hétfő, augusztus 27, 2007

Jönnek a csehek!

Ma kijött a UNODC 2007 drog reportja, tele érdekes dolgokkal. Illett volna vele foglalkoznom, de megmentettek a csehek, mert úgy tűnik nekik is lesz PRT-juk (26-i bejelentés). Éljen!

Méghozzá Logar tartományban, ahol idáig nem működött helyreállítási csoport. Ez a tartomány viszonylag kicsi és békés, lakossága harmada Baglannak, a környéken amerikai PRT-k működnek és Kabultől délre van 60 km-re.

Elképzelhető, hogy a cseh kormány atlantizmusa szerepet játszott, ami idővel biztos kifizetődik majd nekik. Ne felejtsük el, hogy ez már a második gesztus lenne, a rakétavédelmi pajzs lokátorainak bevállalása után. Persze az is lehet, hogy a Prága ugyanazzal szembesült mint mi, jobb ma egy PRT-t vezetni, mint délre menni, hiszen a kanadai és a holland részvétel eléggé billeg, nagy a közvélemény nyomása ezekben az országokban a kivonulásra.

Korábban szó volt róla, ha jól emlékszem, hogy Magyarország két év után a cseheknek adná át Baglánt, illetve, hogy vegyenek részt csehek is a magyar PRT-ben. Talán helyesebb kifejezés a tapogatózás ebben az esetben, mert mintha néhány megbeszélésen, egyeztetésen túl nem jutott volna túl a dolog. De lássuk mi hírlik a csehekről most.

Chief of staff: Czech presence in Afghanistan to rise szerint 170 katonát és 30 civilt küldenének Logarba. És igen a cikk szerint amerikai logisztikával működnek majd, a szlovákok (orvosi) és az örmények jelezték részvételi szándékukat.

Czech presence in Aghanistan to be bigger - chief of staff ebből a cikkből kiderül, hogy 30 szakértők a Foreign, Trade and Industry, and Transport minisztériumokból fognak jönni. A PRT költségvetését 650 millió koronára, durván 32,5 millio USD, 6,175 milliárd forintba fog kerülni. Akkor gondolom ez a katonai és civil költségek.

A cseh HM-nek szuper weboldala van angolul és könnyen áttekinthető. Eszerint 80 katonája van a Badaksháni PRT-ben, német, dán, belga és horvát katonák mellett (más weboldalak 91-et írnak). A kontingens parancsnok egyben deputy PRT commander is és commands a platoon of protection and escorts, and a support group.

Ezen kívül 2007 márciusa óta egy tábori kórházat is üzemeltetnek a kabuli reptéren egyenlőre 12 hónapos vállalással (így mondják vajon?). 82 fő eü, 13 fő vegyvédelem, 3 fő MP.

Mindezek mellett van az MP-nek van még egy 35 fős Special Operations Group (SOG) kontingense Helmand tartományban délen, amely ha jól értem személyvédelem, VIP kisérés és hasonló feladatokkal birkózik, de nem a brit PRT-nál, hanem brit dandárnál.

Ezeknek összesen 225-re kellene kijönniük, ennyit emlegetnek a sajtó források. 81+82+13+3+35 az én fejszámításaim szerint 224. Akkor valami ilyesmiről lehet szó.

Eszerint a hír szerint már volt egy halottjuk a PRT-ben, akit baleset ért, és egy sérültjük délen, akivel nem tudni mi történt, mert a megfogalmazás elég ködös (suffered a leg injury while fulfilling his tasks).

Afghan boy to arrive in Czech hospital on Friday c. cikk még ad nekünk némi infot. Van egy kis ellenmondás, mert a cikk szerint az utolsó korházi váltás megy ki, de az négy hónapos, így nem jönnek jövő februárig. Valami nem stimmel. Másrészt van egy nagyon értelmes programjuk, amit le is másolhatnánk (nem konkrétan a PRT, hanem valami minisztérium, vagy a HUN-IDA, vagy a Külügy):
The Medevac humanitarian programme, within which patients from war-stricken areas are treated in the Czech Republic, is aimed mainly at the people whose treatment cannot be secured in their homeland and who are in a lifethreatening state. The Czech government recently earmarked five million crowns for the programme's continuation. So far, 103 people from crisis areas such as Bosnia, Kosovo, Chechnya, Iraq and Pakistan, and newly also Afghanistan, have been treated in the Czech Republic within the Medevac programme since 1993.

Ennek keretében hozták ide a mostani afgán fiút is. Végül a katonai egységről egy mondat: "These soldiers have already been replaced by their colleagues, members of the 6th contingent, the core of which are members of the 43rd parachute mechanized battalion from Chrudim (central Bohemia)," Ruzickova said.
Lehet valami egyszerre ejtőernyős és gépesített? Mondja meg valaki!

És a végére néhány, gondolat a csehekről. Az világos, hogy 225 fő jelentősebb részvétel mint a magyar, létszámban talán nincs nagy különbség, de az a 35 fő délen, még ha nem is effektíve harcoló alakulat, szerintem többet ér önmagánál. Ha magyar politikusok vagy katonák vonakodva egymásra néznének majd azt kérdezve, hogy jó, de mit adjunk még, a cseh példa ott lesz.

A cseh PRT állítólag amerikai logisztikán és más segítségen nyugszik majd, ez önállóságban a mi javunkra szól (viszont ők egy újat indítanak). A 30 civil szakértő kiküldése nagyon ambíciózus. Szerintem ez inkább csak a kezdeti lelkesedésnek tudható be (itthon is lehetett ilyen létszámról hallani 2006 nyarán. Érdekes, hogy mindíg 30, nem 20 vagy 40. 30!). Az is erősíti bennem ezt, hogy ugyanazt a lelkesedést olvasom az egyik cikkben, ami itthon is elhangzott, hogy majd a cseh ipar hogy ki fogja venni a részesedését a tartomány helyreállításából, meg a cseh befektetők.

Itt egy pillanatra meg kell állnom. Rosszindulatú voltam. Nem tudom, hogy hogy vagy hol állnak a magyar befektetők vagy magyar beruházási lehetőségek Baglánban. De azért mert, nem tudok róluk, még állhatnak valahol, vagy alakulhatnak. Nem lehetek én se türelmetlen. Ha lesz is ilyen, biztos nem egy vagy két éven belül fog megvalósulni. Igen nagyon valószínűtlennek tartom, hogy M.o. bármit is csináljon Baglánban, de más az hogy én mit gondolok, meg más hogy van-e infom róla. És amíg egyik állításomat se tudom alátámasztani legalább egy pletykával, nem rosszindulatoskodok. Előbb kérdezünk utána állítunk, a nem válasz is válasz, abba is van info.

Na de hogy ilyen okos voltam most, visszatérek a csehekre, akiknél úgy vélem szintén nincs túl sok olyan szakember (külügy, gazdasági, közlekedési), aki ért is és szívesen is menne Afganisztánba. Engem értelemszerűen a fejlesztési körülmények, koncepció, pénzek, szervezetek érdekelnek, (bár természetesen a haditechnikai dolgok sem hagynak hidegen) és ebben a tekintetben úgy tűnik a cseh PRT is elsősorban az állami szereplőkre (azaz minisztériumokra) akar támaszkodni, nem a civil szektorra.

Pedig a csehek egy fokkal jobban állnak, van egy People in Need (PIN) nevű szervezetük. Állítólag Kelet-Európában ez a legnagyobb és tapasztaltabb szervezet. Kint vannak Afganisztánban is és milyen érdekes: Baghlan városában felújították a mezőgazdasági sulit amiről a HM.hu csak annyit mondott, hogy EU-s segítséggel épült. Fontosak a részletek? Legyünk ennyire alaposak? Becsüljük a cseheket, általában másokat? Kinek van igaza?

Ha a cseheknek valóban közük volt hozzá, ők is hagytak maguk után egy táblát, amilyet mi is szoktunk. Megnézi nekem valaki? Vagy majd visszatérek a témára, ha megnéztem én :)

Visszatérve a PIN-re, itt egy hosszú lista az eddigi afgán tevékenységükről. Ami különösen tetszik benne, hogy részletesen benne, hogy mit, mikor, mennyiből és kinek a pénzéből építették. Baghlanban ha jól látom 2006 óta, cseh kormányzati pénzből támogatják a Baglan városi Mezőgazdasági Intézetet, amiről gondolom a fenti hírek is szólnak.

A frappáns befejezést holnapra hagyom, most csak egyszerűen megyek.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

a csehek (PIN) még mást is csináltak Baghlanban + a vízerőmű is csehszlovák építés

Névtelen írta...

Itt egy videó a cseh SOG-ról Helmandból. Hát csehül elég csehül tudok, de ha valaki lefordítaná, milyen jó lenne ugye.
A felszerelésüket azért lehet nézegetni, meg nyelvi korlátok ellenére nyilvánvaló érdekességnek ott van a sok injekciós tű, amit harcok után találtak valami tálib állásnál.
http://www.youtube.com/watch?v=ChBipQThNho

Névtelen írta...

Na, akkor már ezt is belinkelem, itt is van látvány:
http://www.youtube.com/watch?v=XBzfZPUCM88