vasárnap, november 04, 2012

Green on blue támadások Baghlanban

A 2012-es év egyik sajnálatos fejleménye a green on blue támadások, azaz az afgán biztonsági erők által a nemzetközi erők ellen elkövetett támadások megugrása. Nagyjából követtem a híreket az évben, de úgy értem nem nagyon tudok mit hozzátenni, ahhoz ami  hírekben van. Szó volt a kulturális különbségekről, a tálibok beépülési kísérleteiről, főleg az amerikai katonák túlságosan "közvetlen" rámenős fellépéséről.

Sajnos a hírekből gyakran nem derült ki elsőre, hogy milyen egységben is történt a támadás, mert a biztonsági erőkből is már annyi van. Néha az a sanda gyanúm volt, hogy amikor rendőrséget emlegetnek, akkor valójában a Afghan Local Police egységeiről van szó.

Az ALP egységeket vagy az egykori ellenállók megfordításával (lefizetésével) toborozzák, vagy meglevő tálib ellenes milíciákat öltöztettek be (voltak egyéb okok is, pl Baghlanban). 

Apró magyar vonatkozás, hogy az egység barna egyenruhájának eldöntése, beszerzése egy magyar tiszt nevéhez fűződik.

Az ALO kezdetben talán 3000 fővel indult, majd felfutott 10.000 főre, majd 30.000 főre. Ezek az egységek voltak az amerikai COIN stratégia egyik kulcsszereplői, akiktől azt várták az amerikaiak, hogy lokális, járás szinten segítenek kiszorítani az ellenállókat. Részben jól gondolták, részben rosszul.

Tekintve, hogy a helyi szintű ellenállás gyakran a bűnözéssel, a törvényen kívüliség különböző formáival egyenlő, ezek a csoportok (tipikusan 20-30) eléggé elvetemültek, pénzért bárhova állnak és vissza.

Na jó, eltértem a tárgytól. Szóval az ALP-s csoportok mindig is megbízhatatlanok voltak, és arra gondoltam talán a green on blue támadások ugrászszerű növekedésében az ő megjelenésül játszott kulcsszerepet, ráadásul az ALP egységek mindig szoros együttműködésben voltak a nemzetközi erőkkel. OK, ez nem érv, mert minden ANSF erő így volt, van :)

Mielőtt elfelejtem, hogy miért is kezdtem írni, találtam egy nagyon jó weboldalt, amely ezeket a támadásokat vizualizálja (szép magyar szóval). Érdemes felmenni a weboldalra, mert ott sokkal több információ van, ide most elég lesz egy print screen

Mi derül ki az ábrából? Baghlanban nem volt ilyen támadás, annak ellenére, hogy van OMLT az afgán haderővel, van ALP az amerikai erőkkel, és általában a német erők is együttműködnek a mindenféle afgán erőkkel. A szomszédos Kunduzban hasonló biztató a helyzet.

A támadások gócpontja Kandahár és Helmand volt, illetve egyes kelet-afganisztáni járások. 

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hogy-hogy Baghlanban nem volt ilyen eset? 2011. február - németek? Elég komoly sajtónyilvánosságot kapott - főleg a németeknél! Valami 9 katonájukat lőtt le egy ANA soraiba beépült ellenálló. Ebből talán 3 KIA volt!

Névtelen írta...

Valamikor 2011 tavaszán az ALP-sek összecsaptak az ANP erőivel is Sahabuddin térségében. (Green on Green?)

Névtelen írta...

Ha nem is szorosan ide tartozik, de egy érdekes tanulmány: http://www.biztonsagpolitika.hu/?id=16&aid=1247&title=az-afgan-nep-velemenye-az-asia-foundation-kozvelemeny-kutatasa

Tudom, hogy minden statisztika torzít! :)

Névtelen írta...

Az 2011-ben volt, én meg 2012-t írtam. De egyébként jogos, hogy azért volt ilyen. Minden további emléknek örülök, majd átírom a posztot.
üdv
wp

green on green az jó, megérne egy angol publikációt is. ez amikor Pul-i Khumri határában volt az incidens?

Névtelen írta...

Egyébként majdnem volt a napokban, hetekben egy ilyen támadás, majd írok róla.
wp

Névtelen írta...

Igen, a PeK határában zajló incidensről van szó.

Névtelen írta...

Sőt 2011-ben volt olyan eset is, hogy egy afgán ANP posztról lőttek magyarokat! Az ok ismeretlen. Szerencsére a páncél megfogta a golyókat!

Névtelen írta...

Green on green nem csak majdnem volt... Novemberben B. Markaziban a járási COP, Kamin és emberei lelőtték a SOF kandak szd. pk.-át és két beosztottját.
Azóta, mondjuk Kamin nem nagyon mer otthon aludni...

Névtelen írta...

Na jó, ezeket a green on greenekt már csak az látja aki ottvan, ezek nincsenek bent a hírekben. De mi ez a SOF kandak század? Ez egy afgán kommandó zászlóalj százada, vagy alegysége Baghlan Jadidban?
wp