péntek, június 29, 2007

Ki is a baghlani kormányzó

Nos mai nappal befejezte magyarországi látogatását Mohamed Alam Ishaqzai, (magyarosan Mahamad Alam Iszakzaj). Baglán legújabb kormányzójáról és itteni tevékenységéről nem sok minden jelent meg. Az MTI a hétfői külügyminiszteri látogatás után kiadott anyagát a google szerint csak a METRO újság hozta le. A yahoo news-on van fénykép is.

De ki is ez az ember, mert hírekből, ugye semmi nem derült ki? Szabadon eresztem asszosziációs akármimet és zsonglőrködöm a hírekkel és az infokkal.

Tudjuk róla, 2007 februárja óta a tartomány kormányzója. De mit csinált előtte? Az internet szerint korábban Nangarhar tartomány kormányzóhelyettese volt. Az ISAF egyik híre legalábbis erről tanúskodik. A hírhez egy kép is van, jól felismerhető rajta Ishaqzai, amint a jalalabadi PRT-től átvesz valamit ünnepélyesen. És mindez 2007. január 28-án történt, néhány nappal azelőtt, hogy Pul-i Kumriba küldték.

E szerint a hír szerint a revenue department-et vezette Nangarharban, ami tekintve, hogy pénzről van szó, biztos bizalmi állás lehetett.

Egy másik hír szerint 2003-ban az alkotmányozó bizottság tagja lett. Már persze ha ugyanarról a Mohamed Alam Ishaqzai-ról van szó. A szervezet nem az alkotmány kidolgozásával volt megbízva, az egy másik szervezt volt, amely munkája végeztével átadta az okmány népszerűsítésének és megismertetésének feladatát ennek a 35 tagú testületnek. De ez kiderül a hírből is.

A két testület egyszerre jött létre, az egyik a draftolással volt megbízva (Constitution Drafting Commission) a másik a megismertetéssel (Constitutional Review Commission) szóval az előző hír kicsit pontatlan. És mit csinált Ishaqzai testülete?
organise public involvement in the process, organised over 500 gatherings nationwide at which the constitution was discussed by around 150,000 people, giving officials a chance to gauge public opinion on the matter. Radio programmes, posters and a magazine were also produced in an effort to make the document more accessible to the general public.

Nagy munka lehetett. Utána kellene nézni, hogy tagja volt-e az Emergency Loya Jirga-nak, amely 2002 nyarán gyűlt össze. Ezt egyébként egy óriási német sörsátorban tartották, a német kormány ajándékaként, 1575 résztvevővel (plusz a külföldi megfigyelők). A piramisokat már láttam, de 2000 férőhelyes sátort még nem.

Szóval ez testület választotta meg a Afghan Transitional Authority-t, élén Karzai elnökkel. Ez a hatóság hozta létre a CDC-t és a CRC-t. A kidolgozott alkotmányt aztán elfogadta 2003 telén a Alkotmányozó Loya Jirga, aztán az alkotány alapján válaszottak államfőt (2004 nov. H. Karzai) és parlamentet (2005 október 9.).

Vissza Ishaqzai-hoz. A fényképen is látszik, hogy egy viszonylag fiatal emberrel van dolgunk, nem tűnik a klasszikus veterán mudzshednek, de ezt az infót félretesszük egyelőre. Baglánban fontos kérdésnek tűnik, hogy a kormányzó melyik etnikumhoz tartozik, s tekintve hogy emberünk a pastu Nangarharbóól jött és az Ishaqzai egy jelentős Durrani pastu törzs neve, engedtessék meg, hogy pastunak feltételezzem kormányzónkat.

Egy hír a törzsről:
Northern Helmand lies to the north of the paved main road and consists of Sangin, Washir, Naw Zad, Musa Qala, Kajaki and Baghran. The largest tribe in Helmand belongs is the Alizai tribe, then after them the Noorzai, Barakzai and Ishaqzai tribes.

Érdmes egyébként végig olvasni a linket, mert kiderül, 2001 után melyik törzs melyik posztokra tette rá a kezét, pl.: The NDS was dominated by the Alikozai tribe.

Van tehát egy negyvenes éveiben járó (a fénykép alapján) pastu kormányzónk, aki meglepetésemre kiválóan beszél dáriul, vagy inkább fársziul. A külügyi sajtótájékoztatón a tolmács perfekt fárszi volt, a dárit nem tudom mennyire beszélte (bár mondják néhány hónapos gyakorlással kompatibilis a kettő). Tehát Ishaqzai folyékonyan beszéli vagy dárit vagy fárszit. Ez vagy azt jelenti, hogy Iránban tanult hosszabb rövidebb ideig vagy Tádzsikisztánban (vagy kétnyelvű kabuli pastu -erre is van példa). Az egyik újságírónak feltűnt, hogy a kormányzó mintha oroszul is próbálkozott volna Göncz Kingával beszélni.

Ez csak egyet jelenthet, hogy akkor mégis Tádzsikisztánban tanult, ahol ráragadt az orosz is (ha nem az volt az oktatás nyelve). Ha viszont Szovjetunióban tanult, akkor ne volt mudzsahed, ez világos. Akkor valószinűleg ő vagy a családja a baloldali rendszerben dolgozott, 92 után valahol emigrációban voltak, Ishaqzai ha nem katonának tanult (Tádzsikisztánban talán nem), akkor valami mérnöki, orvosi, agrár (vagy az is mérnök?) vagy közgazdasági tanulmányokat folytatott (mint a legtöbb ösztöndíjas). Nagy valószínűséggel ismétlem.

Összefoglalva:
- 40 éveiben jár
- tanult Tádzsikisztánban vagy Szovjetunió más részén
- nem iszlamista pártból csinált karriert,
- nem mudzsahed, hadúr hátterű (szemben néhány korábbi bagláni kormányzóval)
- pastu
- közigazgatási tapasztalata van (Nangarhar)
- részt vett valamilyen formában a afgán alkotmány előkészítésében

Így összerakva biztató az új kormányzó személye, meglátjuk több jut-e neki mint a többi bagláni kormányzónak, akik átlag fél, max egy évet töltöttek el székükben. Javaslatom csak az, hogy mikor a kormányzó arról beszélt, hogy mit is akar Baglán népe, meg mire van szüksége a lakosságnak, vegyük figyelembe, hogy még neki sem jutott sok idő arra, hogy mindezekkel tisztában legyen. Bár erre bárki rávághatná, hogy tekintve Afganisztán lepusztult állapotát, Baglánnak pont arra van szüksége, amire Nangaharnak volt. És igaza van.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Wow that was odd. I јust wrote an еxtremely long
comment but afteг I clickеd submit mу comment didn't appear. Grrrr... well I'm nоt wгiting all that oνer agаin.

Regardless, just wantеd to saу wonderful blog!
My site ; getyourguyeasy.Com