kedd, szeptember 15, 2015

Hadihajó látogatás Koppenhágában - USS Vicksburg (CG 69)

Életem egyik nagy élménye volt, mikor nyáron meglátogathattam két fogadás keretében három hadihajót Koppenhágában. Mindhárom hadihajó a Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) részét képezte, amelyek később a NATO Baltops 2015 haditengerészeti gyakorlatán vettek részt. Azokon helyszínen ott volt Zord Gábor és a Honvédelem.hu is, pazar képeket készítve.

Mielőtt azonban ezek a haditengerészeti egységek eljutottak volna a lengyel partokhoz, megálltak Koppenhágában. Előtte a Dynamic Mongoose gyakorlaton vettek rész Norvégia partjainál. A hadgyakorlaton az alábbiakat gyakorolták:
-          Anti-Submarine Warfare (ASW), including Submarine and Air cooperation at unit level,
-          ASW including Surface and Air cooperation at unit level up to Task Group level;
-          Anti-Surface Warfare (ASuW) for Submarines

Mit jelent ez magyara fordítva? A 11 ország hadihajói (10 NATO + egy partner ország) azt gyakorolták, hogy hogyan lehet közösen orosz tengeralattjárókat azonosítani, követni, elfogni ... Mivel egy is beszélgetésre lehetőség is volt a fogadások alkalmával, az is kiderült, hogy bizony az orosz tengeralattjárók is ott voltak a gyakorlat környékén és ők is élénken figyelték, hogy mit gyakorol a NATO. Ez tisztára olyan, mint a "Vadászat a Vörös Októberre", meg a hidegháború macska-egér harcai az Északi-tengen, vagy az Atlanti-óceánon.

A SNMG zászlóshajója a USS Vicksburg (CG 69) volt, egy Ticonderoga osztályú rakétás cirkáló, mindenféle feladatokra alkalmas fegyverrendszerekkel, ez volt az egyik hajó amin nem voltam (de remélem olvassák a budapest amerikai nagykövetségen ezt a posztot és most már tudják, hogy szeretném ha eljutattnának egy ilyen vagy bármilyen más vagy több amerikai hadihajóra :).

A hajóosztály lelke az AN/SPY-1 három dimenziós, többfunkciós, fázisrácsvezérelt antennájú lokátorral (bármit is jelentsen ez a fázisrács vezérelt dolog, jól hangzik). Mivel nem értek hozzá, nem is ecsetelem tovább a nagyszerűségét.

Az alábbi képeken csak egy dolog nem látszik - és így egy kicsit csalókák a képek - a MK-41 függőleges indítórendszer, amelybe a Wikipedia szerint nyolc fajta rakéta van betöltve (összesen 61 kilővő tubus van Ticonderoga osztály hajóin, nem számítva az első öt hajót. Ezekkel a rakétákkal képes elsősorban  hadihajó a fenti feladatokra, légvédelemre, tengeralattjáró ellen hadivselésre és felszíni célok leküzdésére (amit nem gyakoroltak, de amire elvileg szintén képes az a ballsiztikus rakéták elfogása is). 

Az első képen a hajóhíd és alatta a AN/SPY-1 lokátor egyik antennája. Négy van belőle, minden irányba néz egy, innen könnyű megismerni. Alul kikandikál a Mk-45 127 mm-es űrméretű könnyű automata ágyú, azt is a radarok irányítják
Itt egy közelibb kép róla, szép áramvonalas. Ez a régebbi típus (Mod 2), az újabb verziót az osztály későbbi hajóin onnan ismerni meg, hogy a toriny szögletesebb lett.
 
 Nem tudom milyen volt éppen a terrorveszély szintje Koppenhágában, de az óvintézkedések megvoltak.
Itt egy közelebbi kép is.
A hajó orrában mindkét oldalon is volt egy M2 Browning nehézgéppuska
 
Ez a hajóhíd egy részlete. Gondolom azok a zászlók ott olyanok, mint amit  katonák hordanak a díszegyenruhájukon, és az elismeréseket, az egyes hadműveletben, háborúkban való részvételt jelzik (akit érdekel, itt lehet böngészni a látott szalagok jelentését: Military awards of the United States Department of the Navy.

Ez itt egy 25 mm-es Mk 38 mod 2 Bushmaster  gépágyú, ami manuálisan és a hajóhídról is kezelhető. A kis gömb a tetején egy elektor-optikai felderítőeszköz, lézeres távmérővel, FLIR-rel, egyszóval mindennel ami a távírányítású működéshez kell. A internet azt írja, hogy ezeket azért szerelték utólag a cirkálükra, hogy legyen hatékony fegyver ha kis hajókkal, gumicsónakokkal támadnák tömegesen (swarming) egy egy hajót. Gyanítom, hogy a USS Cole elleni támadás után dönthettek erről, amikor Áden partjainál egy robbanószerrel megrakott motorcsónakkal robbantották meg az al-Káida egyik öngyilkos merénylője a rombolót. A két Bushmaster a helikopterhangár tetéjén van.
Még egy kép a két Bushmasterrel
Ez a híres Phalanx lokátorirányítású közel légvédelmi gépágyú a hajó közepén. A net két darabról ír hajónként, de én legalább négyre emlékszem. Ennek a fegyvernek a feladata a hajó felé tartó légi eszközöket (főleg rakéták) az utolsó pillanatban még megállítsa, mert a hatótávolsága kb 3 km maximum.
Még egy kép a Phalanxról
Ez itt a hajó tatja, háttérben a kikötő egyik vontatójával, ami majd elhúzza a mólótól a cirkálót. A második 127 mm-es ágyú előtt, igazán a hajó végében látható két négyes tubusban elhelyezett Harpoon hajók elleni rakéták.
Végül egy hosszanti kép a USS Vicksburgről, a neten vannak fent képek, hogy melyik antenna mire való (pl itt) Nagyon érdekes, kár hogy nem érdekel jobban ez a téma.
 Itt egy hosszantibb kép is a a cirkálóról

Az SNMG 2 többi hajóegysége a kanadai HMCS Fredericton (FFH 337), a török TCG Goksu (F 497), a német FGS Spessart (A 1442), és a holland HNLMS Tromp (F 803) volt. Jószerencsémnek és kezdeményező természetemnek köszönhetően a négy hajóból háromnak a fedélzetére rátehettem a lábam is. De mivel ez a poszt már így is hosszú róluk egy másik alkalommal lesz majd szó.
 

 

2 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

A hajó orrában lévő két M2-es inkább két M240-es lesz.

wape írta...

Átjavítom majd, köszi
wp