szerda, szeptember 12, 2012

Az afganisztáni szerepvállalás jövője - egy év és nagyrészt vége

Két hete talán olvastam a kormany.hu-n a PRT végéről. Persze nem így volt becsomagolva, hanem, hogy átalakítjuk szerepvállalásunkat. Amire egykor olyan büszkék voltunk, amit egykor a magyar szerepvállalás zászlóshajójának tartottak, amire a magyar állam 2007 és 2010 a legtöbb pénzt költötte el az összes segélyezett ország közül,  az most nem megszűnik, hanem az átalakulás részeként megszűnik. Na jó, nem lovagolok rajta, szemantika az egész és nem érti senki.

Szóval a PRT érdemei elismerése mellett megszűnik. Kalandos fél év volt mire bejelentették a döntést. A chichagoi NATO csúcs előtt még minden a rendes kerékvágásban haladt, 2013 tavaszára vagy őszére készült mindenki. Aztán a csúcs környékén valami óriási kavarodás kezdődött, a honvédségben mindenki a fejét kapkodta, a kinti PRT egyszer úgy tudta nekik kell bezárni októberben, egyszer meg úgy, hogy még se. Sajnos a német szövetségeseink is kicsit össze lettek zavarva.

Mire lesz képes ez az utolsó PRT? A hírek szerint: A parancsismertetés során elhangzott, a kabuli nemzetközi repülőtér őr- és biztosító kontingensében kettőszázhuszonhét, a tartományi újjáépítési csoportban nyolcvankilenc, a Mi-35 légi-kiképzés támogató csoportban tizenkettő, míg a Mi-17 légi tanácsadó csoportban nyolc fő teljesít szolgálatot. Höm,höm, 89 fő. 2006-ban kb 170 fővel indult a PRT, csúcskorszakában volt 220-230 fő (+40 macedón), most meg 89. Régen ennyi katona adta a force protectiont. Ez a PRT szerintem már csak nevében lesz az, leginkább a  felszámolásra koncentrálnak lesz, mert erejük nem nagyon lesz kimenni sokat.


Itt meg kell álljak egy pillanatra, mert Hende miniszter úr azt mondta: A NATO és az afgánok is nagyra értékelik a magyarok teljesítményét. Ebben valszeg igaza van, de teljesen korrekt akkor lenne a dolog, ha valahogy reflektálva lennének azok a hírek is, amikor nem. Mert a zélandiak nem voltak boldogak (jó sem nem afgánok, se nem NATO tagok). Mert pl. a németeket durván megleptük. Ettől persze ők még megbecsülnek minket és jók a magyar-német kapcsolatok (egyébként tényleg), de ott lent - legalábbis egy darabig - szerintem nem voltak jó véleménnyel a magyar katonákról., vagy a vezetésükről

Az afgánok? Hát Pul-Khumriba annyi pénzt beletoltunk, hogy ez elvárható már azt hiszem a városban. A városon kívül? Háááát, csücskös, ahogy egy barátom mondaná. És a helyi politikai elit? Háát ők biztos nem örülnek, hogy a átmenet kellős közepén levonulunk. Beígértünk nekik elég sok mindent, főként, hogy nem hagyjuk magukra őket, és pont az ellenkezőjét fogjuk csinálni (mondjuk ez nem, vagy nem csak Hende hibája). Nem örülnek, bár nem tudom a lelkük mélyén másra számítottak-e. Nagyon intelligensek ezek a politikusok, egy pillanat leveszik, hogy kinek milyenek a szándékaik. Találkoztak Magyarországon a KüM és a HM vezetőivel mindkét kormány alatt, lehet hogy pontosan megértették miről van szó, miközben mi kedélyesen beszélgettünk velük a nagy asztalok túloldalán. És mit fognak most látni a 89 fős PRT-vel? Hová tűntek a magyar katonák fogják kérdezni magukban?

A PRT tábora bezár 2013. március 31-én. Szeretnék ott lenni. Kíváncsi vagyok milyen lesz a kommunikáció itthon. benne lesz a tévében? Ha Hende kimenne, akkor a köztévé lehozná. Ha elvinnék a kereskedelmieket, azok is betennék. De minek erőltetni, úgysem érdekel nagyon senkit.

Mi lesz 2013-ban?
- PRT márciusig
- Örző-védő feladatok a Kabul Nemzetközi Reptéren, 220 fő, nagyon sok. Ettől az őrző védő jellegtől olyan deja vu érzésem van. Így kezdtük Kosovoban, így fejezzük be Afganisztánban. A magyar missziózás igazi kört írt le
Ebből az országgyűlési dokuból meg lehet tudni a kormány szándékait a többi misszióval kapcsolatban is:
- OMLT átalakul, áttelepül Mazarba (sikeresen vizsgázott az ANA zászlóaljuk a hírek szerint), az új szervezetnek 2013. dec 31-ig lesz mandátuma
- KMCS-t "megerősítik" (kicsit doddonai, 16-17 főről van szó alapból, megerősíteni minimum 4 fővel lehet, az már 25 százalékos növelés lesz) és 2013. dec 31-ig lesz mandátuma,
- Mi-17-es légi mentor csoportnak 2013. szeptember 1-ig lesz mandátuma,
- Mi-35 légi mentor csoportnak 2013. május  1-ig lesz mandátuma,

Ez utóbbi azért érdekes mert szoros összefüggésben van azzal, hogy meddig lesz itthon repülőképes Mi-24-es harci helikopter. Ha nincs itthon gép, nincs kint pilóta. Úgyhogy ebből mindjárt lehet (nem biztos hogy eltaláljuk) a szándékokra következtetni, hogy meddig akarja még a HM a gépeket rendszerben tartani.

A helikoptermánisok között állandó találgatás megy, hogy hány repképes Mi-24-esünk van. Egy vagy kettő. Ez állítólag hadititok, de nem mondták miért. Az elmúlt hónapokban az "egy" volt az esélyes, állítólag egy rotorlapát készlet van csak a két gépre. De ezen héten új bizonyítékot "lőtt" Zord Gábor a héten zajló nemzetközi helikopteres gyakorlaton (Logical Decision 2012), érdemes átmenni a blogjára. Idetehetném a képet onnan, de nem tudnám visszaadni azt az összekacsintós körítést, ami a blogon van a kép mellett.

A logisztikai mentorcsoportról nem olvastam, de lehet ott nem aktuális a hosszabbítás.

Összefoglalva az egészet 2014-re véget ért a tánc Afganisztánban. Mindenki fokozatosan csökkent, mi még utoljára egy nagyot ugrunk ezzel a reptéri őrzés-védelmi feladatokkal. Úgy sejtem, hogy a PRT, az OMLT és Mi-24-es befejezi tevékenységét, a KMCS még sokáig elmuzsikál, a Mi-17-es lehet marad. A reptéri feladat is nyerhet még egy vagy két hosszabbítást,de nem hiszem, hogy az utolsó pillanatig ott szeretne maradni a honvédség ennyi katonával, egy ilyen zűrös helyen.

A nagy afganisztáni kalandozás 2013-ban nagyrészt véget ér, kisebb csoportok még talán maradnak, de a missziózás legnehezebb és legveszélyesebb feladata véget ér. Az már egy másik kérdés lesz, hogy ez miként fog hatni a honvédség megtartó képességére, mert bárkivel beszélek, úgy látja, hogy komoly feszültségek lesznek abból, ha a katonák nem tudnak misszióba menni. Mert az itthoni fizetés kevés ahhoz, hogy bent maradjon az ember. tényleg nem sok, de arra kell gondolja, hogy munkalehetőség még kevesebb van. Na jó, ez már másik téma, majd máskor érintjük.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Baghlanban ismét "melegszik" a helyzet az ősz elején. Az elmúlt hetekben többször is érte támadás az ISAF - erőket.

Névtelen írta...

Igen, ez így van, állítólag a napokban a tálibok lefejeztek két rendőrt Baghlanban
wp

Névtelen írta...

Én egyről tudok, de az nem jelent semmit! :) A lefejezést végrehajtató ellenálló parancsnokot már másnap likvidálták Dushi környékén.