szerda, május 28, 2014

Kilátás Szíriára, a Golánra, és az ENSZ békefenntartókra Izraelből

A napokban kisebb körutazást tettem Izraelben és Palesztinában, a keresztény emlékek mellett most is leginkább az olyan dolgok érdekeltek, amin katonák, rendőrök, fegyverek (helyi kontextusban falak is) voltak. Az egyik uticél ennek megfelelően a Golán volt, hogy megnézzem végre magamnak a helyet. A hely stratégiai jelentőségéről minden könyv ír, de helyben látni ezt a valami más. Főleg akkor, amikor fel is lehet menni egyik másik magaslatra, amely remek kilátást, azaz belátást kínálnak a szíriai oldalra. Amit én láttam, az a Mt Bental volt.

Hogy magunk elé tudjuk képzelni a Mt. Bentalról elénk táruló látványt, megpróbáltam sorba rendezni valamennyire a képeket. A hegy tetején állva és Szíria felé nézve,  balra (kb 9 óránál) van  Libanon és Izrael északi csücske, a Mt. Hermon.

Ez az alábbi kép, kb 10 óránál van, egy kiterjedt lapos terület a Hermon-hegy és Kuneitra (Quneitra) város között. Mint a kép alján látszik ezt nevezik a Könnyek völgyének (Valley of Tears), mert itt voltak 1973-ban a legnagyobb tankcsaták. Itt csak a jószerencse és egy élelmes harckocsizó tiszt mentette meg az izraeliket a teljes összeomlástól. A szíriai támadás meglepetésként érte az izraelieket, a szír páncélosok olyan gyorsan és könnyen érték el elsődleges céljaikat, hogy valami csapdát sejtettek és megálltak. Ez, valamint a kevés első vonalas izraeli harckocsik hatékony harca adott időt a tartalékok megérkezéséhez. A Szíria-izraeli harckocsi ütközet itt történt az alábbi képen.
A völgy mellett kezdődik mindjárt Kuneitra a Golán fennsik "fővárosa". Már az 1967-es háború idején elfoglalták az izraeliek, 1973-ban is a harcok színhelye volt, ekkor semmisült meg a város. Az 1974-ben létrejött UNDOF ütközőzónájának a része, így egy újabb szellemváros jött létre. A három kép balról jobbra mutatja részleteiben a várost, kb 10 órától 12 óráig.





Az izraeli oldalt Kuneitrával összekötő régi út képezi az egyetlen kapcsolatot a két oldal között. Ha jól értem a híreket, a korábban (a szíriai polgárháború előtt) előfordult alkalmi csere, gazdasági, házassági kapcsolatokat itt bonyolították le. Azóta leginkább ha sebesülteket hozna át, talán akkor nyit ki. Az alábbi képen az UNDOF bázisa látható fehér tetőkkel, mellette húzódik egy fal. Pontos funkcióját nem értem, mert nem ezen a vonalon fut a 1974-es tázszüneti vonal (ezen a szakaszon a vonal a faltól délebbre fut), illetve Kuneitra város környékén nem látni. Attól még persze lehet ott is, például befut a városba vagy a város túloldalán húzódik. Az UNDOF térképe szerint, szerintem ez a fidzsi század által biztosított 27-es pont a térképen. Ha kilátópontomat összekötöm a 27-es ponttal, akkor ez van pont előttem 12 óránál. Az út mindjárt belefut a fenti képen a városba.

A ezen a képen szintén a UNDOF bázis látszik,de látszik felett a egy hatalmas szíriai zászló. A másik képen látszik rajta a három csillag, szóval most a kormány kezén van (akkor viszont, tévedtem és biztos nem itt hozzák át a sebesült felkelőket).


A "határátkelőtől" balra, a fal mögött további kisebb szétlőtt településeket látni, ezek már közelebb vannak, mint Kuneitra. A fidzsi század állomásától talán egy kilométerre található bent az ütközőzónában egy Fülöp-szigeteki század által biztosított másik bázis, a térkép szerint a 60-as számot viseli. Érdemes megfigyelni a bal alsó sarokban a tornyot, ami gondolom a szírek azért építhettek, hogy valamit ők is lássanak a túloldalból (repteret nem jelez a térkép)
Ettől is balrább, olyan két óra környékén vannak kisebb  szétlőtt települések. Úgy látom a két oldalt elválasztó fal is látszik a kép alján.
Az egyiken még egy nagyobb keresztény templom is látszik.

Továbbra is balra, kb olyan 3 óránál aztán a a fal élesen balra fordul és onnantól kezdve követi az 1794-es tűzszüneti vonalat. Az UNDOF erők fő bázisa, a Camp Ziouani gyakorlatilag ennél a "saroknál" következik máris. A fal éles fordulatot vesz:
Majd következik az UNDOF fő bázisa

Aki kiváncsi, hogy mi hol helyezkedik el a térképen, itt bemásolom az UNDOF térképének

Ez a poszt máris hosszabb lett a kelleténél. A következő posztban még visszatérek a szíriai oldalra néhány fénykép erejéig, és az hiszem a Bental hegyen levő erődítés is megért majd még egy posztot.

Nincsenek megjegyzések: