kedd, június 09, 2015

Missziós költségek - Erbil, KTCC

Ebben a a mai rövidhírben, ha jó vagyok hájogkovácsolásban, akkor a 17 milliárdos összeg az érdekes. Eredetileg arról volt szó, hogy max 20 milliárd forintba fog kerülni a misszió, ami azért ilyen magas, mert az indítás beszerzésekkel is jár. Aztán szó volt róla, hogy az USA-val tárgyalások folynak, hogy miben tudna minket a szövetségesünk segíteni.

Ha mégis 17 milliárdba kerül a misszió elindítása, akkor az azt jelenti, hogy - valószínűleg - a saját tábor felépítése, konténerek beszerzése, esetleg járművek bérlése/beszerzése is benne lesz költségekben. Nem biztos, talán.

A tervek szerint kedden szavaz az Országgyűlés az idei költségvetés módosításáról, így például az észak-iraki magyar katonai szerepvállalás fedezetének megteremtéséről is.

Az Egyesült Államok felkérésére a magyar Országgyűlés április 14-én hagyta jóvá a Magyar Honvédség részvételét az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban. A magyar katonák Erbilben egy kiképzőbázis védelmét látják majd el. A 116 fős magyar katonai kontingens első egysége május végén utazott ki Irakba, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium közleménye szerint a teljes kitelepülés várhatóan július végén fejeződik be.

A Parlamentben Hende Csaba honvédelmi miniszter a nemzetbiztonsági bizottság előtt képviselői kérdésre reagálva elmondta: az észak-iraki bevetés mintegy 17 milliárd forintos kiadást jelent majd.

"Az iraki misszió mintegy 150 fős létszáma várhatóan nyár végétől fog a helyszínen folyamatos kitelepüléssel szolgálatot teljesíteni" - fogalmazott Hende Csaba. 

Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség Vezérkari főnöke az InfoRádiónak adott interjúban korábban hangsúlyozta: a magyar katonák kizárólag védelmi feladatokat látnak majd el észak-Irakban.

"Egy közepesen veszélyeztetett területnek lehet nevezni ezt a térséget, ahol a katonáink szolgálatot látnak majd el. A jelenlegi feladatellátás tekintetében nehézfegyverzetet nem igényel ez a feladatellátás, tehát páncélozott harcjárművekre nincs szükség, feladataikat elsősorban most kézi fegyverekkel hivatottak ellátni" - mondta Benkő Tibor. 

Az Országgyűlés döntése értelmében az észak-iraki misszióban egy váltásban 150 magyar katona vehet részt: 116-an Erbilben állomásoznak majd, 34-en pedig Magyarországon lesznek tartalékban. Egy váltás várhatóan hat hónapot tölt Észak-Irakban. 

http://inforadio.hu/hir/kulfold/hir-732612

Nincsenek megjegyzések: