kedd, június 17, 2014

Néhány kérdés a dzsihadisták iraki előretörése kapcsán

Az elmúlt napokban én is mindenfelé kommentáltam az iraki eseményeket. Számomra két, első pillanatban megválaszolhatatlan kérdés merült fel.

Az egyik, hogy hogyan volt képes az ILIÁ (ez lett a magyar elnevezése az ISIS-nek), ilyen gyorsan és ilyen nagy területeket elfoglalni, ha ragaszkodunk ahhoz az állításhoz, miszerint a szervezet 10­-15 fegyveressel bír? Először nem sok info jött, ami magyarázatot adott volna rá, és amit később találtam az is igazából arról szólt, amit lehetett tudni, csak nem volt a szemünk előtt, nem volt nyilvánvaló.

A mostani iraki offenzívának előzményei voltak. Egyrészt Falludzsa és Ramadi elfoglalása az év elején az ILIÁ által. Emlékszem – sajnos ez a hírek természete – hogy akkor mindenki azt kérdezte, hogy most mi lesz? Az első napokban jöttek a hírek, hogy az iraki hadsereg kordont vont, helyi törzseket toborzott stb. De őszintén szólva, aztán nem emlékeztem, hogy lett volna hír arról, hogy visszafoglalták volna. Szóval a kérdést ott nem rendezték, ez pedig utat nyithatott – ez lenne az egyik magyarázat – az ILIÁ táborának kiterjesztéséhez.

Egy másik adalék szerint bár csak az ILIÁról beszélünk valójában a sor másik szervezet is a képhez tartozik, ugyanis Maliki kormányfő 2011 óta gyakorlatilag újjáélesztette az egykori szunnita szervezeteket. Ezek, ha nem is értenek egyet az ILIÁ céljaival, kihasználták a lehetőséget a pozíció szerzésre. Meg kell jegyezni, az iraki szunnita szervezetek nagyon jól ismerik az ILIÁ működését, 2005-2007 között csúnyán megtapasztalták, milyen az, amikor valaki ellent mer mondani. A dzshádisták akkor minden további nélkül leszámoltak szövetségeseikkel robbantások, merényletek, kivégzések során.Szóval a mostani offenzíva sikerében (ha csak az emberanyag mennyiségét nézzük) a helyi erők is szerepet játszottak.

A harmadik dolog, ami a szemem előtt volt, csak nem vettem észre, hogy az ILIÁ-nak Irakban, főleg a szunnita területeken már eddig is komoly pozícióim, bázisai, menedékházai stb. voltak. Emlékszem egyszer rákerestem az IED-k számára Bagdadban. Elgondolkodva az adatokon, megdöbbentett, hogy az ILIÁ hetente autóba rejtett pokolgépek tucatjait (hanem százait) robbantja fel. Micsoda infrastruktúra kell ehhez? Eleve mennyiben kerül hetente három négy tucat autót beszerezni. Szóval a nagyvárosokban már nagyipari módszerekkel állították elő ezeket a bombákat, és ehhez jelentős kapacitás, infrastruktúra kell.

Moszul kapcsán, ahol kb két millió ember lakik, azt olvastam, talán pont az idézett tanulmányban, hogy annak csak a felét foglalták el a dzsihadisták, mert a másik felét kurdok lakják.
Ez volt az egyik kérdés, a másik, hogy miért omlott össze így az iraki hadsereg? Fel szereléssel nem volt gond, amerikaiak is kistafírozták, saját maguknak is bevásároltak. Kiképzés? Az USA eleve nagy hangsúlyt fektetett erre + volt harci tapasztalatuk az iraki katonáknak. Hát akkor? Valszeg a morállal lehetett a probléma.

Az elmúlt napokban legalább két elemzést is hallottam, ami arról szólt, hogy Maliki kormányfő 2011 után az addigi amerikai irányítás mellett fejlesztett haderőt a saját irányítása alá helyezte. Jó ez így erős, de a lényeg, hogy a szakmai szempontokat félretéve egyre gyakrabban szólt bele a kinevezésekbe, nyúlt át az chain of commandon (hogy van magyarul?), kiszorítatta a szunni és kurd tiszteket stb. A hadsereget a professzionális szempontok helyett átpolitizálta. Ez összhangban álna azokkal a hírekkel, amelyek szerint Maliki egyre inkább autoriter jegyeket mutatott „uralkodásában”

A moszuli offenzíva kapcsán lehetett egyébként először olvasni arról, hogy a síita katonák, tisztek feladták a harcot, elmenekültek stb. Ez rávilágít egy alapkérdésre, amiről nagyon nincs info. A hadsereg etno-szektariánus összetétele. Ez a hír azt jelentené, hogy a hadsereg és a tisztikar jelentős mértékben síitákból áll. Egy normális országban ez nem lenne probléma, mert igazából egy hadseregben ez mindegy lenne, csak a kiképzés számítana. De Irak nem normális ország.


6 megjegyzés:

Névtelen írta...

chain of command = parancsnoki lánc?

Névtelen írta...

Nem először fordul elő, hogy a morál győzedelmeskedik a magasabb szintű felszerelés felett.

Ami meg a katonai erejüket illeti amerikai szakértők szerint, úgy tűnik a Szaddam hadsereg tagjai minimum hadműveleti szinten, de egyre többször harcászatilag is segítik a szunnita felkelőkrt. plusz állítólag a Dulaim törzs is (ez nekem pl. semmit nem mond) teljes erejével az ILIÁ mellett harcol.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Hello Bálint,

Az a problémám ezzel a Szaddam tagjai/tisztjei dologgal (amit én is rendszeresen látok), hogy ennek már 10 éve. Ezek tíz éve voltak utoljára főhadnagyok, őrnagyok, ezredesek, és azért ők is elfogynak megkopnak. Nem vitatom, hogy lehetnek, meg olvasni róluk, de valahogy kritikával kezelem ezt az állítólagos csoportot. Meg az hogy volt, hogy hadműveleti és harcászati szinten szinte semmit sem tudtak felmutatni az amcsik ellen 2003-ban (1991-ben sem nagyon) miközben erre lettek képezve évtizedeken át, majd egyik pillanatról a másikra kurva jó gerillák lettek, amire nem képezték őket. Csak azért írom, mert valami nem stimmel a narratívákban.
A Dulaimi az egy jó nagy szunnita törzsi konföderáció, sok katonatisztjük volt a régi hadseregben (most mindjárt magam ellen beszélek), de ott sok kisebb nagyobb törzs van, vannak siiták is köztük btw. Szaddamnak is néha le kellett rendeznie őket.
wp

Névtelen írta...

"Once a marine always a marine."

Elég ha 4-5 darab olyan egykori tiszt van, aki ért a tervezéshez és a logisztikához és hagyják őket érvényesülni. Bár igaz ami igaz 56 után is hivatalosan a faszista tiszteket emlegették, mert ciki lett volna beismerni, hogy a forradalmi kiképzést kapott és a szovjet irodalmon felnőtt fiatalok harcoltak olyan jól.

Ami meg a gerillákat illeti, ott a harcászati tudás számít, azaz a közvetlen összecsapást kell "megnyerni". Egy klasszikus gerilla rajtaütés nem sokban különbözik egy lesállástól.

Simán csak Bálint

Névtelen írta...

Szia Bálint,

Jól látod, csak szerintem naív vagy. Pont ez a probléma, hogy nem hagyják azt a néhány tisztet. Miért omlott vajon össze ennyire az iraki hadsereg? Mert az iraki kormányfő az elmúlt évek alatt folyamatosan belenyúlt a folyamatokba, kontraszelektált, aki normális volt, azt nem hagyta dolgozni. Majd egyszer megírom valamelyik katonai újságba.
üdv
wp

Névtelen írta...

Én a 4-5 tiszt alatt nem az iraki hadseregre céloztam, hanem az ILIÁ-ra.

Patrick Lang blogján részleteiben írnak az új iraki hadsereg összeomlásáról, amit elsősorban a vezetők alkalmatlansága okozott.

S. cs. Bálint