hétfő, augusztus 27, 2012

Kiszabadult a három magyar túsz Szíriában - kis meglepetések


A hétvégei hírek szerint kiszabadult az a három magyar túsz, akiket a két hete raboltak el Szíriában. Az akkori hírek szerint, korábban mindhárman rendőrök voltak, ketten kutyakiképzéssel foglalkoztak, és nem rég óta voltak kint Damaszkuszban. Az elrablásukkor is fővárosban voltak és másik három arab férfival rabolták el őket. Ennyit mondtak a hírek el.

A kiszabadulásuk után kiderült még egy visszatartott információ, a másik három szír férfi is erős magyar kötődéssel rendelkezett. A mai Magyar Nemzet szerint ketten Magyarországon élnek, a harmadik 10 évet élt itt, és itt is diplomázott. Ő és családja állítólag menedékjogot fog kérni, remélem megkapják.

Az újságnak sikerült beszélnie az egyik elrabolt arab férfival, aki egy nagyon érdekes, és a média által alig tálalt aspektusról mesélt. Elrabolóik olyan fiatalok voltak, akik valamiféle radikális dzsihádista csoport hívei lehettek. A két hét alatt, az őreik figyelme egyre lankadt, majd eltűntek. Ekkor a hat túsz kiszabadította magát, az utcán kértek el mobilt és felhívták a rokonokat. A férfi szerint a szír hadsereg ekkor bemérte a hívást és odamentek hozzájuk.

A kvázi hivatalos verzió szerint a szír hadsereg szabadította ki őket: A túszokat szombat hajnalban szabadították ki fogságukból a szíriai kormányhadsereg katonái – tudta meg a Magyar Nemzet. illetve : Hajdu újságírók előtt nem kommentálta azokat a sajtóhíreket, hogy a foglyok megszöktek volna. A főigazgató úgy fogalmazott: meglehetősen széles összefogás és több társszerv munkája van abban, hogy végre tudták hajtani a sikeres műveletet. (A Magyar Nemzet szállította az ominózus "sajtóhírt")

Kezdtem a történet vége felől: A szír hadsereg mit keresett a közelben?
Az elrablók lehet azért szívódtak fel, mert Damaszkusznak éppen azon a részén ment egy kormányzati offenzíva, ahol ők bujkáltak. Ebben az esetben kicsit furcsa, hogy nem végezték a ki a túszokat. A dzsihádistákra ez jellemző, „mentségükre” szóljon, hogy a sztori alapján ezek, „kezdő” fiatalok lehettek, akik éppen a megformálódás időszakában voltak.

A másik verzió, hogy a hadsereg azért volt a közelben, mert kereste őket. E verzió szerint akkor lehetett információjuk a túszokról és célzottan keresték. Így kerülhettek a közelükbe olyan hamar. Ugyanakkor ez sem magyarázza, hogy a bemért telefon alapján találták meg őket. Mert ha egy vadidegen telefonról van szó, akkor azt elég nehéz figyelni. Persze figyelhették a rokonok telefonjait, stb. de akkor sem tudtak volna olyan gyorsak lenni.

A hivatalos verzió szerint, a hadsereg kiszabadította őket. Hááááát, itt mindenki arra gondolna, hogy berúgták az ajtót, és behatoltak, stb, mintha a TEK csinálta volna itthon. De szerintem erre nem képesek a szír hadsereg egy ilyen polgárháború szituban, és a terroristák sem hülyék, hogy megvárjanak egy ilyen támadást. Bár, ismétlem, amatőrnek tűntek.

Ezek a homályos részletek, amiből több lesz, ha hazaértek a magyar és arab túszok.

Érdekes lehet majd, hogy mégis mit csináltak kint. Magyarok és arabok együtt. Közös vállalkozás kutyafronton? A múlt heti HVG szerint ez is elég homályosan hangzik, révén a kutyák alkalmazása az arab országokban annyira nem gyakori, mint nyugaton. És pont most próbálták volna ezt az új képességet beszerezni a hatóságok? Akkor miért nem voltak védve a magyarok?

Végül a dzsihádisták. Róluk elég kevés szó esik a szíriai konfliktusban. Nem tudjuk, hogy pontosan mennyien és hol vannak, ahol ellenállás van, ott ők ott vannak, az biztos. Annyiban megtévesztő a dolog, hogy a felkelő csoportok névválasztáskor egyébként is szívesen választanak különböző, az iszlám dicsőséges korszakában élt katonai vagy vallási vezetők után nevet, vagy az iszlám szimbólumrendszeréből. Itt van a Der Spiegeltől egy remek ki rövid elemzés, ami rámutat, hogy milyen nehéz is megkülönböztetni a „sima” szír felkelőket (Szabad Szír Hadsereg) és a helyi dzsihádistákat. Illetve bemutatja azt az esetet, amikor egy ilyen csoport elrabolt két nyugati újságírót.

A dzsihádisták nőnek, mint a gomba az eső után, ráadásul úgy tűnik, pont a fővárosban a legaktívabbak: This particular group's attacks increased from seven in March to 66 in June, according to its own statements. In order to assess al-Nusra's abilities and its geographical reach, I analysed 128 attacks between March and June for which it claimed responsibility in formal statements, and which have been recognised by jihadist forums as genuine. Findings show that jihadists are operating actively in urban areas; 54% of attacks took place in the capital, Damascus, and 20% in the second city of Syria, Aleppo. Other areas in which jihadists have operated include Deraa (17% of attacks) and Deir al-Zour (about 6%). Other areas account for 3% of attacks.

Nem tudom, mi a helyzet a FSA harcosaival, de a improvizált robbanóeszközök (IED) alkalmazása, is valami olyan dolog, ami kifejezetten a dzsihádista csoportokra emlékeztet: Jihadists, in the last four months, used ambushing tactics 30% of the time, but they resorted to assassination in 23% of their attacks. Some 16% of jihadists' attacks consisted of IEDs (improvised explosive devices) and car bombs. Kidnapping and suicide bombs represented 8% and 7% respectively of these attacks.

Egy jövőbeni rezsim bukás után biztos be fognak kavarni, és amíg a szír ellenzék megosztott és decentratlizált (a fegyveres ellenállás is), addig nem lehet őket lesöpörni az asztalon. Az ellentét köztük és a szír felkelők között egy ponton túl nyilvánvaló lesz, kicsit nekem ez olyan, mint az iraki szunnita felkelés volt 2003 után.

A dzsihádista szál egyébként visszavezet minket egy utolsó gondolat erejéig ahhoz a két magyar olajipari szakemberhez, akiket hónapokkal korábban raboltak Észak-Kelet-Szíriában, és akikről a main napig nincs hír. Akkor úgy lett tálalva, hogy valószínűleg emberrablás történt, ma már inkább úgy tűnik számomra, hogy legalább ugyanekkora esélye van annak, hogy egy hasonló csoport kezében vannak.

9 megjegyzés:

Combat Gear Admin írta...

A hírekben (rádió,tv,írott sajtó) ez az egész úgy került tálalásra, hogy a kormány erők szabadították ki őket. De már akkor felhúztam a szemöldökömet.

Névtelen írta...

Most látom én is hivatalos verziót, mindjárt beleírom a szövegbe. Köszi
wp

Combat Gear Admin írta...

Rádióba újabb verziót hallottam :)

Tárgyalásos (!) úton a TEK rendezte a dolgot (!) és kiszabadította (!) a túszokat.

Névtelen írta...

Fizettek volna?
Amúgy meglehetősen érdekes, hogy három volt rendőr és két magyar kapcsolatokkal rendelkező szír próbálkozik valamivel a szír polgárháború közepén..

Névtelen írta...

Szerintem nem fizettek. Holnap megpróbálom feldolgozni a mai sajtóhíreket a sajtájról.
wp

Névtelen írta...

Üdv ,álítólag az FSA felvette a kapcsolatot a magyar külüggyel és "elnézést "kérő levélben aug. 23-án tájékoztatta a magyarokat ,hogy azonnal imtézkedtek az elfogott magyarok elengedéséről. Hogyhogy elnézést kérnek ,hiszen a kormányhadsereg oldalán tevékenykedő "kommandó" tagjaiként fogták el a magyarokat , és a csoport szír tagjait, az az kvázi az ellenség oldaláról. Elég keszekuzsa ez a sztori, nem is beszélve valóban ha kint volt ezen három honfitársunk ,miért is voltak ott?
És mi van a két magyar mérnökkel akiket áprilisban fogtak el azóta sincs semmi hír?

http://hvg.hu/itthon/20120827_Hazatert_a_Sziriaban_elrabolt_harom_magya

H.T

Névtelen írta...

Megszöktek, kiszabadították, kiszabadítottuk, kitárgyaltuk...

Az a baj, hogy a média is eleve torzít sokat (az index még mindig úgy gondolja egy cikkben, hogy a TEK kommandósai anno Szíriában jártak a két mérnök miatt, kiszabadítani), és a TEK is magát akarja fényezni amit a hétköznapi átlagember be is vesz. "Megkezdjük a művelet második szakaszát", stb. Kicsit olyan mint amikor Ferihegyen maszkos-géppisztolyos kommandósok fogadták a Líbiából hazahozottakat. Minek?
Szerintem egész egyszerűen megszöktek, ami nyilván nem zárja ki hogy titkosszolgálati úton is folyamatban volt valami.
Hogy mit kerestek kint? Szerintem valami disznóságot, vagy erre vagy arra húztak, remélhetőleg magyar állami fennhatóság nélkül.

Névtelen írta...

A magyar titkos szolgálat. Na ne nevettes. Túlértékeled őket.Ostoba sötét fajankó mindegyik.

Névtelen írta...

Névtelen 2:55 du

Mindez az internetes "anonimitás" álcája alatt.

Háááát rólad többet mond el mint róluk.

Mi van savanyú a szőlő? ;-)

Simán csak Bálint