűleg nem véletlenül nem voltak ott a megnyitón talán valamiféle riasztást kaphattak, hogy merénylő érkezett délről. ilyen korábban is rendszeresen érkezett és az ember már nem tudta mikor adjon neki igazat. Az is tény, hogy a merénylők általában Kunduzban tartanak, és ott tudjuk, hogy voltak merényletek és letartóztatások is.

Amir Gul sebesülése azért is különleges, mert - harmadszor is állítólag - azok közé a hadurak közé tartozik, akit a nemzetközi erők úgy tartanak számon mint a Pakisztánból érkező fiatalokkal jó kapcsolatot ápoló személy. A helyzet azért zűrös, mert a Pul-i Humritól kicsit északra fekvő menekültáborban főleg pastuk élnek, akik 2001 óta térnek vissza Pakisztánból. A tábor méretét majd megmondja valaki, de ha 3000 fős iskolát épít ott a MÖSZ, akkor bőven 10000 felett lehetnek a menekültek. Ezeknek az embereknek rokonai még mindíg élnek Pakisztánba, szerintem jó néhány családban maradtak vissza emberek, akik ott dolgoznak és így tudják támogatni a családjukat, rokonságukat. Aktív lehet a jövés menés a tábor és a déli szomszéd között, ezért jóval nehezebb kiszúrni az új arcokat. Ellenvélemény az olvasótáborban?

Szóval Gul néhányak gyanúja szerint tudhatott esetleg erről, vagy ha erről nem is, akkor hasonló szándékokkal érkező emberek tevékenységéről.

A magyarok biztonságával kapcsolatban van egy HM-es hír, eszerint egyrészt elkezdődött a tábor bővítése, másrészt biztonságossabbá is teszik (vastagabb falak, óvóhelyek növelése stb.) Szó esik 5 páncélozott terepjáró vásárlásáról is. A cikk november 6-i, nem tudni, hogy ez az öt tervezett autó milyen számszaki viszonyban áll a korábban beígértekkel: A magyar katonák biztonságát erősíti a három, Magyarországon utólag páncélozott Mercedes Wolf terepjáró és az öt, ugyancsak páncélozott Toyota gépkocsi, amelyet a Szekeres Imre vezette küldöttség hozott Magyarországról. A Népszabadság nyomán.

Most akkor a Toyoták otthonról jöttek? Mondjuk megnézném azokat az utólag páncélozott Merciket. Ha sok vas került rájuk, akkor az a motor, amit eredetileg beleépítettek, már nem repíti olyan fürgén fel a magas hegymosásokban. A biztonságot növelő egyéb képességekről, vagy nem tudom miről (mostanában mindent képességnek neveznek a HM-ben) egy 2006. júniusi cikk jut eszembe:
... Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a katonáknak minden rendelkezésre álló eszközzel védeniük kell az erőiket. Havril András közlése szerint a magyar alakulatokat is felszerelik új eszközökkel az eredményesebb védelem érdekében. Az új misszióba már a Force Protection képességekkel mennek a katonáink, vagyis a korábbi kabuli őrzés-védelmi és járőrözési feladatok kiegészülnek a harcászati felderítés technikai eszközeivel, a minisztérium például pályázatot ír ki pilóta nélküli felderítő repülőgépek beszerzésére a misszió számára.

Az új alakulatban a lövészek mellett nagy szerepet kapnak a tűzszerészek és a felderítők is, akiket a tervek szerint felszerelnek a házi készítésű bombák felderítésére és megsemmisítésére alkalmas eszközökkel.


Hol vannak ezek az UAV-k? Most láttam őket bemutatni a Bevetési Irány 2007 hadgyakorlaton. De mikor kerülnek Afganisztánba? Havril András bejelentése több mint egy éve történt.

Az útszéli bombákat tudtommal az erre szolgáló készülék nem felderíti és megsemmisíti, hanem zavarja működésüket, amennyiben azt valamilyen rádióhullámmal, mobiltelefonnal próbálják működésbe hozni. Az angolul jammer-nek hívott szerkezetről sem lehet hallani egyelőre, azt még csak be sem mutatták egy hadgyakorlaton. Hozzá kell tegyem ez sem nyújt 100 százalékos védelmet. Tavaly az egyik Musarraf ellen irányuló merényletben Pakisztánban sikerült IED robbantani a tábornok konvoja mellett, annak ellenére, hogy ott volt az autókon jammer.

Vissza Baglánba. Marton Peti több poszto is írt a témáról. II updatje a cukorgyárral foglalkozik, kicsit a fejlesztésre koncentrálva. Van egy szuper google earth felvétel is a posztban, illetve, hogy a német segítség milyen szerepet játszott a rekonstrukcióban.

Hát ha a nagytiszteletű magyar hírforrásokra bizzuk, akkor leginkább semmi. Afganisztánban három napos nemzeti gyász van, a Népszabadság tegnap még mindíg a tegnapelőtti 2 órás MTI hírt és a segélyes hírt egybe hozta le. Onnan gondolom, hogy az áldozatok száma a írásban száz körüli volt. A többi még ennyit sem (mínusz a magyar nemzet).

Az Ökumenikusok, akik részben saját segélyt is, részben a külügy segélyét is osztják közben nekikezdtek egy nagy iskola építésének abban a Pul-i Humrihoz közeli menekülttáborban, ahol nyáron a téglagyárat is átadták. Ez lesz az első önálló iskolájuk, mert a korábbi az "csak" egy számítógépes labor volt, hozzávaló könyvekkel.

Magyar Nemzet "Csapás az afgán elitre" címmel foglalkozik még egy kicsit az utóhelyzettel, de valamiért nem rakják fel a netre. Ebben afgán forrásokra 41 halottról beszélnek, Bezséltek Tölli István POLAD-dal, aki elmondta Kabulból érkeztek a helyszínre nyomozni, ez volt az első súlyos merénylet.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

és még valami: a PRT nem azért van, hogy az ilyen eseményeken (is) biztosítson? Azért ez egy kicsit érdekes, hogy katonák, akik azért mentek ki, hogy biztonságot teremtsenek, de ha gázos a helyzet, akkor nem mennek oda. ++ a motivációk teljesen érthetők (magyar katona ne haljon meg, stb.) de azért ez egy kicsit elgondolkodtató és lehet, ha pl. kutyákkal átnézik a helyet és rendesen biztosítják talán elkerülhető lett volna az eset