szerda, augusztus 22, 2012

Különleges műveleti kiállítás a Sziklakórházban

Még júniusban olvastam a hírt, hogy a Sziklakórházban a meglevő kiállítási anyag mellé beállítottak néhány, a különleges műveleti katonák tevékenységét bemutató nem tudom mit, kiállítást? tárlatot?

A megnyitón ott volt a vezérkari főnök és más vezetők, és a hírek szerint bemutatásra került Oszáma bin Láden megölése, illetve az a szitu, ahol a magyar KMCS megmentett egy bajbajutott amerikai egységet. Meg kell jegyezzem ez az egyetlen ismert, publikált, bemutatott eset, amelyet ismerünk a magyar KMCS tevékenységéből, és ez is csak azért, mert az amerikaiak elismerték a magyar katonák tevékenységét (részletesen itt és itt). Ugye innen mindjárt felmerül az emberben, ha az amcsik nem ismerik el, akkor nem lehet beszélni róla? Valami nem logikus a rendszerben itthon, valami megint nincs átgondolva a HM/MH-ban.

Visszatérve a hírhez, nagy várakozásokkal indultam el augusztus közepén a múzeumba, hogy akkor most megnézem, mit is tudhat meg az általános érdeklődő a magyar katonák haditetteiről. Végig sétáltam a kiállítást, végighallgattam a vezetést, ami egyébként önmagában is nagyon érdekes volt. Elmondanám erről is a véleményem, de akkor nagyon eltérnék a tárgytól.

A vezetés vége felé egyre nagyobb kíváncsisággal vártam, hogy mit fogunk hallani a tárlatok kapcsán. Belépve abba a terembe, ahol a magyar honvédségről volt szó, először a fényképeken is látható Mi-2-es helikopter tárlata jött szembe. Igen ez impozáns, a hölgy is elmondta, hogy alkatrészenként hozták le ide, és szerelték össze. Büdös nagy meló lehetett, elismerésem.

Szemem sarkából már láttam, hogy a következő lesz a KMCS katonák bevetése, még izgatottabb lettem.

Aztán nem történt semmi. Az egyik félig csukott ajtón bekukkantva látni véltem a bin Ládenes jelenetet, de az ajtó mellett továbbment a csoport. A KMCS jelenet volt az utolsó, amellett szó nélkül továbbment a csoportvezető. Kész, vége volt, anélkül, hogy bármit is hallottam volna a magyar különleges műveleti katonákról.

Kicsit csalódottan, de kíváncsiságból megkérdeztem a tárlatvezető fiatal hölgyet, hogy mi történt ezekkel, miért nem volt róluk szó, mikor ezt úgy beharangozták. Vagy nem tudta pontosan, vagy nem akarta megmondani, de valami olyasmit mondott, hogy átalakítás alatt van éppen (a bin Ládenes rész), és hogy újra kell gondolni, mert hogy ez a rész (honvédség) nem illeszkedik teljesen a Sziklakórház kiállítás profiljába.

Ezt mondjuk megértem, mert tényleg a Sziklakórházról volt szó (engem különösen a precízen felcímkézett sebészeti eszközök dolgoztak meg: ujjperc fűrész, gyomor- és bélvarról készülék, idegkihúzó meg ilyenek) végig, és a helikopteres terembe belépve egy kicsit erős váltásnak tűnt. De hát mindent meg lehet okolni, magyarázni. Én a múzeum helyébe azt mondanám a látogatóknak, hogy ez egy különterem, ahol időszakos kiállításoknak adnak teret, most éppen a különleges műveleti kiállításnak.

Na mindegy. A múzeum így is király volt, a különleges műveletis rész "különleges" volt, csak sajnos negatív értelemben.

Milyen érdekes, a Magyar Nemzet is pont ma írt róla. Zord Gábort személyesen az igazgató vezette végig, aki úgy beszél mindenről, mint a hivatalos kommunikékbe, hogy a KMCS így, bin Láden úgy, sőt van még SAS is. Ez vagy valami konzerv cikk júniusból, vagy Gábor az igazgató révén valami egyszeri és megismételhetetlenben részesült.

5 megjegyzés:

Anteovin írta...

Minden szuper, imádom a postokat, és csak így tovább! Viszont van itt valami: a -ban, ben, ba, -be esetében nem mindegy, mikor melyiket használod!!! Kérlek figyelj oda jobban!!
Üdv:
Anti

Anteovin írta...

Kedves Péter!
Nagyon jók a postok, minden remek, csak így tovább! Kérlek, figyelj oda jobban a -ban, -ben, -ba, -be-re, mert nem mindegy, mikor melyiket használod. A többi baki betudható a sietésnek. :-)
Üdv:
Anti

Névtelen írta...

Kedves Péter! Mintha mostanában kicsit elvesztette volna aktualitását a posztod. Pedig történnek Afganisztán felé érdekes dolgok. A HM is most jelentette be a nagy változásokat. Ezek már nem is érdekesek?

Névtelen írta...

Igen, igen, csak most nyári szünet volt, és az ember nehezen veszi fel a fonalat. De holnap összeszedem magam :)
wp
ps. És persze kevesebb helyesírási hibával

Névtelen írta...

A KMZ kiállításnak nagy volt a füstje mint a lángja. És ez a "láng"csak egy napig tartott, míg az elöljáróságnak megmutatták aztán egy -két fotó,hogy nagyon szépnek tűnjön az egész. Majd bezártak. Állítólag nem kaptak meg azt a pénzösszeget amit megígértek és pénzhiány miatt van zárva.
Csak akkor miért nem győződnek meg arról,az elején, hogy megoldható- e?
Hülyére vettek sok embert akit behülyítettek a reklámokkal.
Most meg nagy a csend és jó honvédségi szokás szerint az illetékesek halgatnak mint sz...a fűbe Azért illene tájékoztatni a nagyérdeműt. És csodálkoznak,hogy miért rossz a honvédség megítélése. Például ezert is.