csütörtök, június 07, 2007

Üldözött tálibok, brit parlamenti meghallgatás

Egyre másra találni jobbnál jobb anyagokat és híreket a déli helyzetről. Már korábban említettem, hogy felbukkant Dadullah utódjának neve testvére személyében. Most adott interjút az al-Jazeerának (Taliban: Bin Laden alive and well) és mint elmondta, bin Laden jól van, irányítja az embereit. Szóval az új parancsnok Manszúr Dadullah, ebben a fekete turbánban és szakállban azért hasonlít kicsit a tesójára.

A tesót csak most adták ki a rokonoknak, mert cserébe az államfő öt túsz szabadon bocsátást kérte Karzai orders Taleban body swap. Erre azért volt szükség, mert Karzait sok kritika érte, amikor a korábban elrabolt olasz tudósítóért cserébe tálibokat engedett szabadon, ímg az olasszal elrabolt afgán újságíró élete nem volt a tárgyalások tárgya. Kis végezték később Ajmal Nakshbandit a tálibok.

Szóval nyomás volt Karzai-on, hogy saját afgán állampolgáraiért is lépjen, mert amit az olasz miatt tett csak azt erősítette az emberekben, hogy a nyugat bábja, csak annak érdekeit tartja szem előtt.

Az olasz újságíróért cserébe Dadullah egyik tesóját is szabadon engedték, nem tudni ez pont Manszúr volt. Ha igen, elég kínos lenne.

Jason Burke szerint Osmani és Dadullah, valamint több középszíntű parancsok halála paranoiássá tette a tálib vezetést Hunt for 'traitors' splits Taliban. Mindkét vezető halála után végeztek ki kémeket. Teljes a bizonytalanság Quettában és a törzsi területeken Pakisztánban, és gyanú légköre a mozgalom felsővezetését is elérte. Az szembetűnő a cikkben, hogy mindíg NATO, afgán ÉS PAKISZTÁNI együttműködést említ a szerző.
Up to a dozen middle-ranking commanders have died in airstrikes or other operations by Afghan, Nato or Pakistani forces based on precise details of their movements received from informers.
The successes may be the result of the more sophisticated strategy now employed by coalition, Afghan and Pakistani forces, say observers.

Afgán biztonsági források szerint például Dadullah mollár már a paki határátlépéstől követték.

És május 31-én elfogtak a Talibán Panjwayi szektoráért felelős parancsnokát. Nem tűzharcban. Őt is feladta valaki: After gaining information on the whereabouts of Mullah Sher Mohammad, a Zharie-Panjwayi region Taliban commander, ANSF members quickly moved in and detained him at a compound in the village of Kanowzai. Afghan National Security Forces members detain Panjwayi region Taliban commander

Közben a britek és a NATO tevékenységéről van egy jó anyag, amit a brit parlament honvédelmi bizottságának meghallgatásának kvázi jegyzőkönyve 2006 márciusából. The UK Deployment to Afghanistan Informatív, ezt olvasva majd át kell javítanom a saját korábbi tanulmányomat is néhány helyen. Azaz azt már nem fogom, úgyhogy majd megpróbálom valahogy az újba beleilleszteni.

Gondoltam biztos van újabb verzió is (a meghallgatásból) és hosszas keresgélés után négy meghallgatás anyagát találtam fent a parlament weboldalán ezév februárja és májusa között. Ebből lesz majd gondolom az következő jelentés. UNCORRECTED TRANSCRIPT OF ORAL EVIDENCE To be published as HC 408-i ldalán ez a nyersanyag, ez lesz majd finomítva. De már ezt is feltették, jellemző, hogy milyen fogalmaik vannak a briteknek az információhoz való hozzáférésről. Kicsit előbbre tartanak.

Ez a brit Parlament honvédelmi bizottságának főoldalának dokumentomokra vonatkozó főoldala, itt megtalálható a többi Afganisztánnal és nem Afganisztánnal kapcsolatos meghallgatás uncorrected, corrected és published anyaga.
Reports
Oral and Written Evidence
Uncorrected Oral Evidence
Memoranda
Ebből is látszik, hogy dolgozik és mit dolgozik a bizottság.

Csak egy dolgot emelek ki a hivatkozott UNCORRECTED TRANSCRIPTből: There were, as I recollect it, about 100 American soldiers in Helmand province who were in a PRT, if my memory serves me correctly, in Lashkar Gah.

Ez volt a szituáció általában délen 2006 nyaráig. Csoda, hogy megerősödött a Talibán? Valóban Talibán offenzváról volt szó tavaly nyáron, vagy csak arról, hogy egyedül Helmandban 100 katona helyett 3000 kezdte el zavarni az állóvízet. Persze, hogy bárhova mentek tálibokba ütköztek, akik nem vártak soká és egyből lőni kezdtek.

Ez a számláló kicsit bizonytalanul számlálja a napi látogatókat. Már napok óta 3959-en áll. Megelőlegezem magamnak, hogy túl vagyok a négyezredik látogatáson.

Nincsenek megjegyzések: