vasárnap, november 27, 2011

Majid kormányzó nem volt költő - kis baghlani történelem

Pénteken volt lehetőségem egy kicsit beszélgetni a Majid kormányzóval és Rasul Khannal, a járási tanács elnökével. a kormányzót. Egy ilyen alkalom sok minden mellett arra is lehetőség, hogy egy kicsit összehasonlítsuk az elmélete a valósággal, megnézzük, mi a valóság abból amit idáig hallhattunk, olvashattunk máshol.

Munshi Abdul Majid kormányzó egy öreg, nagyon tapasztalt politikus, de nem parancsnok. Ez nekem is csak most vált szét fejemben. A szovjetek elleni ellenállásban megvolt ez a megosztás. Majid, úgy vettem ki nem az volt, aki a bokorban vezette az ellenállókat, hanem az aki szervezett. Megkérdeztem, miért pont a Hizb-i Islami-ban kezdett politizálni, és amint megkérdeztem éreztem mi a nyilvánvaló válasz. Azért mert az egyetemen egy karra járt Hekmatyarral, a párt alapítójával.

Majid gazdag pastun földbirtokos családból származik Baghlan tartomány, Baghlab Jadid járásából, de a elmúlt 30 évet nem itt töltötte, hanem az ország különböző pontjain.

Úgy emlékeztem az életrajzok költőként is jellemzik, ezen meglepődőtt, mert soha nem írt verseket. Most megnéztem megint, hogy hol olvashattam ezt, de nem találom sehol. A források ezt írják: he is also known as a writer and orator, ezt olvastam úgy, hogy költő. Nem baj, jót nevettünk azon, hogy nem volt költő :)

Majid 1979-től illegalitásban volt egészen a Nadzsibullah rezsim bukásáig. Többször volt börtönben, nem egyszer megkínozták. Ez a CV róla elég pontos, a bukás után volt belügyminiszter is. A Helmatyarral való viszonyban nem mentünk bele, majd legközelebb.

Rasul Khan a helyi súra, tanács elnöke. Ezt a 15 fős testületet 4 évente választja a helyi lakosság. Amíg a kormányzót Kabulból nevezik ki, addig a súra tagjait választják, a tanácselnököt pedig a tagok választják. Ez legyen elég arra, hogy milyen fontos ember lehet Rasul Khan.

Rasul Khan egyébként a Jamit-i Islami helyi vezetője, tádzsik, na ő tényleg rendes parancsnok volt. 1992-ig az afgán hadsereg 20. dandárja állomásozott Puze-i Sanban. Ő harckocsizó volt ha jól értettem. 1992 után az egyik zászlóalj vezetését vette át, Ahmed Sah Maszúd oldalán harcolt az Andarab völgyben. Ez a völgy Baghlanban van, párhuzamos a Hindukus túloldalán levő Pandzsír völggyel.
Rasul Khan nehézfegyvereit egészen 2004 -ig megtartotta, amikor a DDR keretében leadta. Azóta is ott vannak valahol Pul-e Khumriban, azt mondta legközelebb ha ott leszek megmutatja őket :). Testvére korábban Logar tartomány rendőrfőnöke volt, jelenleg a Belügyminsztériumban dolgozik. Egy másik testvére 2010-ben került be a parlamentbe. Erős családról van szó, ezt írja róluk az AAN: The whole family has a strong grip on local governance, having at their disposal many supporters – even armed ones - in the area.

Baghlan kapcsán sok minden szóba került, megkérdeztem, hogy mi volt a helyzet a szovjet megszállás alatt az ellenállással. Elmndták, hogy Dand-e Ghori és Baghlan Jadid akkor is az ellenállás központja volt. Mivel a kormány nem tudott mit csinálni velük, a tartomány központot kénytelen volt átvinni Baghlan városból (ez a járási központ) Pul-i Khumriba, a mostani közponba.

A tálibok kétszer jöttek Baghlanba. Egyszer (14 hétre ha jól emlékszem), ez egybe esett Mazar első elfoglalásával (és kiüzetésükkel), a második alkalom következő évben történt, az is egybe esett Mazar második lerohanásával. Ekkor már maradtak 2001-ig.

Két rendkívül edzett, intelligens, tapasztalt politikusról van szó. Majidpt 2010 márciusában nevezték ki kormányzónak, jelenleg számít a rekorderbnek az eddigi kormányzók között, azzal, hogy már 20 hónapja van a posztján. 2010 decemberében épp Rasul Khan szólította fel lemondásra (a cikkben, mintMuhammad Rasul Mohseni), de persze ebből semmiféle feszültség nem látszódott kettőjükön.

Alább néhány kép a keddi amerikai követségen tartott fogadásról (Fotók: Németh Attila/USA nagykövetség):
Fehér szakállban Majid kormányzó, mellette bajuszban Rasul Khan, mellettük Hóvári János államtitkár (KüM, a nemzetközi fejlesztés is hozzá tartozik)

Az amerikai nagykövet asszony, Eleni Tsakopoulos Kounalakis köszönti a vendégeket

Majid kormányzó is beszédet mond, a nagykövetasszony mellett Orosz Zoltán tábornok, vezérkari főnök-helyettes, a kormányzó mellett a tolmács Mirwais Janan.

Majid kormányzó, Kounalakis nagykövet asszony és Sztáray Péter helyettes államtitkár (KüM), magyar Af/Pak megbízott, Sztáray viszi gyakorlatilag az Afganisztán ügyeket.

A vendégek Lippai Péter és Szloszjár Balázs (háttérben) volt PRT parancsnokokkal találkoznak. Talán ők ismerték a legjobban a vendégeket.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon izgalmas cikk:

http://www.nytimes.com/2011/11/20/books/review/afghanistan-and-other-books-about-rebuilding-book-review.html?pagewanted=1

Amúgy nem láttalak PRT KB ülésen, pedig ott volt a névtábla Neked is.

wape írta...

Hát én ott ültem a Sztáray meg Hóvári mögött, te hol ültél?
wp