hétfő, június 11, 2007

Dadullah és Dosztum

Nem tudom mi jöhet még. Itt egy újabb cikk. A szerző szerint az egész akció az SBS (special boat service, az SAS testvér akármilye) műve volt. A dolog onnan indult, mikor a tálibok elrabolták az olasz újságírót, akiért cserébe a Karzai kormány öt tálib parancsnokot engedett el. Köztük Dadullah tesóját (gondolom az egyiket, mert biztos több van neki), Shah Manszúr mollát. Ez a név hasonlít is meg nem is, ahhoz a névhez, amivel a halott Dadullah egyik tesóját jelölték később, aki az új parancsnok lett. Tudtok követni? Az újságíró szerint a két Manszúr ugyanaz, azaz akit akkor szabadon engedtek, az most a tálib vezető délen. De ezt a cikkek 99 százaléka nem kötötte össze. Ennyit az újságírókról.

Visszatérve az öt tálibhoz, a SBS figyelni kezdte őket, vagy inkább a telefonjaikat. Quettába mentek, a tesó felvette a kapcsolatot a báttyával. Akkor már azt figyelték. Az meg mikor átjött Afganisztánba, jött a baj. Az SBS szerencséjére a amerikaiak nem értek rá a támadásra, így mehettük maguk. A többi a cikkben. SBS behind Taliban leader’s death

Javítanom kell magamat, mert múltkor Dzsuma Kán Hamdardról azt feltételeztem, hogy Dzsumbis-i Milli tag volt. Holott valójában Hekmatyar Hizb-i Iszlami volt. Na mindegy. A lényeg egy jó cikk az Asia Timesban. Bad blood spreads to Afghanistan's north.
A cikk egész visszafogott és ez hitelt ad neki. Dosztum problémázásáról egy érdekes adalékkal szolgál: Meanwhile, Hamdard seized the opportunity and rubbed Dostum's nose in the dust. In March last year, he "recovered" in Shibirghan the largest cache of arms ever found in Afghanistan. The cache belonging to Dostum's forces included one bunker of detonators, two bunkers containing a total of 80 tonnes of Russian TNT, and one bunker with 15,000 anti-personnel and 10,000 anti-tank mines.

Jézusom, ez tényleg rekordnak tűnik.

A másik új info, hogy a május végi kunduzi öngyilkos merénylet az első volt a németek ellen mióta városban vannak. És ez megdöbbenést váltott ki ott és otthon is. És bennem is. Nem tudtam, hogy idáig ennyire szerncsések voltak. Ráadásul minden valószínűség szerint tálib volt az elkövető, aki errefelé tényleg ritka (lásd pl az öngyilkos robbantások számát 2001 óta)

Nincsenek megjegyzések: