hétfő, január 30, 2012

Lokális sikerek Baghlanban? Tömeges átállás

Kicsit suta a cím, de azt akarom vele mondani, hogy tömegesen adják meg magukat az ellenállók Baghlanban
A legfrisebb hír szerint 50, Hizb-i Islami-hoz tartozó ellenálló adta meg magát vasárnap.
Január 26-án 20 fegyveres adta meg magát, szintén Hizb-is.
Egy nappal korábban másik 40 fegyveres adta meg magát. (A 26-i hírből kiderül, hogy két külön csoportról van szó)
Két két alatt 110 fegyveres, az jelentős szám, főleg ha figyelembe vessszük, hogy (a hírekre visszaemlékezve) az elmúlt egy évben másik 100-150 ember nyilvános megadásáról volt szó a hírekben. Az egész 2010 márciusában kezdődött, akkro kb 80 Hizb-i Islami tag adta meg magát (és másik 30-50 meghalt).
Ebben a tanulmányban sok minden megtalálható a baghlani ellenállókról, adataik szerint ebben a térségben 400-600 ellenálló lehet.
Ha ez igaz, és igazak mindazok a hírek, amelyek idáig megjelentek a megadásokról, akkor azt kell mondjam lassan elfogynak az ellenállók. Igaz arról nem hallani, hogy a tálib ellenállók is feladnák magukat. Én mondjuk meg vagyok lepődve, hogy ennyi hizb-is ellenálló van.
Lehet, hogy lassan üzlet lesz ellenállónak lenni, mert aki megadja magát, az mindenféle munkahelyteremtési, vagy szakképzési programokban is részt vehet.
Ja, és a biztonsági helyzet állítólag jobb lett!

9 megjegyzés:

PZ írta...

Szerintem amerika rendelte oda őket és ahogy közeledik 2014 lassan kivonja őket is ;)))

Névtelen írta...

Ezek a látványos "átállások" már korábban is divatosak voltak. Kb. olyan indokkal, mint amit említettél is. (Reintegráció) A másik ok az szokott lenni, hogy valaki mutatni akarja, hogy micsoda tekintélye van és toboroz egy csomó "ellenállót", akik az ő szavára "átállnak". A gond csak az szokott lenni, hogy az ilyen fajta ellenállók aztán nyomtalanul eltűnnek a fegyvereikkel együtt, amikor igazolni kéne, hogy miféle ellenállók is voltak és mit is csináltak.

CH írta...

Szerintem sem kell túl komolyan venni az ilyen PR-szagú bejelentéseket. A biztonsági helyzet, pedig nem változott nagyon pozitív irányban. A múlt héten is találtak egy IED-t 5 km-re PeK-től...

Névtelen írta...

Minden ami eredmény az PR szagú, és minden ami a koncepciónkat erősíti az a valódi hír?
Csak kérdezem, mert ezek egymástól független hírforrások voltak, nem az ISAF bejelentései.
üdv
wp
ps. Sneki sem állította, hogy kitört a béke

Névtelen írta...

Úgy gondolom, hogy az IED-k pont azt jelzik, hogy közel sem olyan súlyos helyzet, mint amikor napi gyakoriságúak voltak a kézifegyveres incidensek IED-kkal kombinálva! A kézifegyveres támadások száma nagymértékben csökkent és az IED-incidenseké is.

Névtelen írta...

Kézifegyveres támadás mostanában alig akadt. Talán éppen a korábban említett PRT-9 alatt volt a legtöbb. Aztán a sok SF - művelet lecsillapította a kedélyeket. A viszonylagos (!!) nyugalom arrafelé is csak átmeneti szokott lenni! A tálibok kitermelik az utánpótlásukat, még ha a "hezbisek" be is hódolnak.

CH írta...

Nem akarok túl pesszimista lenni, inkább csak realista. Túl sok ilyen átállásról lehetett korábban hallani, aminek sokszor egészen különböző hátsó indokai voltak. A viszonylagos nyugalomba azért vegyük bele a téli időszak tényezőjét. A heti statisztikák (nem csak PeK-et értem rajta, hanem a Baghlant, vagy az Északi-régiót is) nem mutatnak sok pozitív változást (és itt most nem akarok érzékeny statisztikai adatokat megosztani). Bár a kiemelő műveletek hatása persze, fontos. Én csak örülök neki, ha Neked lesz igazad! :)

Névtelen írta...

Hello CH

Vagy nagyon hideg van, és most mindenki van, vagy most nagyon történt valami. Nem sok ez a száz?

A statisztikákat ne most oszd meg tényleg, hanem majd ha hazajöttél :)
üdv
wp

bokrif írta...

Szerintem csak hideg van. Valahol olvastam, hogy télen nagyon visszavesznek az arcukból az ilyen fegyveresek, mert megfagynának a hegyekben és inkább leteszik/elrejtik a fegyvert és lemennek a falukba.
Ha helyi afgán rendőr vagy akármi lennék én is megadásnak magyaráznám ezt a ISAF-nak.
Amúgy nem rossz ez. Az is lehet pár felkelőt vissza lehet illeszteni a társadalomba. A pénz nagy úr.