péntek, szeptember 14, 2012

Heti Válasz - afgán riport - KMCS megduplázása

Ma reggel kezembe vettem a Heti Választ és mindjárt találtam benne egy remek riportot (Tűzkeresztség c-mel)a honvédség afganisztáni szerepvállalásáról. Stumpf András újságíró eltölthetett egy hetet vagy kettőt a katonákkal, ha nem lesz folytatása a cikknek, akkor csak Mazarban és Pul-i Khumriban volt.

Jó cikk, ennél nagyobb dicséretet nem tudok mondani, pont olyan, amilyent egy hetilapba írni kell, kellően tárgyilagos, és néha élményszerű, sok felütéssel, hogy az olvasó tovább olvasson. Annak külön örülök, hogy a szerző is úgy látja, hogy megéri Magyarországnak az afganisztáni szerepvállalás. A szerző olvasta és idézi Szlankó könyvét, ez is jó.

A tegnapi poszthoz kapcsolódva is van új információ. A KMCS létszáma, amiről a tegnapi országgyűlési dokumentum annyit mondott "megerősítik" megduplázódott a cikk szerint. Sőt Wardakból áthelyezték a pakisztáni határra, az egyik tartományba. A szerző szerint délre, szerintem keletre. A legzúzósabb helyek egyikére.

Itt megállok egy pillanatra. Ugyan az a szitu, ami Winkler/index látogatáskor volt Baghlanban. Volt valami, amiről a HM nem akart beszélni, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta az egyik magyar járőrt, Winkler meg megírta az élményüket. Na utána volt nagy kapkodás a HM részéről, hogy ezt most hogy. Legalábbis így emlékszem

A HM hivatalos policy-ja, hogy nem kommunikál a KMCS-ről, de azért ez meg az (lásd Szlankó könyvének utolsó fejezetét vagy itt a blogon) összegyűlik ez meg az. A magyar kormány mondhatni nem verte nagy dobra, hogy 100 százalékkal növeli a létszámot.

Szerintem ennek az a tanulsága, hogy ilyen típusú dolgok kiszivárognak előbb utóbb, úgyhogy - szerintem jobb inkább elsütni, amíg a mi oldalunkon van a "kommunikációs labda". Én azt tanultam 2006 óta, hogy néhány dolgot nem kell azonnal leírnom, ha megtudom, mert előbb utóbb úgy is megírja valaki más, és utána elég hivatkozni.

Tegnap már utaltam rá, hogy milyen hatása lesz majd a missziók végének az állomány megtartására. Azt írja Stumpf: "Egy tisztes toronylövészként 565 ezer forintnak megfelelő eurót kap... ugyanez a tisztes otthon csak 85 ezer forintot visz haza."

Erre írtam tegnap, hogy a missziókra létezésére katonacsaládok százai, ezrei építik az életstratégiájukat. És részben a honvédség is, amikor az itthon alacsony fizetést a misszió lehetőségével egészítette ki. Ha se fizetésemelés, se misszió nem lesz, akkor komoly gondok lesznek szerintem. Már most is 4000 katona (azt hiszem főként szerződés, de talán tisztes is) hiányzik a honvédségből, 2009-ben 3000-en hiányoztak, szóval a trend nem bíztató.

11 megjegyzés:

loislane írta...

Vannak dolgok, amelyekre nem egészen emlékszel, a HM-nek főleg azzal volt gondja, hogy nevezett újságíró haverkodva "vette fel az interjúkat", "elfelejtette" közölni a katonákkal, hogy nem cseverésznek, hanem az bizony fent lesz a neten kurvagyorsan, és ráadásul a direkt kérés ellenére - ne írja már meg lehetőleg milyen az álcázott jármű, illetve ne fotózgassa már le kívül-belül azt és még egyéb eszközöket és a többi- lefotózta, megírta, és egyébként is tele volt a cikke hülyeségekkel, pontatlanságokkal. Nem mintha más nem hibázott volna már, nincs olyan újságíró nyilván, de a gond az , ha valaki tisztában van a következményekkel, és mégis megcsinálja, tudván, hogy nem fog felelni, illetve nem őt vonják felelősségre...A tipikus bedobom a kavicsot és félreugrok-magatartás...Az, ha a firkász igyekszik betartani a HM kéréseit egy-egy cikk során, a minimum, azok után, hogy az intézmény pénzén utazi ki, és ez nem bértollnokság!!! Egyébként meg akárki pénzén utazunk ki, nem baszunk ki azokkal, akikkel interjúzunk, ez alap.

loislane írta...

"Én azt tanultam 2006 óta, hogy néhány dolgot nem kell azonnal leírnom, ha megtudom, mert előbb utóbb úgy is megírja valaki más, és utána elég hivatkozni." - cool vagy Wape, ez jó!.

loislane írta...

Bocs a kommentcunamiért, de lépcsőházi:), na szóval majd ha összefutunk, elmesélem a KMCS-vel kapcsolatban nekem például mit mondott pár éve egy tábornok. Lehet, hogy már mondtam, de nem valószínű, mindenesetre, jól fogsz szórakozni, ezt megígérem.

Névtelen írta...

A mindenkori HM Afganisztán-koncepciójának köszönhetően a magyar nagyközönség teljesen fals képpel él a kinti szerepvállalásunkról. Szlankó könyve ugyan ezen igyekezett gyökeresen változtatni, de kevesekhez tudott eljutni. Az apránként, de folyamatosan "csepegtetett+ hiteles információ mindig hatásosabb volt, mint egyszerre nagy mennyiségben nyomni. :(

Névtelen írta...

Az "én azt tanultam" felfogás nagyon tetszik! :)

Névtelen írta...

Katonaként mondhatom, hogy a missziók eltűnésével egy időben biztosan nem fog emelkedni az itthoni fizetés, ami nyilvánvalóan az állomány zúgolódásához fog vezetni. Akik értenek valamihez, azok - ahogy a múltban is - lelépnek, és ezzel kárba vész a kiképzésre fordított pénz és energia, eltűnik az Afganisztánt, Koszovót, Irakot megjárt "öregek" tapasztalata. Persze ez felsőbb körökben nem sok embert édekel, az a fontos, hogy a számok nagyjából stimmeljenek, majd visszafoglalkoztatnak egy-két nyugdíjast, felvesznek (átvernek) néhány új balekot, és elnapolják a problémát. Kár, hogy hosszútávon egyik sem képes gondolkodni sem HM személyügyi, sem kormányzati politikai vonalon...

Névtelen írta...

Névtelen 7:35 de

Mondjuk hivatkozhatnék az 1000 fős békefenntartó ambíciószintre, meg a Dél-Kelet Ázsiában, a Kaukázusban, illetve a Közel-Keleten "fokozódó nemzetközi helyzetre", és akkor az Arab Tavasz és Afrika szokásos problémáiról nem is beszéltem, de az ilyen anonim, hivatásos fanyalgókat a tények nem nagyon szokták zavarni.

Simán csak Bálint

P írta...

(azt hiszem főként szerződés, de talán tisztes is) Ezt így nem értem: tisztre gondoltál tisztes helyett???)

Amúgy Szlankó könyvét én nem így látom. Az a könyv csak olyanokhoz jutott el, akik amúgy is tudják az alapokat. (egyébként még a katonák is kis számban vették meg, inkább egymásnak adogadták olvasni.) Azt hiszem, hogy a könyv egy dologban hozott újat: leírta a lényeget, miszerint a honvédelmi vezetés rájött, hogy amiről nem beszélünk az itthoniaknak az nem is létezik...

és még valami: én akikkel beszéltem katonák egyikük sem aggódott a missziók vége miatt. Mind azt gondolja, hogy jön majd másik. A kiugrásuk oka az itthoni viszonyok (nemcsak honvédségi) miatt van és nem mostanában kezdődött.

Névtelen írta...

Hello P

Érdekes meglátás ez a Szlankó könyv, és azt hiszem igaz. nem tudom mekkora példányban fogyott, de szerintem a külügyben kevesen tudnak róla (miért is tudnának, nem volt reklámozva) és katonák meg nem tudom mennyire szeretnek olvasni. Ahogy hallottam talán a HM-ben olvasták a legtöbben :)

Hogy a katonák nem aggódnak a missziók végétől, az nem feltétlenül áll okozati összefüggésben azzal, hogy lesznek-e missziók vagy sem a jövőben :)
wp

Névtelen írta...

A KMCS különösen ódzkodik mindenféle újságírótól. Mikor meghallják, hogy várható magyar újságíró is a press látogatók között, inkább lehúzatják a magyar zászlót a táborban. Ennek jó oka van. Egyiküknek sem hiányzik, hogy egy újság, vagy egy könyv lapjain köszönjön vissza a fényképe. Még jó hogy a nevét meg a lakcímét nem írja oda az "ártatlan nézelődőnek". Egy műveleti területen lévő témával kissé érzékenyebben kellene bánni, mint pl. a hajdúhadházi lőtéren tartott lövészettel.

Névtelen írta...

Gondolom te is sok misszióban voltál, vagy most is fiatal szerződéses katonákkal vagy valahol gyakorlaton, azért vagy ilyen jól informált. :)
HT fanyalgóként én úgy tapasztalom, hogy a csökkenő költségvetést teljesen hidegen hagyja a fokozódó nemzetközi helyzet, vagy a Szírek nyomora (a többiek valljuk be már magyjából mind végeztek a saját facebook forradalmukkal), Afrika szokásos problémái pedig már több évtizede szokásosak. Egyébként meg menjen a fekete kontinensre a krokodil, van ismerősöm, aki 20 kiló izmot vesztett a malária miatt - kösz, de kösz nem.
De tudod mit? Legyen neked igazad! Legyenek a tények olyanok, ahogy te látod őket, nem olyanok, amilyennek itt a végvárakon tűnnek. Mert eléggé más a szemlélet itt csapatnàl, mint egy kényelmes pesti íróasztal mögött, itt nem vagyunk ennyire optimisták.
Üdv: HT Fanyalgó