péntek, október 26, 2012

V4 haderők szerepvállalása Afganisztánban

Egy tanulmány kapcsán nézegettem, hogy V4 testvéreink miként szerepelnek Afganisztánban.

A lengyelek alkotják a legnagyobb kontingenst, nincs ebben semmi meglepő a méretüknél fogva. Épp most csökkentik 700 fővel a 2500 fős kontingensüket. Összehasonlítva a többi ország weboldalaival, a lengyel HM weboldalán nem tudtam rájönni, hogy milyen misszióik vannak Afganisztánon belül. Persze van a PRT-jük Gházniban és van egy különleges műveleti egységük Paktikában. Vagy lehet, hogy azért tűnik így, mert nincs is nekik több egységük? Végül a Ghazni PRT több mint egy sima PRT, valószínűleg ott is van egy harccsoport és egy újjáépítési csoport. Mert 1800 fő kicsit vagy három MI-24-es kicsit sok lenne  egy PRT-nak. Nem tudom mennyire gyakori, de mindenesetre érdekes, hogy a lengyel KMCS legutóbbi akciójáról milyen részletesen számol be.

A csehek igen részletesen és lebontva adnak meg mindent, a jelenlegi létszámuk 500 fő fölött van. Van egy PRT-jük Lógárban, egy Mi-24-es Air Mentor Teamjük Kabulban, egy OMLT (Wardakban), katonai rendőrségtől oktatók a wardaki afgán rendőrségi kiképzőbázison, valamint Kabulban (és KAIA) az irányító elem + vegyvédelmi csoport + eü csoport. Érdekes, hogy SOF erőket nem találok, nem írnak. Viszont pl. itt van cikk arról, hogy korábban a cseh különleges erőkkel milyen rossz tapasztalatokat szereztek a britek.

Végül a szlovákok. Nekik biztos vannak különleges műveleti erőik. 2011-ben mentek először és 2012 nyarán az USA kérte, hogy maradjanak még. Ugyanabban a TF 10-es harccsoportban voltak mint a magyarok, ők is a helyi rendőrségi  különleges műveleti erőket képzik, mentorálják. A PRC-k feladatáról, szerepéről már írtam korábban. A magyarokat már áthelyezték, nem tudom mi lehet a szlovákokkal. A jelenleg 344 fős szlovák kontingens főbb erői egy kb. 60 fős műszaki egység a kandahári reptéren, örző-védő feladatokat ellátó erők Uruzgánban és Kandahárban, egy logisztikai OMLT, 20 fő KMCS, EOD csoport és az aprólékok.

Utószóként még a kereshetőségről. Egyedül a cseheknél találtam meg mindent részletesen angolul. A lengyeleknél se angolul se részletesen nem volt meg. A szlovákoknak megvolt részletesen, de nem angolul. Ezek mind a helyi HM hivatalos oldali voltak. Ezek után már megnéztem, hogy mi van nekünk, de hasonlóan összeszedett anyagot nem találtam sem a kormany.hu-n sem a honvedelem.hu-n. Magyarul sem. Ez szomorú. A helyzet persze nem reménytelen, mert az alap kereső szavakra kijött a washingtoni nagykövetség angol nyelvű összefoglalója az afganisztáni szerepvállalásról. Ettől függetlenül azért, elkélne vagy a kormány.hu-n vagy a honvedelem.hu- n angolul egy oldal, amely felsorolja a külföldi missziókat, és az alapadatokat, ahogy az régen a hm.gov.hu-n nagyszerűen ki volt találva.

Gyakorlatilag a missziós szerepvállalás napjainkban az első számú, érdeklődésre számot tartó információ minden országban, mindenki szegény NATO tag ezzel büszkélkedik, ezzel próbálja magát eladni, úgyhogy eléggé érthetetlen, hogy miért pont az PR eszköz No.1 ez nem érhető el könnyedén és egy helyen.

10 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

Cseh SOF erők a 601-es Különleges Műveleti Csoport néven futnak. Gyakorlatilag ők az ottani KMCS megfelelői. Kinn voltak a kezdetektől, de csak 2009-ig.

Ez a gyávaság dolog meg... Hát, nem igazán tudom elképzelni róluk.

http://www.601skss.cz/english/missions.html

http://www.globalsecurity.org/military/ops/oef_orbat_toe_091000.htm

Névtelen írta...

Huha, itt azert szokatlanul mellement a cseheket taglalo resz. Csak a korrektseg miatt:
A SOG mar nincs, es nem volt egyenlo a cseh kulonleges erokkel akkor sem, amikor meg volt (ha jol emlekszem, 2010-ben vagy 2009-ben szamoltak fel). A SOG legjobb tudomasom szerint egy "belugyies" szervezet volt, es inkabb anti-terrorista, mint katonai SOF, de emlekeim szerint szemelyi vedelemben is "utaztak".
A 601-es SF Group egy zaszloalj/ezred szintu katonai szervezet, amely Prostejovban telepul, es kimondottan SF/SOF szerepe/rendeltetese van. Az o SOTG-juk "futott" TF-601-kent AFG-ban nemreg, es veluk szemben aztan senki nem emelt kifogast, sot.
A "gyavasag" kerdest meg ilyen hirekbol nem lehet megitelni. Siman lehet ezer meg egy oka annak, h egy pk. azt mondja adott helyzetben, h nem, de ez jellemzoen nem kerul a hiradasokba. A britek arroganciajarol nem kell azokat meggyozni, akik dolgoztak mar veluk. Ha kvazi segederokkent tekintettek az adott cseh csoportra (amire azert van nemi esely) es nem egyenlo felkent, akkor egy talicska korulmenyt el tudok kepzelni, amiben a "nem" teljesen adekvat valasz lehetett.

Névtelen írta...

Köszönöm a kiegészítéseket. Azt nem értem, hogy mi ment félre a cseheknél. ÉN annyit írtam, hogy cseh különleges erők voltak kint, de már nincsenek, ha jól látom a második hozzászólás is ezt mondja.

Egy másik értelme (nem tudom jól értem-e ezt se), hogy a cseheknél egyszerre két ilyen "különleges" (idézőjelben használom) csoport volt kint egyszerre: A 601-es SF Group és a SOG?
wp

Combat Gear Admin írta...

Igen, korrekt. A SOG is különleges egység, csak míg a 601-esek egy korábbi mélységi felderítő alakulatból lettek átszervezve, addig a SOG a hadsereg katonai rendőrségének egysége. Ahogy a második hozzászólásban írták, az ő feladatuk VIP kísérés, meg anti terrorista feladatok (felszámolás, ajtó berugdosás).

Névtelen írta...

Jogos, nem feltetlenul volt egyertelmu, h szerintem "mi ment felre szokatlanul".
Cseh SOF (katonai): A prostejovi 601-es.
TF-601: A 601-es SOTG-je 2011-12-ben AFG-ban ISAF kotelekben. Ekkor a SOG mar nem letezett.
SOG: Oket szerintem akkor lehet kulonleges eroknek nevezni, ha pl. a TEK-et is oda soroljuk. Kulonlegesnek kulonleges, de nem SOF.
Na, de ez mar netto bicskanyitogato szorszalhasogatas egyebkent. A bejegyzes tok jo, no offense.

Névtelen írta...

Ok, köszi. Akkor azt mondod, hogy a 601-3 már nincs afgánban? Még 2012 van. Lengyel SOF erők vannak Afganisztánban?
wp

Névtelen írta...

En is azt olvasom, amit te: 2011
ISAF – Afghanistan - commander, Special Operations Task Force 601. Innen: http://www.601skss.cz/english/commander_cv.html
Volt egy masik oldal is, amin 2012-es datum is szerepelt, de az nem talalom.
Lengyelek? Te magad irsz a muveletukrol a bejegyzesben :D
http://sofrep.com/5166/polish-special-forces-in-afghanistan/

Névtelen írta...

http://katpol.blog.hu/2011/09/18/fegyverben_a_szomszedsag_ii_nem_allnak_csehul

A kommentek közt szóba került a cseh különlegesek afganisztáni szereplése is, mi is volt, hogy is volt.

Combat Gear Admin írta...

Irakban a US Marshall Service is SOG-nak volt a része.

Névtelen írta...

megnéztem a katpolt, nincs egyértelmű info arról, hogy most vannak egy SF erők kint. Viszont megkérdeztem valakit, aki járt mostanában kint, azt mondta, hogy nincsenek most.
wp