szerda, június 06, 2007

USAID, CIDA

Megtaláltam a USAID afganisztáni weboldalát. Vannak havi jelentések, egyenlőre az utolsó az áprilisi. Pont benne van egy baglani hír. A PRT említve van benne, de nem derül ki, hogy magyar az egység:
SCHOOL DESKS REACH REMOTE AREAS OF BAGHLAN

In Baghlan, Northern Afghanistan the Department of Education and the Provincial Council recently accompanied USAID to deliver 190 desks to USAID funded schools. Representatives of the Department of Education and the elected provincial council representatives met with the schools’ headmasters and other local elders. This occasion gave the high level officials an opportunity to travel to remote districts and stop at other local communities and the district governor’s compound. The Field Program Officer at the Baghlan PRT plans to expand this relationship with other government officials as additional projects begin implementation in remote districts.

Kicsit belenéztem az weboldalba. Nincs valami jól karbantartva. Baglanról az utolsó hír 2004-es, de oda nincs befűzve a mostani hír. Van egy hírlevelük, de az csak a főoldalról érhető el. Máshol zsákutca volt. Ami még a leghasználhatóbbnak tűnik az egy menüpont a főoldalról Selected USAID reports. Ez átvisz egy másik oldalra, de ott hasznosnak tűnő szakértői anyagok vannak fent. (nem tudom kivenni a dőltbetűből ezt a részt)


Bírálat érte a az kanadai fejlesztési ügynökséget, a CIDA-t. A Senlis Council új anyagában Charting a New Course to Complete the Mission címmel, azzal bírálja Kanadát, hogy a fejlesztésekre fordított összegek arányatalanul kicsit a katonai ráfordításokhoz képest. Az ország 139 millió dollár költ évente, s 1/10-e a katonai ráfordításoknak. Ráadásul a fejlesztések nagy részét is ineffektívnek tartják a szerzők.

A fejlesztésekért felelős miniszter persze védelmébe vette a CIDA-t. Igazából a bírálat egyik eleme, hogy éheznek délen a gyerekek és rossz állapotban van Kandahárban a kórház. Nem tudom ez komoly-e, de humantárius segély nyújtás az nem a CIDA feladata, hanem a UNAMA-é, az ENSZ helyi missziójáé, illetve az ENSZ valamelyik helyben müködő szakosított szervezetéé. Mondjuk a WFP-é. A segélyezés nem fejlesztés, így nem feltétlenül a CIDA dolga. Lehet csak a Senlis példája rossz, de nem ez az első eset, hogy hülyeségnek tűnő dolgokat állítanak.

Az egyik jelentésükben azt állították, hogy a Talibán dél- és Kelet-Afganisztán minden tartományát ellenőrzik és ehhez térképet is mellékeltek, ami egyértelmű frontvonalat húzott az országban tálib mentes és tálib ellenőrzött terültetek között. Micsoda hülyeség.


Nincsenek megjegyzések: