csütörtök, július 19, 2007

Robbantás Kabulban,

Tényleg annyi minden történik Afganisztánbann naponta, hogy le kell álljak, hogy minden érdekes dologról beszámoljak.

18án volt egy robbantás a török követség konvoja ellen, őket viszonylag ritkán támadják, van saját PRT-juk Wardakban. A CAPS írt egy elemzést róla, de úgy látszik az valahogy úgy kaptam meg, hogy nincs fent a neten. Halott csak az elkövető lett, sérült három (két civil egy török katona). Érdekes. Van helyette másik anyag a Talibán ópium háborújáról. Jon Lee Anderson cikke eredetileg a new yorkerben jelent meg (nem az első, érdemes rákeresni korábbi írásaira, nagyon jók), az uruzgáni, helmandi viszonyokkal foglalkozik.

Itt egy másik nem is tudom micsoda, intézet? Co-operation for Peace and Unity, CPAU. Vannak jó tanulmányai, de megint csak olyan anyag jött tőlük, ami nincs fent a neten. A legérdekesebb azonban az a rész, ahol arról szólnak, hogy a gyakorlatban hol tudtak eredményeket felmutatni. Nagy így van értelme segíteni.

A brit alsóház védelmi bizottságának elkészült a jelentése Afganisztánról. Korábban már hivatkoztam őket (szuper interjúk), de most itt a letisztázott, végső verzió.

Két magyar is blogol Afganisztánból, szemmel láthatóan egyik sem katona. Grassroot néven fut az egyik, a másik Gibli.

Végül a előző poszthoz fűzött hozzászólást érdemes beidézni az "új" iraki tankgyilkos fegyverről, az EFP-ről (köszi a kommentet):
Az EFP magyarul ütőtányéros vagy törőtányéros akna. A Misznay-Schardin effektus alapján működik. Misznay magyar, Schardin német tudós volt. Próbáltam magyar nyelvű oldalt keresni, ahol erről írnak, de az egyetlen releváns oldal az index fórumának egyik topicja, ahol egy katona írja, hogy ő is amerikában hallotta ezt először. Ott mindenki tudja, hogy ki volt Misznay és mit köszönhetnek neki...

Én is kerestem egy kicsit és mindjárt egy magyar blogra akadtam, ami egy angol cikket hivatkozik:

Dr. Hubert Schardin was definitely not a Nazi. Nevertheless, he stood stiffly at attention in full Luftwaffe dress uniform at Gestapo headquarters in Budapest, Hungary. It was the spring of 1944 and Schardin, a brilliant German explosives physicist, needed assistance. Under direct orders from Adolf Hitler to develop new superweapons, he needed the Gestapo's help to locate a famous but reclusive Hungarian colonel named Misznay who could provide detailed information regarding the complex physics involved in shaped charge explosives.

Colonel Misznay was, by all historical indicators, so elusive that today we are even uncertain what his real first name was. In all probability, Misznay was either a double or perhaps even a triple agent. After World War II, he dropped out of sight in the Eastern Bloc. Yet his last name lives on as a result of a special explosive phenomenon he identified, called the Misznay-Schardin effect -- a phenomenon that recognizes that fragments can be thrown from the face of an explosive charge in a predictable pattern, much like a projectile from a rifle barrel.

Az eredeti cikk ez lehetett, de valamiért egy japán oldalon van és az angol szöveg, csak néha bukkan elő. Misztikus, ahogy Pinki mondaná.

Más források egyszerűen elnácizzák mind a kettőt, abból kiindulva gondolom, hogy mint fent is láttuk Schardin a Luftwaffe tagja volt (bár a szövegben csak az áll, annak egyenruháját viselte).

Majd keresek valakit a magyar hadtörténészek között, hátha ott hallottak Misznayról. Egyre érdekesebb.

Nincsenek megjegyzések: