szombat, november 10, 2007

Baglán városi robbantás update III - leváltások

Mohamed Alam Ishaqzait (Iszákzáj, Ishakzay), Baglán 2007. február 3.-án kinevezett kormányzóját a hírek szerint leváltották. Vele ment a tartományi rendőrparancsnok, Abdul Rahman Sayedkhili is. Nem tudni, hogy másokat is leváltottak-e a robbantások miatt, de így végül is Ishaqzainak sem sikerült megdöntenie a rekordot (a rendőrfőnököt vele együtt nevezték ki és bukott most). Itthon csak annyit lehetett róla hallani mikor ide látogatott, hogy mennyire örül a magyar jelenlétnek (mit mást tehetett volna?) és hogy milyen sokat segít Magyarország az afgánoknak. A KüM egy tényt nem mondott róla. Itt egy kép róla:

Így aztán kénytelen voltam én bányászkodni a neten és a a következőket sikerült összegyűjtenem illetve kikövetkeztetnem:
- 40 éveiben jár
- tanult Tádzsikisztánban vagy Szovjetunió más részén
- nem iszlamista pártban csinált karriert, hanem a kommunista igazgatásban
- 92 után nem mudzsahed, hadúr hátterű (szemben néhány korábbi bagláni kormányzóval)
- pastu
- közigazgatási tapasztalata van (Nangarhar tartomány)
- részt vett valamilyen formában a afgán alkotmány előkészítésében
Ezt a listát, vagy ennek egy butított változatát a Külügyminisztérium sajtóosztályának kellett volna kiosztani az újságírók részére, amikor itt volt a kormányzó. Nem tették.

2004 augusztusa óta ő a negyedik kormányzó (itt számoltam össze a korábbiakat). 39 hónap alatt négy kormányzó, akkor az átlag kevesebb mint 10 hónap. Ishaqzainak nyolc és egy harmad hónap jutott.

Ezért sem szabad a fejlesztéseket a kormányzónak átadni, ezért kell, hogy a kormányzó adja az embereknek. Ha mi adjuk a kormányzónak, akkor az afgánok pont az fogják gondolni, hgy nahát ezek a külföldiek nem tudják, hogy ezt az embert is kirúgják egy éven belül. Vajon hogy jön le, mikor mi az afgán embereknek azt bizonygatjuk, hogy az általuk nem sokra tartott kormányzóval nekünk milyen jó? Azt kell látni, hogy Baglánban a kormányzó a Kabul képviselője, nem pedig a bagláni embereké. Nem választják, kinevezik. Ezért bár fontos a vele való jó kapcsolat, de ne azonosítsuk őt és a bagláni embereket.

Visszatérve a robbantáshoz, néhány infot ki kell javítanom. A kormányzó pl. nem ugrott bele egy gödörbe, amint állítottam. Sem ő, sem a rendőrfőnök ugyanis nem tartózkodott a helyszínen a robbantás idején, előbbi Mazarban tárgyalt az egyik államfő helyettessel.
-A merénylő valószínűleg kis golyókkal is felturbózta a robbantás erejét, legalábbis sok ilyet találtak az emberekben és a környéken (lásd a fenti link)
-A robbantás kapcsán két embert letartóztattak, egy mollát és helyit, az egyiket Kabulba szállították kihallgatásra. A molla azért lett gyanús, ha jól értem, mert nem engedte a gyerekeket el az iskolából
-Az oktatási miniszter másodoszor is betiltotta az iskolások kivezénylését az ilyen alkalmakra. Ebből is látszik a közigazgatás gyengesége. Van egy szabály, törvény, amelynek végrehajtásáról a bagláni oktatási főosztályvezetőnek kell gondoskodni. Reális opciók a következők: 1. nem tud róla, 2. nem érdekli a végrehajtatása 3. nincs kivel végrehajtatnia 4. hadurak, politikusok telefonjai vagy testőrei "meggyőzték", hogy ettől most tekintsen el. Nem csodálkoznék ha őt is leváltaná a kormány, de errről már biztos nem fogunk értesülni.

-A magyar rendőrök épp befejezték 35 helyi rendőr kiképzését bűnügyi helyszinelésben. Itt lenne most a nagy lehetőség, hogy ezek az emberek a gyakorlatban is kipróbálják a tanultakat, ráadásul a magyar rendőrök mentorálása mellett. Nem tudom mennyire vehetnek részt a munkában, mert a korábbi hírek szerint a helyszínelőket Kabulból küldtek, és biztosak lehetünk benne, pont annyira rivalizálnak egymással mint bármelyik filmben a helyiek meg az FBI munkatársai.

-Tegnapi, pénteki adatok szerint 59 gyerek, 6 képviselő, 5 testőr, 5 tanár, 1 elkövető azaz 76 áldozata volt a merényletnek. Csak a gyerekek között több mint száz a sebesültek száma. A hatóságoknak házról, házra kell járniuk, hogy összeszámolják a gyermek áldozatokat.

-Kunduzban nagy nehezen, de sikerült meghiúsítani egy merényletet. A helyi KGB+ISAF infot kapott, hogy ide érkezett egy öngyilkos autós (valszeg az is Baglánon utazott át!), valahogy megtalálták autós üldözés kezdődött, majd az ember felrobbanotta magát.

-Majmanánál meghalt egy norvég katona, amikor autójuk szerintem aknára hajtott. Tegnap adtak róla hírt, ma angolul még nincs semmi a neten, norvégul meg nem tudok, de amit kiolvasni vélek a hírekből itt és itt és itt.
Az áldozat egy 22 éves katona, a baleset Majmanától északra történt, ez akkor a norvég PRT volt. A gépjármű egy Toyota Landcruiser volt. Ami nem világos, hogy IED vagy egy fel nem szedett akna volt a ludas.

-Egyébként Norvégia 2008-ra vállalta, hogy az év feléig fenntartja a Mazarban RC(N)nál a gyorsreagálású (QRF) egységét. Ennek feladata a magyarokon is segíteni, ha túlerővel találkoznának Baglánban. Néha egyébként is eljönnek a tartományba és hajtanak végre járörözési feladatokat. Ilyenkor a magyar táborban laknak együtt de nem vegyülve a magyarokkal. Akkor is ott voltak pont, amikor mi is a táborban voltunk, olyankor reggel kiautóztak, este visszatértek. Visszatérve a norvégokhoz, 2-3 helikopter és egy századot küldenek a farjabi PRT-be, 50 fővel növelik Észak-Afganisztánban és Kabulban a kiképzőik számát, és kiküldenek 18 hónapra egy 150 fős különleges műveleti egységet Kabulba és környékére. Ez azonban a kormány jóváhagyása után bárhol bevethető.

Nincsenek megjegyzések: