szerda, augusztus 29, 2007

Cseh SOG Helmandban

Nem tudom mi történt, de a blogger.com egyszerre mindent magyarul ír ki és ez annyira furcsa. És új funkciók is vannak rajta.

Két gondolat jöbb a cseh postról, az egyik szerint valami vizierőművet is a PIN épít Baglanban, de én azért kiváncsi lennék, hogy pontosan hol is? PEK-ben?

Közben eszembe jutott, hogy volt egyszer Paktikában egy támadás cseh diplomata ellen, lehet, azért borotkált arra, mert a PRT előkésztésében ügyködött?

Péter küldött két jutyub-os linket a cseh különleges erőkről Helmandban, megnéztem az elsőt és több szempontból is érdekesnek találom. MOst megpróbálom betenni:


Egyrészt a riport nem tünt nagyon cseh HM szervezettnek. A katonák viszonylag szabadon beszéltek, nem gombocot nyelve mint mikor magyar katonák beszél(het)nek a tv-ben. Nem tudom a bejátszásban mennyi volt eredeti akció és mennyi mórikálás a riporternek.

Viszont nagyon eredetinek tüntek a cseh járművek, egyrészt ezek a battle wagon-nak kinéző átépített teherautók (Tátrák?). Ha van valakinek linkje ezekhez tovább infokkal, örülnék neki. ÉS voltak quad-jaik is ha jól láttam, kétszemélyes darabok. Egy szó mint száz, nagyon felkészültnek és felszereltnek tűntek a cseh katonák és ezen meglepődtem.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tatra T815

A képen hátul:
http://www.army.cz/images/id_9001_10000/9683/01.jpg

Névtelen írta...

nem a PIN, hanem még a "csehszlovákok" csinálták a PeK-i vízerőművet, meg ha jól emléxem még mást is, még a cocialistalistalista időkben

Névtelen írta...

tényleg meglepő, ahogy nyomulnak, jó lenne megtudni mennyire komoly, de ha tényleg spec. force-os dolgokat csinálnak, akkor az ilyen, vagy még durvább... majd nemsokára bevetik az Elektromodulator tri-t is :-) és akkor ahoj ahoj afganyec
1ébként a youtube tele van a különböző csapatok (holland, amcsi, angol, cseh, stb..) kis "filmecskéivel", de még a mazari mészárlásról is vannak durva filmek. kíváncsi vagyok a magyarok mikor lesznek ilyen trendik, hogy felnyomnak egy home videót. pl. „kovács józsef tizedes lenyomja a tálibokat” és közben a tankcspada szól ezerrel…

http://www.youtube.com/watch?v=McHTxDFZTrQ&mode=related&search=
a hollandok se kutyák


De azért ez a mindentvivő
http://www.youtube.com/watch?v=Wks3h3-6CNc&mode=related&search=

és még azt mondjuk, hogy az iszlám elnyomja a nőket?? 1-2 év és burkában röpködnek az afgán nők f-16-osokkal 

road side bombing
http://www.youtube.com/watch?v=SHKXeyM6Az0
http://www.youtube.com/watch?v=GmE0ldXIKOY&mode=related&search=

Névtelen írta...

Magyaroknak ilyesmit(videó, fotó) nem nagyon szabad....
Volt egy magyar katona által ápolgatott oldal, ahova katonák rakhatták fel a különböző fotóikat.
Ez egészen addig működött, amíg le nem szóltak odafentről, hogy azonnal szüntesse meg, mert a terroristák is megnézhetik a képeket, és ez komoly nemzetbiztonsági kockázat, blablabla, szal beindult a bullshitgenerátor. A lényeg, hogy az oldal megszűnt, és az illető örülhet, hogy nem érte komolyabb retorzió....

Érdemes szétnézni a neten, hogy a szomszédaink körében hány katonai egységnek van saját weboldala(pl. a cseh SOG-nak is van: www.czech-sog.ic.cz). Aztán ugyanezt megnézni itthon.