szombat, július 21, 2007

Iráni emberekről és gazdaságról

Az Economist mostani számában van egy Irán melléklet. Mint lenni szokott az anyag most is nagyon alapos és ki is derül miért. Az anyag végén ott van az olvasott források jegyzéke és ezek mind akadémiai, komoly anyagok. Ezeken bárki elindulhat, aki okosodni akar Iránról.

Összesen kilenc írás készült, mind különböző témákról. Én csak azokat említem hosszabban, amelyekről ritkán hallunk a hírekben. Így az iráni-amerikai kapcsolatok aktualitásai, egy interjú, a egy megelőző amerikai támadás boncolgatása most épp csak említésre kerül.

A The revolution strikes back c. elsősorban mint publicisztika kiváló. Arról, hogy hogyan beszél el egymás mellett az amerikai és iráni vezetés.

A Khomeini's Children arról a generációról szól, amely most válik fiatallá és akiket egyre kevéssé érdekel a forradalmi ideológia és fanatizmus. A lakosság 1979 óta megduplázódott, egyharmada 30 év alatti, 25 és 29 év között a munkanélküliség 50 százalékos. Felmérések szerint - részben emiatt is - az emberek többségének nem a nyugattal való konfliktus, hanem az anyagi jólét, a gazdaság helyzete a legfontosabb.

A The verdict of Qom talán a legjobb írás. Az a kutatói körökben jól ismert kép köszön vissza, miszerint Qom-ban, a síita iszlám iráni teológiai központjában a vélemények iszonyatos sokszínűségét találni a síita iszlámról, az egyház politikai szerepvállásáról, ill. hogy a mollák között is sokan vannak akik ellenzik a jelenlwgi politikai rendszert. Arra is kitér, hogy hatalmas kutatóközpotnok működnek itt és mindenkinek van internet elérése. A cikk persze sokkal jobb annál, ahogy én ezt összefoglalom.


A másik nagyon értékes cikk az iráni gazdaságról szól. Hogyan lehet, hogy a világ második legnagyobb olajtartalékaival rendelkező ország gazdasága a példátlanul magas nyersanyag árak mellett is súlyos válságban van? A gazdasági növekedés évente 5 százalék, ami simán elvisz az infláció, a munkanélküliség. Ez hivatalos források szerint 10, nem hivatalos források szerint 20 százalék körül van (olvastam már magasabbról is). A közvetlen külföldi befektetés gyakorlatilag minimális. Az export bevételek 80 százaléka olajeladásból van, miközben az ország a forradalom (1979) előtti termelés 2/3-át képes csak teljesíteni (lásd külföldi befektetések hiánya). A büdzsé 25 százalékát költik alap élelmiszerek és termékek ártámogatatására, és mikor megemelték 25 százalékkal egy hónapja a benzin árát, még mindíg csak 20 forint körül volt egy liter ára (s ezzel a legolcsóbb a világon). Emiatt évente 10 százalékkal nő a fogyasztás és 40 százalék a benzin import aránya.

Az új kormány alatt óvatos privatizáció kezdődött, ám az állam továbbra 25 százalékos tulajdont a fog megtartani a vállalatokban. Az állami alapítáványok, a bonyádok óriási ipari konglomerátumok, amelyk közvetlenül a politikai elit ellenőrzése alatt állnak és adómentesek.

A bajokhoz a rossz menedzsment is hozzájárul, mint ez az állami vállalatoknál szokás. Ezt nem kell hosszan magyarázni, talán még sokaknak vannak emlékei az előző rendszerből Magyarországon. Ahmadinedzsád még tudott ezen rontani, amikor a gazdasági irányításért felelős néhány technokratát is kirúgta, helyükre idelológiailag megbízható neokonzervatívokat ültetve.

Mindezek ellenére a cikk szerint a nyugat (USA) által felvetett gazdasági szankciók hatástalanok lennének, mert a gazdaság viszonylag zárt és az iráni hagyományokból adódóan (sokan és sokszor akarta a nyugat irányítani, beleszólni a büszek nemzet életébe), csak erősíteni a szembenállást. Irak példája azt is mutatja, hogy a hatalomnak nem lesz rosszabb, viszont a lakosság súlyosan megszenvedi. Talán ha drasztikusan csökkenne az olaj ára, vagy az olajexportot lehetne szankciók alá vetni. (ez nem működött Iraknál és nem is tudom megoldható lenne-e az iráni olaj eltünése a piacról).

Van még egy cikk a jelenlegi elitről, a neokonzervatívokról.

Zárás képpen még egy cikk egy másik, általában megbízható websiteról. Arról szól, hogy Írán támogatja az afgán ellenállókat, a tálibokat. Két példát hoz fel a cikk eleljén, ott kiakadtam és nem olvastam tovább.

Az egyik, hogy iráni beludzsokat fogtak el Afganisztánban. Nos ezek az emberek szunniták, szemben a síita perzsa/azeri elittel és Iránban is súlyos problémáik vannak a rezsimmel. A másik, hogy iráni feliratokat találtak robbanószereken. Irán 1979 és 2001 között több ezer tonna hadianyagot szállított Afganisztánba különböző szervezeteket támogatva. Csak annyi a kérdésem: violt gyártási évszám is azon a cuccon? Hülye egy cikk. Jó most látom, hátrébb ő is leírta ezeket. Akkor meg minek írtam róla.

Nincsenek megjegyzések: