kedd, július 17, 2007

ANA és Göncz Kinga

Egy pár napra elmentem nyaralni úgyhogy most csak feldobok néhány dolgot, amiről lemaradtam a múlt héten.

A hét hülyesége: a Mettalica gitárosát, feltartóztatták a reptéren, mert szakálla gyanús terroristákra emlékeztették a biztonságiakat.

Most szóltak, hogy terrorcselekmányt kíséreltek meg állítólag Güncz Kinga ellen, amíg Afganisztánban volt, majd ha jól értem utána cáfolták? Az Index szerintem kellő igénytelenséggel írta meg a hírt, mert egyáltalán nem derül ki belőle semmi, teljesen konfúzus az egész. Hogy akarhatták felrobbantai, ha nem is autóval ment, hanem helikopterrel?

Odze György kümös sajtószószóvivő biztos nem maga találta ki a hírt, és ha valaki mondta neki az csak katona lehetett valaki kintről. Ismerve a magyar államigazgatás titkolózási képességét nem is tartom valószínűnek, hogy ez Afganisztánban ki tudott volna szivárogni?

Az FN szerint az ISAF-től jött a riasztás, de miért adtak ennek hírt, ha nem is szárazföldön tette meg az utat a küldöttség?

Mindkét hírben benne van, hogy: a célzott merényletkísérletet titkosszolgálati eszközökkel sikerült megakadályozni. huhu, nagyon izgalmas lehetett ez is, amint magyar és külföldi ügynökök megakadályozták a semmit. Vagy talán az volt a titkosszolgálatok feladata, hogy elhitessék a helyi ellenállókkal, hogy szárazföldön megy a delegáció, s ennek eredményeként, az ellenállók megpróbálták, de mégse a merényletkísérletet? Vagy úgy vágtak vissza a felültetésre, hogy kiszivárogtatták gonosz tervüket, majd mégse csináltak semmit.

Zavaros az egész.

Nézzünk komolyabb híreket. Két tanulmány is megjelent az afgán ellenállásról. Az egyik a jelenség irakizációjának kérdését vizsgálja. A cikk főleg az öngyilkos merényletek növekedésével, a média kampánnyal és a explosively formed projectile (EFP, magyarul?) robbantásokkal igyekszik bizonyítani, hogy az irakizáció létezik. Az EFP-ről vannak képek is ha valakit érdekel.

A másik az afgán hadseregről szól 35 oldalon, sok hivatkozással. A megközelítés elég gyakorlatias, rengeted forrás van benne külföldi liason teamek mentoraival, és ami igazán értékessé teszi az anyagot, az a számtalan negatívum és épp ezért hihető pozitívum felsorolása. Az ANA-n legalább érződik, hogy tart valamerre.

Találtam valami hivatalos oldalt az EU afgán rendőr missziójáról. Nincs sok hír rajta, de idővel talán ez is változni fog.

Említettem, hogy volt Rómában egy nagy nemzetközi konferencia a afgán jogrendszer jövőjéről. A weboldalról rengeted anyag letölthető, ha valaki pont ebben szeretne elmélyedni. Rendőrség, ügyészség, bíróságok, nők helyzete, midennel foglalkoznak az egyes tematikus anyagok. Számos kapcsolódó törvény angol és dári verzióját is feltették a figyelmes szerkesztők.

És végül egy utolsó weboldal, azoknak (ha egyáltalán van ilyen), akiket további afgán jogi dokumentumok érdekelnek. Ez a site nem-hivatalos fordításokat készít rendeletekről, törvényekről stb. Sok sikert

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv!

Az EFP magyarul ütőtányéros vagy törőtányéros akna. A Misznay-Schardin effektus alapján működik.
Misznay magyar, Schardin német tudós volt. Próbáltam magyar nyelvű oldalt keresni, ahol erről írnak, de az egyetlen releváns oldal az index fórumának egyik topicja, ahol egy katona írja, hogy ő is amerikában hallotta ezt először. Ott mindenki tudja, hogy ki volt Misznay és mit köszönhetnek neki...