kedd, január 24, 2012

Misszió szabadság nélkül - a 2011-es büdzsé csökkentés néhány hatása

Egy érdekes nem-hír jutott eszembe, amikor olvastam egy katona pszichológussal készült interjút (honvédlelkész blogról jutottam oda, az érdekes darab, báe nem válaszol a szerzője). Az 5. Bocskai István Lövészdandár weboldalán van egy beszélgetés Nyerges Csaba századossal (egyébként példás és gusztusos a dandár weboldala), és kap egy olyan kérdést, hogy

Mennyiben változtatja, alakítja át a missziók felkészítését, hogy a misszió hat hónapja alatt nem jöhetnek haza a katonák?


2011-ben a nagy megszorítások közepette mindenen spórolni kellett, Hende állítólag egy hétig beteg volt, amikor megkapta a számokat, de ezt persze nem ő mondta.

Érdekes listát lehetne írni arról, hogy mi minden lett lefújva a pénzhiány miatt, de gondolom ennek senki sem örülne. Benkő Tibor vezérkari főnök egy Inforádiós beszélgetését itt idéztem, az egy őszinte, de visszafogott képet nyújtott.

A KFH és KBH összevonásáról szóló szakmai vitát is villámgyorsan eldöntötte a költségvetés, ahogy az 1200 fős leépítést is.

A magyar missziók létszáma is csökkenni fog 2012-ben. Most az afganisztáni létszám (ISAF Placemat 2011 október) valahol 415 körül van, ebből ha jól emlékszem olyan 110-t vágnak meg vagy még többet. Nem vállaltuk be a KAIA reptér harmadik, egy évre szóló vezetését. A pénz miatt.

Na, de már megint elkanyarodtam. Az egyik spórolási lépés az lesz, hogy a 2012-ben nem lesz szabadságoltatva a PRT, de lehet (valószínűleg) a többi misszió sem. Állítólag ez 800 millió forint spórolást jelent, de ezért az összegért nem kezeskedem, csak egy forrásból hallottam.

A légimentor csoportok mondjuk eleve csak 4 hónapot vannak kint (asszem a Különleges Műveleti Csoport is), most kedden volt a visszafogadójuk, nem tudom őket is szabadságoltatták-e.

Szóval 6 hónap kint folyamatosan az nagyon kemény a főleg azoknak, akik folyamatosan kijárnak, folyamatosan stressz alatt vannak. És a pszichológusoknak és nehéz lesz, talán még nehezebb, mert végül is nekik (egy-egy szakember van kint egyszerre asszem) mondja el az összes ember a bánatát, fájdalmát. Ezért is érdemes elolvasni a fenti interjút Nyerges századossal.

A téli, karácsonyos váltások meg még nehezebbek lesznek.

Na jó, persze nem annyira nehezek. A katonák pont azért katonák, mert szinte mindent kibírnak.

13 megjegyzés:

about armypriests írta...

Szasz! Bocs, valóban nem válaszoltam az email címedre, de a kommentre, amit írtál a blogomon igen és arra meg te nem írtál, sőt a kérésed óta van email cím is a blogomon ;)) Ha van valami kérdésed írj nyugodtan, megígérem válaszolni fogok.
További jó munkát! (és köszi, hogy megemlítettél!)

Névtelen írta...

Szívesen. Az a baj már nem emlékszem mit kérdeztem, de írok neked a címedre.
üdv
wp

HPéter84 írta...

"(egyen vannak kint egyszerre asszem)" :-D

loislane írta...

az OMLT eleve szabadság nélkül volt, van és lesz kint.

loislane írta...

Igen, pszichológus is egy van. Ahogyan lelkész is.
Kinek a pap, kinek a papné..:)

Névtelen írta...

Aha "a katona mindent kibír", de a nőnek a különböző kockázati tényezők...depi, verekedés, szexuális problémák, balesetek stb. na persze ezek nem derülnek ki majd,

Névtelen írta...

Biztos vagyok benne, hogy a lehetséges kockázatokat átgondolták és tisztában vannak vele. A pénz(telenség) viszont nagy úr! :( A német harcolók is szabadság nélkül vannak odakint fél évet. Van is elég sok gond (súlyos fegyverbalesetek, stb.) Sajnos ilyenekkel is kell majd számolni.

Kószák Egyike írta...

Kedves Névtelen,

"Biztos vagyok benne, hogy a lehetséges kockázatokat átgondolták és tisztában vannak vele."

Hát persze, tisztában...a kis faxomat...Dehogy gondolták át és dehogy vannak vele tisztában.

Tudod van az íróasztal ahol döntenek, a papír mindent elbír, és van a való élet ahol meg vannak az íróasztalnál meghozott döntés következményei.

üdv
K.E.

Kószák Egyike írta...

Péter,

Kösz, hogy írtál a témáról.

Névtelen írta...

A PRT-1-nek sem volt szabadsága.
Nem volt kibírhatatlan,szóval nem igazán értem,hogy miért ekkora hír,hogy eltörölték a missziós szabadságoltatást.

Éppen itt volt ennek a lépésnek az ideje,a missziók a szabadságolási időszak alatt szinte kizárólag a szabadságolással törődtek.(Szállítás MeS-be,hazautaztatás,a következő váltás átcsoportosítása MeS,stb)
Sokszor megesett,hogy az egyik szabis csoport még otthon volt,de a másik már elutazott,komoly létszámproblémákat okozva.

Üdv!

K.T.

Névtelen írta...

Hello K.T.

Hogy érted, hogy ekkora hír? Hol olvastál róla a médiában :)?
üdv
wp

Névtelen írta...

K.E. - Csillapodj! Nem azt mondtam, hogy megalapozott a döntés, hanem azt, hogy tisztában vannak az esetleges következményekkel. Ha lesz rá lehetőséged, kérdezz rá "fejesektől"! Én már megtettem. Annak ellenére, hogy ismerik a lehetséges következményeket, a pénzszűke miatt döntöttek így. Ami nem biztos, hogy jó! De az is biztos, hogy volt már rá magyar precedens is, hogy meg lehet csinálni a hat hónapot szabi és balhé nélkül is. Nem csak a PRT-1, de az OMLT sem járt szabira eddig! Ez a másik érvük a döntéshozóknak.

Soma írta...

A német katonabácsi 107 EUR-ért van kint naponta, rendfokozattól és beosztástól függetlenül és szerintem elég keményen nyomják. Alapvetően 4 hónapos náluk a misszió, de a két "hardcore" zászlóaljuk 6 hónapos váltásban van kint szabi nélkül. A misszió után pedig szigorú 3-4 hetes visszailletsztés van és csak utána lehet szabadságolás.