vasárnap, szeptember 13, 2015

Menekültek között a terroristák?

Nem sok újat akarok most mondani ebben a témában. Ahogy pár helyütt nyilatkoztam már (talán le is írtam?), a lehetőség elvileg adott, nem zárható ki.

De akkor miért nem hiszem, hogy az Iszlám Állam terroristái a menekültek közé vegyülve próbálnának Európába jönni azzal a céllal (ez nagyon fontos kitétel), hogy terrorcselekményt kövessenek el. Megállok egy pillanatra, milyen céllal jöhetnének még, kérdezheti bárki? Jöhetnek, mert kiakarják pihenni magukat, látni akarják a családjukat, haldoklik valamelyik rokon. Jöhetnek, mert forró lett a lábuk alatt a talaj Szíriában, és egy picit jó lenne, ha nem lennének szem előtt. Mindkét esetben aztán visszamennénk majd. Jöhetnek azért is mert elegük van, hihetetlen, de nem mindenki hard core dzsihadista, vannak akik kikészülnek a lefejezős videoktól, az ideológiai vonalasságtól, vagy egyszerűen csak a háborútól. Nem képzett katonákról van szó (azok is kikészülnek btw ha nincsenek rendszeresen és rendesen pihentetve) de vannak olyanok is, akik a hitüket nem veszítik el, csak összevesznek a kinti parancsnokaikkal és hazamennek, mert nem egyezik az eszme és a gyakorlat számukra. Minden rendes forradalomban látunk ilyeneket.

Nyilván a magyarországi (és nyugati országokban) vita le van egyszerűsítve arra az opcióra, hogy támadni jönnének-e. Most hogy, már hónapok óta hallgatom a többi magyar szakértőt, azt mondhatom alapvetően két "iskola" kristályosodott ki (képzavar?) ebben a tekintetben. Az egyik iskola azt mondta a veszély imminent, a menekültek közé vegyülés komoly és reális veszély, ezt képviseli Nógrádi György, Georg Spöttle, Földi László a hírszerzés volt műveleti parancsnoka (ezt csak azért írom, ide mert az ő személye talán nem annyira ismert). Abszolút nem dehonesztáló jelleggel, de mindhármukban közös, hogy karrierjük során - nem tudom mi a jó szó - de az "állami szervezetekben" dolgoztak kommandósként, hírszerzőként (Nógrádi György ezt cáfolta).

Mit akarok ezzel mondani? Azt, hogy akik a katonák, rendőrök, hírszerzők, elhárítók stb. 30-40 éven keresztül, azok óhatatlanul a világot fenyegetéseken keresztül látják, értelmezik. Ez teljesen természetes, mert a külvilág számára nagyrészt láthatatlanul dolgoznak, a munkájukat pedig újabb és újabb "problémák", "ügyek" "esetek" megoldása jellemzi. Az államszervezet működési logikája olyan, hogy mindenre fell kell készüln, amire csak egy kicsi esély is van, hiszen a miniszter, az állam sose mondhatja azt, hogy ááá, ez nem valószínű, nem kell aggódni. Aminek egy kicsi valószínűsége is van, a potenciális veszély, szerintem ez az állam logikája. Ráadásul ez a rendőr, katona, hírszerző, elhárító világ egy zárt környezet, ami erősíti a belső csoporttudatot, az egymás és az állam iránti lojalitást (itt most Államot kellene talán írjak, nagy Á-val, esetleg Hazát, amely a kormányok felett áll) és zártságánál és hierarchizált jellegénél fogva tele van félinformációkkal, pletykákkal, sejtésekkel és sejtetésekkel.

Kicsit messzire kalandoztam, azt akartam csak mondani, hogy aki ilyen háttérrel jön, az nagy valószínűséggel veszélyt lát mindenhol. Elfogadom, hogy ilyenek, Nógrádi Gyuri bácsival és Georg Spöttlével ismerjük is egymást (természetesen, hiszen ugyanazokon a helyeken szoktunk fellépni). Normális, baráti viszonyban vagyunk, eddig sem értettünk mindenben egyet, ezután sem fogunk (de persze más dolgokban meg egyetértünk).

Mi van a másik iskolával. Én és még pár másik kutató/elemző azon a véleményen van, hogy a számos érv szól az ellen, hogy az Iszlám Állam, vagy akár a szíriai al-Káida a menekültek közé vegyülve küldene terroristákat Európába. Most csak a saját nevemben nyilatkozok, és azt elmondtam itt, nem ismételném meg (Magyar Nemzet Online: Terroristák is lehetnek a menekültjeink között?:
 
Több érv szól ellene

A téma kapcsán portálunk felkereste Wagner Péter biztonságpolitikai szakértőt, aki elmondta: az elvi veszélye megvan annak, hogy az IÁ csónakokon küldjön terroristákat Európába, azonban több érv is szól ez ellen. A terrorszervezetben ugyanis rengeteg olyan ember harcol, aki európai útlevéllel rendelkezik. Nekik semmiféle gondot nem jelent a hazatérés Európába, így szervezési szempontból sokkal könnyebb lenne őket mozgósítani az európai célpontok ellen.

Másrészt az IÁ nem elsősorban Európát célozza meg, ez inkább az al-Kaidára jellemző, amely mindig a nyugati célpontok támadásában volt érdekelt. Ezzel szemben az IÁ inkább a saját államának kiépítésén dolgozik, az erőforrásait ennek rendeli alá. Így az öngyilkos merénylőket inkább Ramadiban, Aleppóban és Damaszkuszban vetik be.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy ha politikusoktól hallunk ilyen figyelmeztetéseket – legyen szó akár túlzó aggályokról –, akkor ezeket érdemes fenntartásokkal kezelnünk. A nemzetközileg elismert líbiai kormány ugyanis most azon dolgozik, hogy támogatást szerezzen a nyugattól. Ezért abban reménykednek, hogy ha veszélyérzetet tudnak kelteni ezekben az országokban, akkor azok segíteni fogják az országot.

Nem túl hatékony módszer

Wagner Péter kiemelte, hogy a menekültek közé becsempészett terroristák tézise azért is problémás, mert menekültnek lenni életveszélyes, de legalábbis kockázatos vállalkozás, hiszen sokan belefulladnak a tengerbe az út során. Emellett nem elegendő elindítani egy öngyilkos terroristát, mert egyáltalán nem biztos, hogy az egy hónap múlva is véghez akarja vinni a cselekedetét: ezeket a harcosokat ugyanis motiválni kell.

Ha viszont magukra hagyják őket, hogy hetekig egy csónakban tengődjenek, akkor könnyen letehetnek a céljukról. Így a Földközi-tengeren keresztül történő utaztatás a legkevésbé hatékony módszer a terroristák szállítására, akiket ráadásul még le is kapcsolhatnak a zöldhatáron. és ugyanakkor ha én az Iszlám Állam külföldi/európai műveletekért felelős vezetője lennék, talánék hatékonyabb módjait 

(ez az interjú anno egy líbiai hír kapcsán készült, de Szíria/Irak kapcsán is megáll, maximum ez az útvonal biztonságosabb)

Nem azért írom ezt a blogposztot, hogy ezeket leírjam megint, hanem mert találtam egy nyúlfarknyi nyilatkozatot az egyik dán napilapban, ami megerősít abban, amit fentebb leírtam a két "iskola". A Jylland Posten vezető dán napilap tegnap megszólaltatta a dán titkosszolgálatot, a PET-t (10. oldal), amely azt mondta, hogy igen, a veszély fenn áll, hogy ha nem ellenőrzik a határt, akkor nem tudják ki jönnek, de természetesen figyelnek arra, hogy a menekültek között lehetnek olyanok, akik szimpatizálnak, fogékonyak az szélsőségesek propagandájára (azaz már ők sem mondják, hogy köztük vannak). (Szemben a magyar gyakorlattal Dániában a polgári szolgálat a PET vezetői sokat - felelős minden országhatáron belüli tevékenységért legyen az hírszerzés vagy elhárítás, civil vagy katonai, ezzel szemben a katonai szolgálat, a FE felelős minden külföldi hírszerző és elhárító tevékenységért). Magyar szemnek talán furcsa, de a PET vezetői sokat és gyakran nyilatkoznak és relative informatívak. Érdemes megnézni a weboldalukat, mennyi info van rajta, még az angol verzióban is.

Az érdekes, és amiért neki fogtam a posztnak, mert a cikk másik részében (11. o.), megszólal a   Frank Jensen a PET volt műveleti igazgatója (2012-ig töltötte be ezt a pozíciót), mondhatnám Földi László dán megfelelője volt. Megnyugtató számomra - talán önmagam megerősítésére írom ezt a posztot - hogy érvként ő is azt hozza fel, hogy a terroristáknak sokkal egyszerűbb módjuk is lenne beutazni az EU-ba, mint a veszélyes, drága, heteken, hónapokon át tartó menekült útvonal. Örülök, hogy máshol is él ez a két iskola, nem csak mi hazai "civilek" (kutatók) vagyunk eltévedve.

Jelenleg olyan 15-20000 külföldi harcol az Iszlám Állam soraiban, és emlékeim szerint olyan 3000-5000 teszik az európai önkéntesek számát. Az pont 3000-5000 eu-s útlevél. És még azokról szó sincs, akik csak segíteni mennek és esetleg odaadják, vagy elveszik tőlük az útlevelet a keményebb arcok.

A terroristák ugyanis nem kaphatnak kedvezményt, vagy ingyenes utat, mert konspirálódnának az út során, talán ez egyértelmű. Kifizetnél két háromszor annyit egy bizonytalan kimenetű útra,  mintha repjeggyel, akár egy hittárstól kölcsönvett, manipulált útlevéllel hazarepülni?

Persze az kölcsönadott útlevéllel utazók, vagy saját önkéntesek a hazatérése 100 százalékos biztonságú, nem kínál teljes anonimitást, mert az EU vagy Törokország fenntart egy kb. 18.000 nevet tartalmazó listát azokról, akikről feltételezik, hogy Szíriába akarnak menni, vagy ott vannak és figyelik a nevüket a törökországi reptereken. (ezt nem tudom lehivatkozni, de már kétszer olvastam, különböző helyeken. Sem a pontos számban, sem a intézményben nem vagyok biztos, amelyik gondozza a listát, de a lényeg, hogy a hatóságok sem tétlenek), de csak azok ellen tudnak fellépni, akik bizonyíthatóan tettek valamit.

Földi László gondolatmenete az volt az ATV-ben (egyszer láttam hosszan nyilatkozni Kálmán Olgánál), hogy a menekültek között beszivárgott terroristák végül majd a mecsetekben és környékükön felbukkanva kezdik meg a toborzást, akció előkészítést. Ez a gondolatmenet reális, csak az a baj vele, hogy a mecseteket és környékét már mindenhol figyelik, ott vannak a mikrofonok, , mennek a kamerák és az arcfelismerő szoftverek, kettősügynökök, informátorok (nyilván nem tudom, csak feltételezem, de elég sok érv szól mellette). Végül tehát mindkét potenciális "célszemély" nagy valószínűséggel ugyanott fog felbukkanni. Tehát ha választhat az Iszlám Állam, hogy beküld útlevéllel egy terroristát 500 euróért, és az oda is ér fél nap alatt repülővel vagy egy másikat 1 hónap alatt 2000 euróért, majd mindkettő ugyanannál a mecsetnél kezd el szaglászni Brüsszelben, akkor te melyiket választanád?

Nem tudom meddig nő még a menekültek száma, lesznek fél millióan, egy millióan egy két év múlva? A nagy számok törvénye szerint bejöhetnek, átcsúszhatnak köztük olyan terroristák, akik azért jönnek, hogy robbantsanak. Mivel egy állam erőforrásai mindig korlátozottak, ezeket oda kell csoportosítani, ahol a legnagyobb hatékonysággal kecsegtetnek, és ezek nem a idővel talán nyilvántartásba vett tömegek lesznek elsősorban. A téma hangulati értéke sokkal nagyobb, lehet félni, főleg a nagyrészt csak a magyar online külpolitikai újságírásra hagyatkozó egyszeri magyar olvasónak aki amúgy is mindenen parázik a körülötte levő világtól, mert nyelvtudás hinyában elszigetelve érzi magát (el is van szigetelve). Ezt a vitát nem lehet eldönteni, nem egy eldöntendő kérdés, csak ezt nehezen tudjuk elfogadni. De mindegy, a lényeg, hogy parázni nem kell, lesznek itt nagyobb gondok. 

7 megjegyzés:

Lastres írta...

Jó cikk, csak arra a kérdésre, hogy miért is küldenék a drágább és hosszabb úton az útleveles embereket, ott a válasz is: mert 18.000 embert figyelnek valószínűleg a nyugati szolgálatok, tehát esélyes, hogy ha repülőn megy, akkor felismerik, és el kezdik követni. Illegális menekültként tud észrevétlenül bejutni.

csocso írta...

Engem meggyőzött az érvelés. Viszont teljesen mindegy, hogy a menekültekkel szivárognak be vagy a hittársuk útlevelével jönnek látszólag legálisan, ha egyszer itt vannak. Inkább az lenne a kérdésem a blog írójához, hogy mit akarnak? (ha lehet általánosítani) És hogy lehetne megelőzni a terrorcselekményeket?

wape írta...

Kedves Csocso,

Amíg erőm lesz ezt valahol kifejteni, addig olvassa el ezt az anyagot. A norvég szerző a téma egyik vezető szakértője, én is idézni fogom. Ha nem megy az angol, jelezze, az inspirálni fog, hogy mielőbb megírjam ezt is:
http://www.terrorismanalysts.com/pt/index.php/pot/article/view/440/html

üdv
wp

Névtelen írta...

A tisztelt cikkíró nem azzal foglalkozik ami a fő probléma. Ugyanis egy öngyilkos merénylő csak addig veszélyes amíg él. Ezzel szemben valamennyi muszlim az ellenségünk , még az úton született csecsemő is. Őket nem lehet letéríteni Mohamed próféta útjáról , hogy az igaz hitet tűzzel-vassal terjeszteni kell ,amíg csak élnek . Azt a magyar polgármestert is dzsihádistának tartom , aki a faluja határában óriásplakátra íratta a "Hiszekegyet" . Ó fontosnak tartja hitének megvallását és hirdetését , míg a muszlimok kötelességnek tartják fegyverrel is harcolni hitük terjesztéséért . Ha a mostani csecsemők Münchenben felnónek , dzsihádista terrorista lesz mindegyik ,vagy a társaik ölik meg őket is , a hitetlenekkel együtt !!!!

wape írta...

Kedves Lipcsei János, ha Ön szerint az a perobléma, javaslom, hogy foglalkozzon vele, kutasson, olvasson utána és szép kerek gondolatokban fejtse ki. Azt sajnálattal meg kell előlegezzem, hogy szerintem netto hülyeség amit ír, hogy mindenki hivő muszlim lenne. Csak azt tudom tanácsolni, hogy ha még nem tette, merüljön el a teheráni, isztambuli vagy kairói éjszakában, és akkor talán jobb belátásra tér. (igen, egy kicsit zavar, hogy ide téved ismeretlenül és máris megmondja, hogy mivel kellene foglalkoznom)
üdv
wp

Unknown írta...

"Tehát ha választhat az Iszlám Állam, hogy beküld útlevéllel egy terroristát 500 euróért, és az oda is ér fél nap alatt repülővel vagy egy másikat 1 hónap alatt 2000 euróért, majd mindkettő ugyanannál a mecsetnél kezd el szaglászni Brüsszelben, akkor te melyiket választanád?"

Nos, azért ehhez a gondolatmenethez lenne egy-két megjegzésem, hogy miért is sántit...

Hogy miért nem az 500 EUR-os repülőjegyes beutaztatást választja az ISIS? Talán azért, mert az ISIS nem egy független állam, nem jogosult útlevél kiadására, így az embereinek baromi nehéz útlevél nélkül, repülővel bejutnia valahová. Ha tehát az ISIS saját - más országok által elfogadott útlevelet, vagy más okmányt - nem ad ki, akkor mivel utazzanak hát nyiltan és legálisan az ISIS harcosok, kedves Péter?

Mert ugye 1. meg kell venni a repülőjegyet; 2. oda be is kell chekkolni, ami azért már egyfajta biztonsági ellenőrzés még egy olyan országban is mint Szíria, Jordánia, Törökország. A légitársaságok chekinesei ugyanis még jobban is nézik az útlevelek eredetiségét ezeken a helyeken, mint az adott ország határőrei, ugyanis a légitársasáoknak 5.000 EUR/fő bírságot kell fizetnie minden hamis/hamisított útlevéllel behozott személy után. 3. ott van még ugye egy útlevél ellenőrzés az induló és az érkező állomáson. Ha az induló helyen nem is, de abban biztos lehet, hogy az érkezési repülőtéren profik végzik ezeknek az okmányoknak az ellenőrzését. Tehát a "konyhai", de még a nyomdai hamis és hamisított okmányok is elvéreznek egyetlen perc alatt a repeteres ellenőrzéseknél. Hidje el, jelenleg minimális azoknak a nagyon profi hamis okmányoknak a száma, amelyek átmennek egy ilyen ellenőrzésen. Persze nem kizárható ez a megoldás sem, mint ahogyan biztosan juttattak már be ilyen módon embereket korábban, de a nagy tömeget képező "katonák" bejuttatása ilyen módon elképzelhetetlen. Lopott EU-s, vagy a kint harcoló hobbi-katonák EU-s útlevele? Ezeket hozzá kell igazítani az új felhasználóhoz, az pedig megint sok nyommal, túl sok felismerési lehetőséggel jár.

Aztán arról se feledkezzünk már el, hogy a határellenőrzéseknél regisztráció van, és arcfelismerő szoftveres kamerák (ha már volt olyan kedves, hogy megemlítette a mecsetek környékére telepített ilyen figyelő eszközöket), tehát a reptéren szintén ezzel a módszerrel is ellenőrzik az utasokat. A regisztráció, a kamerák által rögzített képek aztán évekig elérhetőek... Mint ISIS, ha én láthatatlanul akarnék bejuttani embereket az ellenségem hátországába, akkor biztos, hogy ezt az utat választanám? Nem esetleg azt, az utat - még ha ez 2.000 EUR-ba is kerül -, ahol "láthatatlanul", valós személyazonosítás nélkül, nagy tömegben elvegyülve tud bejutni az embere az ellenséges célországba? Szerintem az ISIS-nél ezekenek a "katonáknak" a bejuttatása nem pénz (500 EUR) és nem idő (1 nap) kérdése, hanem sokkal inkább a láthatlanságé... szellemek, láthatatlan szellemek, ezekre van szükségük az ISIS vezetőinek, nem stewardesekkel koketálló világutazókra...

De hát ezt Ön biztosan jobban is tudja mint én, kedves Péter, elvégre ön a biztonságpolitikai szakértő...

wape írta...

Kedves Attila,

A felvetése, hogy az IÁ nem állam és nem tud kiállítani útleveleket pontos, de nem is vetettem fel. Az IÁ-ban harcol kb 3000-4000 EU-s útlevéllel harcoló személy (Nem mindegyiket ismerik a hatóságok otthon). Ezeknek az útleveleknek manipulálása lehet az egyik "egyszerűbb" megoldás.

Hozzáteszem, mi van ha egy EU-ból érkezett embert küldenek vissza támadási céllal. Az otthoni hatóságok nem léphetnek fel ellene, ha nincs binonyítékuk, arra, hogy elkövetett büncselekményt (persze van ahol elég a terrorszervezethez való csatlakozás). Hazamegy, kicsit vár pihen, biztos megfigyelik, aztán egy félév, év múlva ...

A másik "egyszerűbb" megoldás Törökországban hamis útlevélhez jutni, akár törökhöz, schengeni vízummal. Évente több millió EU-s turista nyaral a kisázsiai tengerparton, Ön szerint gondot okoz a törö/albán/kurd szervezett bűnözésnek útlevelekhez jutni onnan vagy általában szerezni hamis útlevélbe schengeni vízumot? Lehet, hogy az útlevél ellenőrzés alapos a reptereken, de amikor azt látom, hogy terrorgyanuval csak EU-ban tartóztatnak le gyanusítottakat (azaz valahol fel tudtak szállni a gépre), vagy halott elkövetőkről derül ki utólag, hogy fél éve még Jemenben/Szíriában/Pakisztánban volt, akkor arra kell gondoljak, hogy ez a reptéri dolog kijátszható, és akik ki akarják játszani, ki is tudják.

De tegyük fel, hogy tévútonjárok ezzel a repülőléssel, mert szigorú a reptéren a check in Akkor már miért nem autóval mennek haza, vagy távolsági busszal (Isztambulból bárhova el lehet utni közvetlenül a schengeni határon belülre), vagy vonattal, és a szárazföldi átkelőkön a Balkánon a útlevél ellenőrzés nem igazán komoly, arcfelismerő szoftver sincs nemcsak a terroristák jutnának át, hanem minden más csempész cucc.

A terrorista szimpatizánsok ma is folyamatosan áramlanak ki be Szíriába, Törökországon keresztül. Nem ez jelentené a gondot, hanem az elkövetés.

A menekültek közé vegyüléssel az a fenntartásom, hogy úgy beszélünk róla, mintha valami nagy kaland lenne pár nap alatt, miközben az még egy edzett fiatalembert is kikészít idegileg. És az eddig megismert dzsihadista terroristák egyik sem az észkombájn, nagy önuralmú, penge terrorista "szellemekre", akiket a hollywoodi akciófilmekből (aka nindzsák, KBG alvóügynökö, balos terroristák a 70es évekből, stb) megismerhettünk.

Summa summarum, szerintem kisebb az esély, hogy onnan jönnének, és megnyugtató, hogy a titkosszolgálatok egy része (vagy azoknak valamilyen vezetői) is így gondolják :)