szombat, november 03, 2007

Az uj honvedelem.hu tartalom elemzése

Múlt héten rövid kommünikében értesültem az alábbiakról:
2007. november 01-jével a honvédség Internetes megjelenése kettéválik: az eddig is ismert, és sokak által látogatott www.honvedelem.hu magazinjelleggel, a honvédség mindennapjaival, misszióival és a tárcát érintő aktuális információkkal foglalkozik a későbbiekben. Az ezzel párhuzamosan induló, www.hm.gov.hu oldalon a részünkre törvényben, kötelezően előírt közérdekű információkat tartalmazza majd.

Ide írok egy executive summary szerűt, aztán akinek van kedve
olvassa végig .
-
honvedelem.hu célja hogy
magazinjelleggel, a honvédség mindennapjaival, misszióival és a tárcát érintő aktuális információkkal foglalkozik a későbbiekben. A weboldal áttekintése alapján azonban még számos kérdés nyitva maradt pl:
- milyen a HM viszonya a weboldal kereskedelmi célú felhasználásával. Tisztázásra szorul, hogy a bujtatott vagy ingyen reklámról van-e szó.
- a külföldi és haditechnikai hírek sokszínűségét tekintve felmerül a gyanú, hogy azokat a weboldal szerkesztői, írói plagizálták, lopták. Forrás megjelölés ugyanis a honvedelem.hu -n kívül nem nagyon van.
- Számos új rovat megjelenése kiváló ötletnek bizonyult, ám ezek legtöbbje a megvalósítás során elbukott vagy kidolgozatlan maradt.
- Tartalmi szempontból azt a látszatot kelti a weboldal, hogy nincs megfelelő erőforrás a weboldal mögött, azaz kevés ember csinálja. Érdemes lenne több embert alkalmazni, vagy kevesebbet vállalni. Ezzel a két megoldással elérhető lenne, hogy a honvedelem.hu azt a funkciót töltse be, amelyet szánnak neki és fényévnyi távolság (OK ez talán túlzás) és ötlet és a megvalósítás között.
- az új honvedelem.hu tartalmilag nem nyújt annyival többet, ami indokolttá tenné az eddigi struktúra szétválasztását. Sajnálatos, hogy a HM külön kezeli honvédséggel foglalkozó aktuális infokat és a
törvényben, kötelezően előírt közérdekű információkat. Én inkább azt mondtam volna, hogy megadom amit a törvény előír és még sokkal többet.
- Ami célként megfogalmaz a kommüniké, az egyelőre nem teljesült. A weboldal sok funkciója átgondolatlan vagy további kimunkálásra vár.

Nézzük hát a részletesen. Az első dolog, ami szemembe ötlik, hogy reklámot látok rajta. Azt hiszem ez elég furcsa, hogy egy minisztériumi weboldalon egy óragyár reklámozza termékét. Igazából annyira nem érdekel, a gyártót megértem, ha katonás órákat gyárt, vagy úgy gondolja, hogy ezt az oldalt egy speciális célközönség látogatja, akik között potenciálisan több vevő lehet. Végül is ezzel az erővel legyenek reklámok, kicsivel több pénze lesz a HM-nek

Igazából először a sláger rádió linkje vagy nem tudom milye lepett meg a
honvedelem.hu -n. Akkor biztos ez is hirdetés. Ezt mondjuk már kevéssé értem, hogy egy kereskedelmi rádiónak miért éri meg fizetni egy ilyen weboldalon való jelenlétért, hogy innen lehessen hallgatni. Először arra gondoltam, hogy ez akkor valami deal a Bocskorék sok szerepléséért, de ezt azért nem tudom elképzelni. Mindenesetre nem értem, hogy kerül a Sláger rádió a honvedelem.hu -ra.

A második problémám a honvédelem.hu val, hogy ha Aktuális hírek vannak (nem tudom miért kell az aktuálist kiemelni), akkor ugyan hova teszik a nem aktuális híreket, mert olyat, hogy archívum nem találok.

Harmadik probléma, hogy még mindíg nem tanultuk meg, hogy lopni az internetről is lehet. Nézem a külföldi híreket, és azt látom nincs megjelölve a forrás, csak annyi, hogy honvédelem.hu. Higgyem el, hogy a Zrínyi Kht-nak vagy a HM-nek van tudosítója Amerikában, amikor arról ír, hogy megregulázzák a Blackwater, vagy hogy kiskorúakkal fajtalankodtak a békefenntartók Haitin? Fiúk vagy lányok, ne lopjatok mert ciki! És ki ezeknek az embereknek a főnőke, aki engedi ezt? Szóljon már oda valaki, hogy írják ki hogy MTI, vagy AP, vagy index.hu nyomán. Attól még nem kell fizetni vagy ilyesmi.

Na jó, ez így nem megy, megint a pesszimista énemet vettem elő, bár egy csomó jó ötlet is van a weboldalon. Végigmegyek inkább a felépítés alapján.

Jobb oldalon a Missziók menücsoport világít először. Afganisztán-PRT egyértelmű, ott az összes hír. Kell. A következő Balkán, ugye ilyen nevű misszió nincs. Másrészt hírek sincsenek nagyon a blokkban. Jön végül a többi misszió link, ott egyáltalán nincsenek linkek, csak egy kép fájl. Ez így sovány. Lehet, hogy még gyermekbetegéségektől szenved a weboldal, és majd idővel fel lesz töltve hírekkel, de ezek a részek problémásak fognak maradni mindíg, mert erős kétségeim vannak, hogy erre lesz-e erőforrás.

Alatta vannak az aktuális belföldi és külföldi hírek. Pozitív, hogy vannak hírek, ezek eddig is voltak. Amit újdonságnak érzek, hogy nem csak szigorúan vett, HM-hez kapcsolodó hírek vannak, hanem tágabb értelemben véve is (lásd Blackwater és Haiti). Ez jó, tágítani a magyarok beszűkült látását. Ami nincs kitalálva, az hogy hova kerülnek a régebbi hírek és hogy nincs rendes forrásmegjelőlés (ezeket már leírtam)

A következő pont a Hónap témája. Az ötlet jó, a megvalósítás még nem kialakult. Pl. nem derül ki, hogy melyik hónapról van szó? Az első ilyen tematikus hónap Afganisztánról szól, ami nem áll másból, mint az ezzel kapcsolatos honvedelem.hu-s hírek összegyűjtése. Ettől lenne a hónap témája? Ezernyi ötletem lenne, hogy ide miket lehetne még csinálni.

Sport rovat. Egyáltalán nem értem, hogy ez hogy kerül ide. Az érteném, ha valami kapcsolódás lenne a HM, a honvédség és a sport között, vagy ezt népszerűsítené, de úgy tűnik, mintha leginkább a Honvéd sportegyesületről szólna. Név ide vagy oda, ez max. ingyen reklám vagy bújtatott reklám.

A következő két rovat a Riport és a Portré. Az ötlet és a megvalósítás is nagyon jó, bár nem értem miért kellett őket különválasztani. Gyakorlatilag a portré rész is egy interjú egy riporterrel és egy riportalannyal.

A következő két rész a Haditechnika és a Múltidéző. Ez a legjobb újdonság aminek örülök. Igen hírek, ezeket szeretem. Szerintem lehetne többet, vagy hosszabb híreket közölni. A meglevőkkel csak egy baj van, hogy lopottak. Bár imitt amott megjelenik a háború műveszete
mint forrás. (Aki tudja, rájöhet hogy ez egyik másik weboldal. Hogy ők honnan veszik a híreket, azt megincsak nem érdemes feszegetni). Szóval ez egy jó újítás volt. A Múltidőző végre azt adja, amit vár az ember. Teljesen rendben van.

A következő link a Pályázatok. Jó ötlet, nem lehet elrontani.

A következő menüpont a Programok-Események. Igen. Ez is sokféle dolgot jelenthet. Műsorajánló, kultúrális programok, konferenciák, mindnek legitim helye van itt. De tank túrát kicsit értem, bár ez megint vagy ingyen vagy bújtatott reklám. A Honvéd 2008-as műsorfüzetét nem vagyok hajlandó megérteni.

Ez alatt van egy kis video ablak, amire kattintva, avyg inkább mellé kattintva további videoanyagok tekinthetők meg. Nézem őket, de nem tudok rájönni mi a céljuk. Képes beszámolok, no comment jellegűek, videoklipek. Mit várunk tőlük? Miért nem beszél alá valaki? Ez megint valami köztes megoldás? Miért ilyen rossz felbontású?

Az ellenvéleményeket várom :)

Nincsenek megjegyzések: